www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 12. května 2024, Svátek má Pankrác, zítra Servác

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rally Sweden (SWRC)

BMW požehnalo setrvání Mini v MS

6. února 2012 • 19:15

Konec spekulací, Mini zůstává. To je hlavní myšlenka dnešního sdělení mateřské automobilky BMW, která potvrdila další působení značky Mini v mistrovství světa. V čem se ale různé fámy a neoficiální prohlášení nemýlily, jsou změny v pozadí – dosavadní provozovatel továrních vozů Mini, britský Prodrive, se nyní přesunuje do role opatrovníka soukromých jezdců a vozů a byť se i nadále bude spolu sBMW Group podílet na technickém vývoji vozů Mini WRC, oficiálními vozy od nynějška budou dva exempláře provozované týmem Motorsport Italia.

Armindo Araújo - Miguel Ramalho, Mini John Cooper Works WRC - Rallye Monte Carlo 2011

WRC Team Mini Portugal, jak zní oficiální název subjektu čerstvě přihlášeného jako tovární tým M1, budou reprezentovat Armindo Araújo a Paolo Nobre. Co bude s jezdci doposud startujícími pod Prodrivem, není zatím oficiálně známo, britská firma nicméně v návaznosti na vyjádření BMW sdělila, že v MS bude pokračovat jako soukromý tým s polotovární podporou. O Daniho Sorda a další příležitostní jezdce tedy MS zřejmě nepřijde.

Důležitou novinkou je oficiální potvrzení dosavadní homologace Countrymana a posvěcení nové, která bude umožněna díky startům nového týmu na všech letošních podnicích MS. Ty Prodrive nebyl schopen zajistit. Potvrzení homologace mimo jiné znamená, že vozy Mini WRC budu moci startovat na soutěžích MS dle řádů FIA minimálně do roku 2018. Právě schválení nových úprav bylo hlavním důvodem, proč se celá ‚mini-rošáda‘ koná.

„Jsem velice spokojený, že se podařilo zajistit dlouhodobý plán Mini v mistrovství světa,“ řekl Kay Segler, jeden z klíčových managerů britské značky. „Jsem přesvědčen, že rally je pro nás ideálním útočištěm, a proto je dobře, že se podařilo nastavit podmínky, které nám umožní v této oblasti další růst. Při dosavadních sedmi startech jsme třikrát dosáhli na podium, to je jasný důkaz našeho potenciálu. Nesmím zapomenout na Prodrive, kterému patří obrovský dík za první kroky a úspěchy, které s Mini dosáhl. Chci každému v Prodrivu poděkovat za jejich úsilí a říct jim, že se těšíme na další spolupráci nejen v zákaznickém programu.“

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.02.2012 20:52
Pluto - moderátor
Podle mě je to pozitivní v tom, že se podařilo najít způsob, jak "zachránit" Mini John Cooper WRC, aby mohl dále jezdit a dále se vyvíjet i poté, co Prodrive nesehnal dostatek peněz na celou sezónu a hrozilo tak nejen to, že by se nemohlo dohomologovávat auto, navíc by ještě BMW s Prodrivem (záleží dle smlouvy) museli platit pokutu za nedodržení podmínek účasti v MS. Takže se udělalo papírové harakiri a tovární tým je teď ve hvězdném složení Araújo + Nobre, kteří odjedou všechny závody MS a splní tak předepsané podmínky. Prodrive si odjede svůj program tak, jak chtěli plus by se měli starat o další vývoj auta.
06.02.2012 20:19
Mara
Je to dobrá nebo špatná zpráva?
toplist