www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

Škoda Fabia R2 poprvé na sněhu

13. ledna 2012 • 08:00

Na prvním podniku seriálu FIA European Rally Championship 2012 opět potvrdila své kvality italská posádka Elwis Chentre – Igor D´Herin, tým Impromat Motorsport i vůz Škoda Fabia R2.

Elwis Chentre - Igor D'Herin (Škoda Fabia R2) - Jänner Rallye 2012

Evropský šampionát opět zamířil na zimní soutěž. Rakouská Jänner Rally v okolí Freistadtu, nedaleko českých hranic, se tedy stala zahajovací soutěží hned pro tři mistrovství – rakouské, české a evropské. Pořadatelům se opět podařilo postavit náročnou trať, vedoucí po silnicích zdejších hor. Náročnost soutěže podtrhl i fakt, že v době seznamovacích jízd nebylo na trati po sněhu ani památky. V den slavnostního startu ovšem začalo velmi hustě sněžit a tak se soutěž odjela v zimních podmínkách.

Pro Fabii R2 to byl první start na sněhu, kvůli letošní slabé zimě a nedostatku sněhu navíc bez možnosti testování. Předpověď počasí slibovala na víkend v oblasti soutěže husté sněžení, proto jsme se rozhodli použít vůz se šotolinovým podvozkem. Také čtvrteční shakedown byl pouze asfaltový. První poznatky z jízdy na sněhu tak dostal tým až v první servisní přestávce v pátek.

Po celou soutěž bylo velmi náročné zvolit správné pneumatiky, na trati se střídal asfalt, led i sníh. Námi zvolené pneumatiky se neukázaly jako ideální. V sobotu se změnilo počasí a začalo hustě sněžit, přidal se vítr a tak se na mnoha úsecích tvořily závěje.

I přes tento nepříznivý stav ukazovala posádka své kvality a Škoda Fabia R2 se držela na vedoucí pozici ve své třídě. Cílovou rampu nakonec přejeli jako vítězové třídy 6 a jako třetí posádka Evropského poháru FIA 2WD. Tým si navíc odnesl ze soutěže velké množství poznatků pro další starty na sněhu.

„Jänner byl velmi těžký závod, na sněhu a náledí nebylo snadné trefit správné obutí. Obtížnost zdejších rychlostních zkoušek a proměnlivé počasí udělalo nádhernou, ale těžkou soutěž. Bohužel jsme několikrát neobuli tak, jak si to vyžadovala situace na trati. Chyběly nám i testovací kilometry na sněhu. Přesto jsme úspěšně drželi krok s konkurencí na silnějších vozech. Těší mě vyhraná rychlostní zkouška v kategorii 2WD,“ prohlásil v cíli spokojený Chentre.

Marek Pléha
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist