www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rallye Monte Carlo (SWRC+PWRC)

Organizátoři Monte zvažují opustit Valence

25. ledna 2012 • 19:30

V posledních letech bojovali organizátoři Rallye Monte Carlo za zařazení rychlostních zkoušek v oblasti Ardeche do své soutěže. Jak se zdá, po několika letech hrozí, že se soutěžní vozy vrátí výhradně zpět do Monaca.

Francois Delecour - Dominique Savignoni (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye Monte Carlo 2012

Valence se jako centrum soutěže profilovala od roku 2007, v časových harmonogramech však tato oblast zůstala kvůli tomu, že je zde větší šance na sníh. Letos to nebylo až na jednu vyjímku nijak zázračné, v minulém a hlavně předminulém roce si však posádky v této oblasti užily spoustu sněhové nadílky.

„Toto je Rallye Monte Carlo. Je takto nazývána kvůli jedinému důvodu - kvůli Monte Carlu. Mluvil jsem s Michele Mouton, která prosazuje delší soutěže a i ona potvrdila, že by bylo lepší mít jedinou servisní zónu i s centrem soutěže v Monacu s možností vzdáleného servisu v Digne nebo Gapu,“ řekl David Richards ze společnosti Prodrive provozující stáj s vozy Mini John Cooper Works WRC.

S příliš velkým nadšením se nepotkala ani délka soutěže roztahaná do téměř celého týdne. „Není to nic pro mě, nejsem příznivcem dlouhých soutěží. Bylo to trochu dlouhé pro všechny - novináře, jezdce i diváky a nejsem si jistý, že ty dva dny navíc přinesly lepší mediální pokrytí. Pro soukromé jezdce je to také komplikovanější a dražší,“ dodal vítěz letošního ročníku Sébastien Loeb.

Letošní ročník Rallye Monte Carlo nabobtnal kvůli shakedownu a power stage na šest soutěžních dnů, přičemž harmonogram ztratil svou plynulost předchozích let.

Samotní organizátoři soutěže jsou zatím na rozpacích. Momentálně hovoří o zredukování soutěže o jeden den, na pořadu dne je i možnost přesunu celé soutěže pryč z Valence. „Valence ale dává soutěži větší svobodu. Pro nás jako pořadatele je tam větší šance udělat pořádnou soutěž před tím, než se soutěžní vozy dostanou na jih do Monaca,“ prozradil názor monackého autoklubu jeden z jeho představitelů.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
25.01.2012 21:20
Mirekfric
Na druhou stranu je potřeba říct, že argumenty Richardse jsou taky trochu mimo. Zkoušky v okolí Valence jako Moulinon - Antraigues, Burzet - Lachamp Raphael nebo Saint Bonnet - Saint Bonnet nejsou výmysl posledních let, naopak k historii Monte Carla nezpochybnitelně patří. Vždyť třeba na první jmenované až loni padl rekord Waltera Rohla z roku 1984!
25.01.2012 19:35
John - moderátor
Nevím, osobně jsem proti vložkám v okolí Digne a Gap v minulosti nic neměl, sněhu bývalo zhruba stejně jako v okolí Valence. Navíc třeba i servisní zóna byla větší a méně chaotická než ve Valence(více prostoru pro týmy).
toplist