www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - PdTech Mikuláš Rally Slušovice

Milenka nebo auto? Paško si vybral závody a hned zajel super výsledek

12. prosince 2011 • 09:00

Po více než roce se Libor Paško vrátil do soutěžáckého pelotonu a hned si vyjel výborný výsledek. Svůj naprosto nečekaný a neplánovaný návrat k rally si Libor Paško odbyl a hlavně skvěle užil při PdTech Mikuláš Rally ve Slušovicích. Se spolujezdcem Romanem Peškem a s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX z dílen Jaroslava Pešla si ve Slušovicích vyjel parádní 14. místo absolutně a sedmou příčku ve své třídě 3. Nošovický jezdec si tak dal ideální dárek nejen k Vánocům, ale také k blížícím se 35. narozeninám, které oslaví v lednu.

A jak že vlastně došlo k tomu, že po patnácti měsících (poslední závod jel v září 2010 - sprint ve Vyškově) Libor Paško znovu usedl za volant závodního speciálu? To je jednoduché. Byl ve správnou dobu na správném místě a měl dostatek kuráže a odvahy. Vše se seběhlo velmi rychle, na nějaké váhání nebyl prostor. „Asi dva dny před Mikuláš Rally jsme se potkali s Jardou Pešlem a dalšími kluky v garáži a pak na pivku. Samozřejmě přišlo na řeč i závodění a taky došlo na to, že se Jarda nedávno zranil a nemůže jet ve Slušovicích. Slovo dalo slovo a došli jsme nakonec k závěru, že když už bylo zaplaceno startovné a všechny věci kolem, tak jsme se bleskově domluvili že pojedu místo Jardy s jeho vozem já,“ nastínil Libor Paško bleskovou dohodu o startu na Mikuláš Rally Slušovice.

A jak se později ukázalo, vůbec nevadilo, že to bylo tak narychlo a že do té doby jezdil Paško v závodech převážně v Subaru Imprezza Sti. S modernějším a nesrovnatelně nadupanějším Mitsubishi Lancer EVO IX si Paško hned dobře rozuměl, a přestože auto ani náhodou nehnal naplno, zajížděl velmi slušné časy a nakonec si i vyjel pěkné 14. místo absolutně a dokonce sedmé ve své třídě 3. „Umístění beru všemi deseti a jsem maximálně spokojený. Na to, že jsem jel vlastně s cizím autem a hlavní bylo ho nerozmlátit, si myslím, že jsme zajeli výborný výsledek. Nejlepší na tom ale je, že jsem cítil, že máme ještě obrovské rezervy,“ pochvaloval si svoji obnovenou premiéru v kokpitu rally vozu Libor Paško, jenž jel společně s navigátorem Romanem Peškem, se kterým už v minulosti několikrát závodil.

V cíli volného podniku ve Slušovicích si pak nemohl jezdec vynachválit Pešlovo Mitsubishi Lancer EVO IX, se kterým si závod náležitě vychutnával. „Byl jsem velmi překvapený, jak skvěle auto jelo. Bylo výborně nastavené, Jarda Pešl s Romanem Peškem mají auto skvěle naladěné, je vidět, že na něm odvedli kus práce a vychytali snad všechny chyby,“ chválil Paško vůz, ve kterém se vrátil do soutěžáckého pelotonu.

Od loňského sprintu ve Vyškově, který byl pro Paška až do Mikuláš Rally posledním podnikem, se pilot výrazně více věnoval rodině, tedy manželce a třem dětem. A právě rodina, hlavně jeho žena, jej podpořila i v jeho rychlém rozhodování těsně před slušovickou soutěží. „Manželka mi řekla, že ať si vyberu. Milenku nebo auto! A že ať si radši vyberu auto. Tak jsem si teda vybral auto,“ vtipkuje 34letý jezdec, kterého start a především dobrý výsledek na Mikuláš Rally Slušovice dost pozitivně naladil do dalšího působení v rally pelotonu. „Určitě jsem se hodně nažhavil. V budoucnu bych si určitě rád zase zazávodil, a to asi čím dříve, tím lépe, o tom není pochyb. Ještě přesně nevím, za jakých podmínek nebo s jakým autem. Ale určitě bych si zase zajel. Záleží, co se naskytne. Uvidíme,“ nastínil Paško plány do budoucna.

Miroslav Vebr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist