www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - Thermica Rally Lužické Hory (MČR-S)

Subaru Impreza S12 WRC po Solbergovi je konečně naše

8. února 2012 • 22:30

To, o čem se dlouho snilo v JT Říha Group Rally Teamu, se stalo v minulém týdnu skutečností. Do České republiky dorazil ex-tovární speciál Subaru Impreza S12 WRC. Nová zbraň pro nadcházející sezonu skutečně pochází z dílen Subaru World Rally Teamu, kdy se za jejím volantem prostřídali Petter Solberg a Chris Atkinson.

Nové Subaru Impreza WRC S12 Jaromíra Tomaštíka pro sezónu 2012

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo uskutečnit nákup tohoto vozu. Za to musím velmi poděkovat svým partnerům, bez kterých bychom jen těžko na koupi vlastního WRCa pomýšleli. Model S12 jsem si vyzkoušel již u týmu Korda Racing a musím říct, že jsem byl z vozu úplně unešený. Z bratří Kordů následně už méně. U Budaiů vše fungovalo tak, jak to v profesionálním týmu má, ale Impreza z roku 2001 už přeci jen hodně ztrácela. Mezi mým produkčním Mitsubishi a Imprezou nebyl markantní výkonový rozdíl. Na podzim jsme se tedy vydali na cestu po Evropě a obhlíželi situaci. Ze všech možností nám nejlépe vyšel nákup Imprezy S12 z dílen Wevers Sport,“ objasnil situaci Jaromír Tomaštík, týmový šéf a jezdec JTRT.

A jaká je historie vozu? Jedná se o model z roku 2006, který představil Subaru WRT hned na úvodní Rallye Monte Carlo. Karoserie s pořadovým číslem 3 v rukách Pettera Solberga zaznamenala ze šesti startů v sezoně nejlepší výsledek na Rally Australia, kde bral norský jezdec stříbro. V úvodních třech soutěžích roku 2007 usedl za volant Australan Chris Atkinson a jeho nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo z legendárního Monte. V mistrovství světa se vůz představil ještě v témž roce v rukou Marka van Eldika. V roce 2008 vůz absolvoval jen dvě holandské regionální soutěže a pak už speciál s původní SPZ-tkou FT 55 SRT putoval do Wevers Sportu, kde se v jeho sedačce vystřídali v letech 2009 – 2011 John Temmink a Gert Huzink.

„Auto je to skutečně nádherné. Ale čeká nás ještě spousta práce, zejména po servisní a logistické stránce. Pevně ale věřím, že všechno zvládneme bez problému. Já bych se měl s Imprezou objevit v letošních sprintech a pravděpodobně i v Brodě, Praze a Slušovicích. Vůz bychom také rádi pronajímali, takže teprve uvidíme, jaký program nás bude čekat,“ uzavřel Jaromír Tomaštík.

Subaru Impreza S12 WRC z JTRT už má dokonce i své jméno. Podle týmových iniciál nemohlo být zvolené jiné jméno, než – JiTka. Celý JT Říha Group se už teď těší sezonu 2012, kdy fanoušci uvidí v servisu a na trati nejen JiTku, ale rýsuje se také zajímavý program pro Dívčí Rally Team v neméně zajímavém složení...

Adam Blahouš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist