www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Setkání mistrů

X. Global Assistance Setkání mistrů úspěšně v cíli

22. listopadu 2011 • 12:30

Vcelku vlídné podzimní počasí bez deště přivítalo v neděli 20. listopadu tisíce fanoušků na autodrom do Sosnové u České Lípy, kde se uskutečnilo X. Global Assistance Setkání mistrů. Z původně avizovaných lákadel v podobě nových vozů WRC nechyběl nikdo, a tak se fanoušci skutečně dočkali české premiéry vozu Ford Fiesta WRC, který do Sosnové přivezl rovnou z Velké Británie Martin Prokop, účastník mistrovství světa. S dalším moderním speciálem s přídomkem WRC se představil Václav Pech jun., jenž v Sosnové provětral všechny koně nacházející se v útrobách motoru vozu MINI John Cooper Works, který byl osazený větší verzí restriktoru sání vzduchu.

Martin Prokop, Ford Fiesta WRC - Setkání mistrů 2011

I mezi ostatními soutěžními vozy v kategorii rally se našlo mnoho zajímavostí. Tak například premiéru se speciálem S2000 si odbyl Jiří Navrátil, a jak bylo zřejmé z výsledků, tak se mu velmi dařilo. Diváci se kochali pohledem na závodní speciály v servisních zázemích, ale do pořádného varu je dostaly hlavně výkony na trati. Tam doslova řádili se svými Škodami Fabia WRC jezdci Pavel Valoušek a Jan Černý a zahanbit se rozhodně nenechali s Octaviemi startující Jiří Vlček, Viktor Szabo, Silvestr Mikuláštík a Jan Štěpánek. Rallycrossová monstra zase předváděla, že za jejich volanty musí sedět skuteční mistři, protože zvládnout taková stáda koní pod kapotou, to není jen tak. Autocrossové buginy hlavně v šotolinové části předváděly svou neskutečnou obratnost a na asfaltových partiích Global Assistance Racing arény udivovaly svou rychlostí a hbitostí.

A jak v neděli probíhal samotný finálový závod? Už od začátku bylo jasné, že v kategorii rally aut budou mezi ty nejrychlejší patřit vozy WRC. Nové speciály s motorem 1,6 turbo se několikrát utkaly se starší technikou a předvedly, že inženýři továrních týmů rozhodně nespali. Do finále se nakonec podle očekávání proti sobě postavili Václav Pech jun. a Martin Prokop. Dvě finálová kola ale Martin Prokop s Fordem Fiesta WRC zvládl lépe a s těsným náskokem zvítězil v kategorii Rally – WRC.

Ve třídě Rally – 2 se do finále probojovali dva původem okruhoví jezdci Tomáš Kostka se Škodou Fabia S2000 a Jiří Navrátil s Fordem Fiesta S2000. Právě Navrátil byl ve finále rychlejší a na stupních vítězů nezakrýval svojí radost. Ve třídě produkčních soutěžních aut, nazvané jako Rally – Třída 3, ve finále proti sobě nastoupily dva identické vozy Mitsubishi Lancer EVO IX a dva na den stejně staří, nebo spíše mladí, jezdci Martin Semerád a Martin Bujáček. Mládí tentokrát ukázalo, že dovede být pořádně rychlé. Ve finále byl o chloupek rychlejší zkušenější z obou mladíků a to Martin Semerád. Historické vozy ve třídě Rally – HA ovládl Miroslav Janota s Opelem Kadett před Lubošem Tenklem s BMW M3.

Autocrossové buginy té nejsilnější kategorie SuperBuggy ovládl Roman Kalvoda s plameny sršícím speciálem s motorem Mitsubishi před Markem Stloukalem, který vsadil na speciál Alfa Zomer Ford. Třída Autocross – Buggy 1600 patřila nakonec Markovi Sekaninovi se Suzuki Tommu. Nejmenší JuniorBuggy ovládl Jakub Kubíček s Yamahou R6R, který předstihl Tomáše Gomziakova s Hondou. V rallycrossu, konkrétně třídě Super 1600, nenašel ve finále přemožitele Jaroslav Kalný, který s Peugeotem 206 předstihl Škodu Fabia Petra Bílka. V rallycrossové třídě SuperNational se z vítězství radoval Roman Častoral s Opelem Astra OPC. V kategorii nejsilnější rallycrossových vozů SuperCars vedle sebe ve finále nastoupily dvě Škody Fabia. Hodně rychlému René Munnichovi ale nakonec vypověděl jeho vůz služby, a z vítězství se mohl radovat Marc Basseng, jemuž se ve finále podařilo zajet absolutně nejrychlejší čas mezi všemi účastníky X. Global Assistance Setkání mistrů.

Jubilejní desátý ročník Global Assistance Setkání mistrů se rozhodně vydařil, což potvrdila i slušná divácká návštěva. Závěrem se sluší poděkovat nejvýznamnějším partnerům celé akce, kterými byly značky GLOBAL ASSISTANCE, MOGUL, ONI SYSTÉM, VARTA a AEZ, bez jejichž partnerství by se podobná akce uspořádat nedala.

Kompletní výsledky najdete na adrese www.rallycross-sosnova.cz

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist