www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Wales Rally GB (PWRC)

Jaká je budoucnost mistrovství světa?

10. listopadu 2011 • 17:45

S příchodem nových značek v podobě Mini v této sezóně a Volkswagenu v té nadcházející to vypadalo, že se budoucnost světových soutěží začíná rozvíjet správným směrem. Bude však skutečně situace tak růžová?

Zatím jedinou značkou, která je pro nadcházející sezónu potvrzená v mistrovství světa, je Citroën. Zatím ještě není známý přesný název týmu, kdo bude dělat týmového manažera i dvojku vedle Sébastiena Loeba, ale i tak je tento tým zatím jediný, který má potvrzenou účast na všech podnicích MS 2012.

Druhou nejsilnější značkou je Ford. Její šéf Gerard Quinn před startem Wales Rally GB potvrdil, že stále probíhají jednání mezi M-Sportem a Fordem na pokračování spolupráce. I Jari-Matti Latvala potvrdil, že ve Fordu zůstane, pokud bude program v mistrovství světa pokračovat.

Situace není nejlepší ani u Mini. Prodrivu se nepodařilo kromě BP sehnat dalšího bohatého sponzora, navíc prodeje vozů Mini do národních a regionálních šampionátů nejdou podle plánů a očekávané peníze chybí. David Richards přiznal, že sezóna 2012 je ohrožena a tým nemusí odjet všechny závody. Podle posledních zpráv se tým rozhodl obětovat specifické závody v Monte Carlu a ve Švédsku, nová evoluce Mini vyjde až na začátku března. Tým by se rád nezúčastnil nákladných soutěží mimo Evropu, které navíc pro partnery nemají příliš velký marketingový přínos.

Co bude s dalšími jezdci? Petter Solberg se potýká s finančními problémy, kvůli kterým málem přišel o plánovanou derniéru se svým Citroënem DS3 WRC ve Walesu. Povedou jeho příští roky k Volkswagenu? Kimi Räikkönen potvrdil jednání s Williamsem o návratu do formule 1, Peter Van Merksteijn jun. uvažuje o ukončení sportovní kariéry po této sezóně. Kdo naopak do nejvyšší kategorie přibude? Určitě by jím měl být Nasser Al-Attiyah, který by měl konečně usednout do plnohodnotného vozu WRC a soustředit se na starty v mistrovství světa (s rozptýlením na olympiádě v Londýně). Katarský pilot přitom opouští značku Ford a podle našich informací by měl podepsat již během nadcházejících dní smlouvu s Citroenem.

Martin Prokop, který si nyní odbývá ve Walesu premiéru za volantem Fordu Fiesta WRC, by měl v příštím týdnu oznámit na tiskové konferenci deset startů v mistrovství světa v nadcházejícím roce. Doufejme, že ve voze specifikace WRC uvidíme i objev letošní sezóny SWRC Ott Tänaka. Volkswagen Motorsport navíc představí dvojici vozů Škoda Fabia S2000, za jejichž volanty by se na vybraných soutěžích měla objevit dvojice seveřanů.

Uvidíme, jak bude sezóna 2012 vypadat. Na to, že se nezadržitelně blíží uzávěrka přihlášek na Rallye Monte Carlo, lítá ve vzduchu spousta otazníků.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist