www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 11 - Partr Rally Vsetín (MČR-S)

Stříbrný a zlatý podzim Ondřeje Bisahy – díl druhý

9. listopadu 2011 • 11:20

Jsou to dva roky, kdy jsme psali o prvních kilometrech Ondřeje Bisahy na tratích klasických automobilových soutěží. Tehdy kroměřížský jezdec poprvé naskočil do rallyového poháru, kde pomalu začal zúročovat své dosavadní zkušenosti z automobilových slalomů. Od té doby se Ondřej vyšvihl mezi špičku své kategorie, což v sezoně 2011 dokázal několika solidními výsledky jak dílčími, tak celkovými. Přesto pro něj podzim znamenal novou porci učení a seznamování. Nově postavené auto, nový spolujezdec, to byly hlavní důvody, proč se Ondřej Bisaha, letos startující hlavně na soutěžích ‚velkého‘ mistrovství, ukázal také na dvou závěrečných sprintech seriálu MČR-S.

Ondřej Bisaha - David Zachar, Honda Civic VTi - Partr Rally Vsetín 2011

Jesenická soutěž byla skutečným prubířským kamenem, nově postavená honda byla totiž dokončena jen pár dní před závodem. „Ani jsem nečekal, že tu rally dojedeme,“ řekl po soutěži Ondřej. „Často se stává, že posádku nové auto vypeče, ale nám to vyšlo super. Vždycky jsme stavěli auta zodpovědně, k tomuhle jsme však přistupovali jinak. Nešetřili jsme, hráli si s detaily a použili lehké materiály. Sice jsme pak řešili nějaké drobnosti, na náboji zadního kola se nám třeba uvolnily dva štefty, což v daných podmínkách nešlo řešit a trochu to odvádělo pozornost od řízení, ale to k tomu patří.“ Že si pilot s celkovou funkčností auta nevymýšlí, dokazují výsledky. Několik nejrychlejších časů v rámci třídy 9 a stabilní výkon se postaraly o to, že v cíli ve Šternberku byl Petr Grafek jediným, kdo Bisahovi odolal.

S novým spolujezdcem Davidem Zacharem také doposud Ondřej nestartoval a tak bylo otázkou, jak bude celá posádka fungovat. „David se na Jeseníkách těžce učil,“ pokračuje Ondřej. „Párkrát se stalo, že se třeba ztratil. Byl jsem z toho tehdy trochu nervózní, ale zpětně se mu musím omluvit. Před dalším sprintem ve Vsetíně na sobě totiž opravdu zamakal a při dalším závodě už naprosto všechno zvládal a stíhal. David v minulosti lítal s lidmi balónem a úspěšně i sportovně, takže se u něj dají očekávat vypěstované vlastnosti vhodné i pro spolujezdce rally. Jsem přesvědčený o tom, že v budoucnu bude opravdu špičkový.“

Na vsetínské rally Ondřej s Davidem od prvního metru podávali jiný výkon, než na Jeseníkách. V prvních šesti rychlostních zkouškách našli přemožitele jen jedenkrát, byl to Pavel Pelech v RZ 5, a tak i přes desetivteřinovou penalizaci za jednu z promeškaných časových kontrol celkem suverénně vedli. O to větší se v druhém servisu odehrálo drama, když mechanici zjistili, že má převodovka prasklý obal. „V jednom velkém cutu jsme zadřeli ‚břichem‘ o zem tak, že to šlo až na skříň,“ vypráví Ondřej. „Obal praskl bohužel zrovna u výpustného šroubu, takže to byl docela průšvih. Olej rychle kapal ven a cesta do servisu byla dlouhá. Nakonec jsme tam dojeli, ale po několikaminutovém boji mechaniků jsem pomalu před očima viděl, že končíme. Davida jsem požádal, ať vezme výkaz a jde ho odevzdat, protože jsem nechtěl drahou převodovku dál trápit, ale mechanici to pořád zkoušeli nějak zachránit a přesvědčovali nás, ať pokračujeme. Nakonec se trhlina zalepila tekutým kovem, do převodovky jsme přes odvětrávací otvor nalili místo dvou litrů oleje tři, protože to pořád docela teklo, a opatrně jsme vyrazili.“ Poslední ‚rundu‘ Ondřej s Davidem opravdu zahájili ve volnějším tempu, poslední test ale opět vyhráli a pojistili si tak celkové prvenství ve třídě 9. „Ve Vsetíně jsme měli velké štěstí, že auto vydrželo, za to víc než kdy jindy patří dík našemu týmu, který v servisu pomohl celý výsledek zachránit. Samozřejmě nesmíme zapomenout na naše partnery, díky kterým jsme mohli oba podzimní závody absolvovat,“ uzavírá Ondřej.

A co malý zlínský tým v nejbližší době čeká? David Zachar bude sbírat další potřebné zkušenosti na sedadle spolujezdce, měl by absolvovat uherskobrodskou RallyShow i mikulášský rallysprint ve Slušovicích. Hned po Novém roce by se pak Ondřej rád vydal do rakouského Freistadtu, kde se pojede Jänner Rallye, po několikaleté pauze opět zařazená vedle rakouského šampionátu také do MMČR a vůbec poprvé také do seriálu FIA mistrovství Evropy.

-hof- ; AutoSport.CZ. Foto: Miroslav Knedla
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist