www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rallye Monte Carlo (SWRC+PWRC)

Proton zazářil na Rallye Monte Carlo

26. ledna 2012 • 12:00

Stáj Proton Motorsports se po několika letech strávených v IRC vrhla do mistrovství světa. Přestože ani jeden z vozů Rallye Monte Carlo nedokončil, rozhodně žlutočerné vozy zanechaly dojem.

Per-Gunnar Andersson - Emil Axelsson (Proton Satria Neo S2000) - Rallye Monte Carlo 2012

Tým v letošním roce přihlásil oba tovární speciály do zatím chabě obsazeného seriálu SWRC. Zatímco v loňské sezóně byly vozy v rámci IRC prakticky nekonkurenceschopné, dva měsíce usilovné zimní práce byly hned na tratích v okolí Valence a Monte Carla znát.

Hned na úvod začal špatně bývalý mistr Evropy Giandomenico Basso, na jehož asfaltové zkušenosti tým sázel. Bohužel, hned první rychlostní zkouška vystavila konečnou. „Slunce oslnilo Giandomenica zrovna v době, kdy přijížděl do zatáčky na vytočenou šestku. Bohužel ji netrefil přesně a vzešla z toho havárie. Posádka ale měla štěstí, že tam byla pevná zídka, na její druhé straně byla totiž hluboká propast,“ řekl šéf stáje Chris Mellors.

Mnohem lépe se dařilo PG Anderssonovi. Nejen, že suverénně vedl klasifikaci SWRC, ale držel se i na konci první desítky, když dokázal zajíždět časy s nejrychlejšími vozy S2000 i průměrem pilotů WRC. Ani jemu však nebylo dopřáno dojet až do cíle, na předposledním měřeném testu vystavil konečnou požár.

„Během rychlostní zkoušky jsme ucítili závan unikajícího benzínu. Pár kilometrů před vrcholem Turini se najednou rozblikala kontrolka ukazující pokles tlaku paliva. Během patnácti vteřin vyšlehly plameny, společně s Emilem jsme okamžitě vyskočili z auta. Po chvíli požár lehce opadl, tak jsme jej mohli uhasit pomocí hasičáku a sledovat, jak náš sedmiminutový náskok v čele SWRC mizí. Snažili jsme se jet opatrně, neriskovat, jen dojet v klidu na svém místě. Dobrý výsledek byl hodně blízko. Tento sport holt může být někdy pěkně krutý,“ řekl Per-Gunnar Andersson.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.01.2012 15:24
Karbonyl - moderátor
Když vidím to video, tak chápu ten nadpis - proton těch pár sekund v plamenech zářil opravdu jasně!
26.01.2012 14:43
Mirekfric
"pokles tlaku oleje paliva" asi ne, PLuto ;-)
toplist