www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Dva Focusy RS WRC na stupních vítězů

5. června 2006 • 09:10

Třetího vítězství v této sezoně dosáhl tým BP-Ford na tratích zničující Rally Acropolis. Marcus Grönholm se spolujezdcem Timem Rautiainenem vyhráli nejnáročnější soutěž několika posledních let se značným náskokem a ve vedení byli téměř od jejího startu. Se všemi nástrahami se vypořádal i druhý Focus RS WRC posádky Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen, který dojel do cíle jako třetí.

V Řecku vyhrál Focus RS WRC již popáté během sedmi let. Pro Marcuse je toto vítězství již 21. v jeho kariéře a znamená upevnění jeho druhé pozice v šampionátu jezdců 2006. Hirvonen se dalším umístěním na stupních vítězů probojoval na čtvrtou pozici a tým BP-Ford zůstává i nadále v hodnocení značek druhý.

Osmatřicetiletý Marcus Grönholm si utvořil slušný náskok již během první etapy 1279,29 kilometrů dlouhé soutěže, když vyhrál všech šest jejích rychlostních zkoušek. Druhý den svou výhodu v čele průběžného hodnocení zvýšil a v poslední etapě již mohl opatrnější jízdou pozici kontrolovat. Do cíle dojel stylově, vítězstvím v závěrečném měřeném úseku na Olympijském stadionu v Aténách. Druhého v pořadí dělily do vítězného Fina téměř dvě a půl minuty.

„Je skvělé znovu zažít pocit vítěze,“ říká Grönholm. „Jedeme dobře celou sezonu, ale vždycky nám chyběla trocha štěstí. Teď jsme ale zpátky na nejvyšším stupínku. Vítězství na takto těžké soutěži je zvláště cenné. Focus byl, díky našemu úsilí během testů, po celou dobu silný a spolehlivý. Bylo to nesmírně drsné a nikdy jsem nemohl jet s plnou sebedůvěrou, protože dobře vím, jak snadno kameny na trati poškodí auto.“

„Na této zničující rally byly pneumatiky BFGoodrich hodně dobré a nechce se věřit, že vydržely i některé zvláště prudké nájezdy na kameny. Vždy, když jsem dostal defekt, mousse systém zafungoval perfektně. Focus má obrovský potenciál a já věřím, že to budeme moci dokázat i na několika dalších soutěžích. Myslím, že během druhé poloviny sezony můžeme vyhrát kdekoli,“ dodal Fin.

Mikko Hirvonen se usadil na čtvrté pozici hned v úvodu soutěže a během soboty se posunul na třetí. Bez tlaku od nejbližších soupeřů mohl i on v klidu absolvovat poslední etapu. Pětadvacetiletý Fin se vyděsil pouze v samém závěru, když se na jeho voze porouchal centrální diferenciál a poslední rychlostní zkouškou musel projet pouze na druhý rychlostní stupeň.

„Je to druhé umístění na stupních vítězů v řadě a jsem tam, kde bych měl být,“ říká Hirvonen. „Doufám, že moje první vítězství už není daleko. Už v pátek jsem zjistil, že na Marcusovy časy nestačím a pouze jsem sledoval splity, podle nichž jsem jel. Po celý víkend jsem se vyhýbal problémům a tým odvedl skvělou práci. Poslední den byl zvláště těžký, protože tratě byly hodně rozbité a pouze jsem se snažil nenajíždět zbytečně na kameny. Pro zbytek sezony si již velmi věřím. Mám spolehlivé a silné auto, se kterým mě snad čekají další stupně vítězů.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson se rozhodl věnovat toto vítězství Edouardu Michelinovi, který v minulém měsíci tragicky zahynul na lodi. „Byla to jedna z nejtěžších rally, jakou pamatuji. Velké uznání zaslouží Christian Loriaux (technický ředitel) a jeho tým. Od minulé soutěže na Sardinii udělali neskutečný kus práce a všichni v továrním týmu pracovali dnem i nocí, aby přispěli k tomuto úspěchu. Je to skvělé zakončení první poloviny sezony.“

Jost Capito, ředitel Ford TeamRS, dodává: „Řečtí bohové stáli tento víkend při nás. Velmi na mě zapůsobilo, jak obě posádky zachovaly klid, vybojovaly si své pozice a pak si je udržovaly. Tři vítězství v první polovině sezony, s novým vozem ve stádiu vývoje, je více, než mohl kdokoli očekávat.“

Osm podniků šestnáctidílného kalendáře je za námi a šampionát WRC čeká letní přestávka. Týmy i jezdci se vrátí zpět do akce až 13. srpna při Německé rally s centrem v Trieru.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist