www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rally Sweden (SWRC)

Jari-Matti Latvala vyhrál Rally Sweden

12. února 2012 • 13:50

Finský tovární jezdec Fordu Jari-Matti Latvala ovládl letošní ročník Rally Sweden. Po premiérovém prvenství na kvalifikační zkoušce zopakoval to samé i během závodu, když dokázal ve druhé etapě odrazit nápor Mikko Hirvonena. I díky Solbergově defektu dokázal vybojovat třetí místo norský jezdec Mads Ostberg.

Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Sweden 2011

Výsledky Rally Sweden ON LINE

---

3. etapa

RZ 24 - Hagfors 2 (4.66 km)

Stejně jako v prvním průjezdu si posádky na zkoušce Hagfors hodně stěžovaly na vyházené kamení, proto většina posádek zvolila spíš opatrnější tempo s jasným záměrem dojet do cíle bez problému. Souboj o bonusové body suverénně opanoval Sébastien Loeb, který svým soupeřům ulétl o parník. Body za druhé místo bere Petter Solberg, poslední bonusová prémie připadne vítězi celé soutěže Jari-Matti Latvalovi. Jen o jedno místo unikly bonusové body Martinu Prokopovi, který dojel čtvrtý jen 1.6 vteřiny za Latvalou.

Stejné stupně vítězů, jako v loňském roce, jen v jiném pořadí. Prvenství v soutěži si připisuje jednička továrního týmu Ford Jari-Matti Latvala, která si svou pozici hlídala celkem bez větších problémů a odrazila i sobotní atak Mikko Hirvonena. Ten se nakonec spokojil s cennými body za druhé místo. Očekávaný souboj o bronz mezi norskými piloty dvou generací - Madsem Ostbergem a Petterem Solbergem - rozhodla dvaadvacátá zkouška, kde Solberg ztratil vinou defektu šance na stupně vítězů. Pátý dojel Jevgenij Novikov, který, stejně jako na Rallye Monte Carlo, dokázal předvést konstatní výkon bez výraznějších chyb. Jedné takové se však nezvykle dopustil hned v první etapě Sébastien Loeb. Francouzský multišampion ztratil cenné desítky vteřin ve sněhové závěji, což ve finále stačilo jen na šestou příčku. Alespoň si ale připsal bonusové body za prvenství na powerstage. Sedmý dojel bez větších výkyvů v obou směrech Henning Solberg. Osmé místo je velká vzpruha pro Patrika Sandella, po loňské hodně neúspěšné sezóně v IRC si zvedl výkon velmi solidním výkonem. Devátý dojel český zástupce Martin Prokop, který se po celou soutěž vyhnul větším chybám a občas dokázal zajet i velice pěkné časy. První desítku pak uzavřel Eyvind Brynildsen, který svým výkonem na téměř domácích tratích příliš nepřesvědčil.

Mezi dvoutisícovkami dopadl po defektu Andrease Mikkelsena nejlépe celkově jedenáctý Sébastien Ogier. V rámci klasifikace SWRC vyhrál suverénně Per-Gunnar Andersson s Protonem před Craigem Breenem a domácím mladíkem Pontusem Tidemandem.

Přímý televizní přenos z powerstage.

RZ 23 - Rämmen 2 (22.76 km)

Po dramatu na předchozí zkoušce se očekávaný souboj o prvenství defacto nekoná. Latvala i Hirvonen díky systému mezičasů v autě vědí, jaká je aktuální situace a tak už v průběhu testu souboj víceméně vzdávají a raději šetří pneumatiky na závěrečnou powerstage. Tovární jezdec Fordu navyšuje svůj náskok na 12.9 vteřiny. Na dalších místech již o nic nejde, většina jezdců jede opatrně tak, aby nevytvořili zbytečné chyby. To umožňuje zajet Martinu Prokopovi velice dobrý pátý čas absolutně, na výraznější snížení ztráty na osmého Sandella to však nestačí.

RZ 22 - Lesjöfors 2 (15.00 km)

Poklidný průběh letošní Švédské Rally je narušen. Oba tovární jezdci Fordu, stejně jako třeba Andreas Mikkelsen, trefují pravým předkem nečekaný kámen a dostávají defekt. Jari-Matti Latvala i Petter Solberg ztrácejí více než půl minuty a notně si tak komplikují situaci. Latvala si vedení udržel, náskok na Mikko Hirvonena se snížil jen na 8.4 vteřiny. To Petter Solberg je na tom hůře, z těsnějšího souboje o bronz defacto vypadává, za poslední dvě zkoušky se bude ztráta 25 vteřin dát těžko dohnat.

Na dalších místech je ticho po pěšině, rozdíly celkem velké a tak si jezdci v klidu udržují stálé pořadí. Ztráci tak jen již zmíněný Andreas Mikkelsen, který dokonce pneumatiku mění a propadá se ve výsledcích až za PG Anderssona. V nastoleném trendu z předchozích etap pokračuje tovární jezdec Mini Paulo Nobre, který regulerně nedokončí ani třeti etapu, když poslal svůj pohřebně zbarvený speciál do hlubokého sněhu. Odstupuje také Ott Tänak, kterého zradil motor jeho Fiesty WRC.

RZ 21 - Hagfors 1 (4.66 km)

Nejkratší zkouška třetí etapy se stala zároveň nejproklínanějším testem dne. Sníh, vyjeté koleje, rozbitý povrch a obnažené velké kameny společně se závěrečným klesáním po sjezdovce dokonale prověřily nervy posádek a některé z nich to dávaly v cíli testu jasně najevo. Dnešní dopolední nápor završil nejlepším časem Mads Ostberg, který na druhého Pettera Solberga najel 1.9 sekundy, čímž se jeho ztráta na třetí příčku smrskla už na 4.9 vteřiny, tedy více než na polovinu oproti poslednímu včerejšímu testu.

Třetím čas v těsném odstupu před Mikkem Hirvonenem zajel na RZ 21 Jari-Matti Latvala a teoreticky tak jednička týmu Ford může jít do posledních tří testů s klidnou hlavou. Tu naopak nebude mít třetí Petter Solberg, který je evidentně dosti nervózní z Ostbergova ataku. Pátý Novikov se už hodlá soustředit především na závěrečnou Powerstage, stejný cíl si asi klade také šestý Sébastien Loeb.

RZ 20 - Rämmen 1 (22.76 km)

První průjezd nejdelším dnešním testem opět opanoval Jari-Matti Latvala před Madsem Ostbergem, Petterem Solbergem a Mikkou Hrvonenem. Pořadí na prvních čtyřech místech se tedy naprosto shodovalo s výsledky předchozí zkoušky. Latvala tak udělal další důležitý krok za svým druhým triumfem ve Švédsku, zatímco Hirvonen už se pomalu smiřuje se svou druhou příčkou.

Naopak se dramatizuje norský souboj o třetí místo, kde Ostberg opět snížil náskok Pettera Solberga, který už čítá bez desetiny sedm vteřin. Pátý Novikov pokračuje v bezchybném a na jeho poměry dosti vyzrálém výkonu, nic se tedy nemění na šestém místě Sebastiena Loeba a sedmém Henninga Solberga. Patrik Sandell dnes nedal jedinou šanci k útoku devátému Martinu Prokopovi, za nímž se drží nadále Eyvind Brynildsen.

RZ 19 - Lesjöfors 1 (15.00 km)

Na hodně uklouzané první ranní zkoušce odskočil Jari-Matti Latvala nejlepším časem o dalších 7.6 sekundy Mikku Hirvonenovi (čtvrtý čas), druhý byl Mads Ostberg před Petterem Solbergem. Latvala si tak pojistil své průběžné vedení, když jeho náskok na druhého Hirvonena narostl na půl minuty. Mads Ostberg udržuje tlak na třetího Pettera Solberga, zatímco Jevgenij Novikov s přehledem drží svou pátou pozici před Sebastienem Loebem, který sám přiznal, že na mladého Rusa dnes asi stačit nebude.

Startovní pořadí do třetí etapy

1.Nobre
2.Göransson
3.Tänak
4.Al-Attiyah
5.Solowow
6.Van Merksteijn
7.Araújo
8.Neuville
9.Ogier
10.Brynildsen
11.Prokop
12.Sandell
13.H.Solberg
14.Loeb
15.Novikov
16.Ostberg
17.P.Solberg
18.Hirvonen
19.Latvala
20.Mikkelsen

Kompletní startovní pořadí do třetí etapy

---

2. etapa

RZ 18 - Hagfors Sprint 2 (1.87 km)

Poslední dnešní test dokončil 'zrcadlovou' sekci, neboť jména vítězů jednotlivých zkoušek se shodovala s dopoledním kolem. Divácký test vyhrál opět Ott Tänak, i když se tentokrát musel podělit o tuto poctu se Sebastienem Loebem, třetí čas zajel Násir Al-Attíja. Šestým časem se opět blýskl Sebastien Ogier na Fabii S2000. Zajímavější však bylo samozřejmě srovnání výkonů Jari-Matti Latvaly a Mikka Hirvonena. Oba jezdci skončili na krátkém testu až ve druhé desítce, nicméně Latvala zde poodjel svému pronásledovateli o 1.9 vteřiny, takže jeho odpolední taktický tah vyšel na jedničku.

Do poslední etapy nastoupí z prvního místa Latvala s náskokem 23 sekund na Hirvonena. O třetí příčku svedou souboj norští jezdci Petter Solberg a Mads Ostberg, když druhý jmenovaný zaostává za svým krajanem o 11.1 vteřiny. Pátý je Jevgenij Novikov a pokud bude ruský mladík pokračovat i zítra v dnešních výkopnech, nemusel by se obávat ani šestého Sebastiena Loeba či sedmého Henninga Solberga.

Taktická chyba Patrika Sandela na RZ 17, kdy zapomněl Švéd odstranit kryt sání z kapoty svého Mini WRC, otevřela prostor k možnému ataku ze strany devátého Martina Prokopa (+ 2.6 s). Elitní desítku uzavírá před dvojicí Fabií S2000 'továrního' týmu Volkswagen (Ogier, Mikkelsen) Eyvind Brynildsen.

RZ 17 - Fredriksberg 2 (18.15 km)

Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Sweden 2011

Fredriksberg evidentně vyhovuje Mikkovi Hirvonenovi, neboť zde byl nejlepším jezdcem i při opakovaném průjezdu. Druhému Jari-Matti Latvalovi zde vrátil 2.6 vteřiny, což nicméně znamená, že se Latvalovi jeho nápor na předchozím testu stále vyplácí. Třetí čas zajel i přes problémy s elektronikou svého Fordu Fiesta RS WRC Mads Ostberg, nicméně nebýt výše uvedeného, mohl být norský mladík určitě o několik vteřin rychlejší. Čtvrtý byl stále výborně jedoucí Žeňa Novikov před Petterem Solbergem. Smůlu měl opět Sebastien Loeb, když dostal defekt pravého předního kola, ale naštěstí pro něj ztratil jen 14.1 sekundy.

Před poslední dnešní zkouškou tedy stále vede Latvala, o 21.1 s zpět je Hirvonen. Třetí Petter Solberg má k dobru na čtvrtého Ostberga aktuálně 10.6 vteřiny a o šestou příčku se za pátým Novikovem dělí shodným časem Loeb a Henning Solberg.

RZ 16 - Sagen 2 (14.23 km)

Desetivteřinové zlepšení oproti prvnímu průjezdu zaznamenal na druhém Sagenu Jari-Matti Latvala, ale především zde nadělil rovných pět vteřin Mikku Hirvonenovi, čímž jeho náskok na čele narostl na 23.7 sekundy. Druhý čas zajel Petter Solberg, třetí byl Sebastien Loeb před Hirvonenem, který zde podle svých slov raději pošetřil pneumatiky, stejně jako Mads Ostberg, který byl sedmý za Jevgenijem Novikovem.

Na prvních pěti příčkách se po RZ 16 nic nezměnilo, nicméně na šestou pozici poskočil podle očekávání na úkor Henninga Solberga pilot továrního Citroenu DS3 WRC Sebastien Loeb. Devátou příčku si stále udržuje Martin Prokop, desátý Brynildsen na něj ztrácí 29.4 vteřiny.

RZ 15 - Vargasen 2 (24.63 km)

Druhý průjezd Vargasenem opět patřil Jari-Matti Latvalovi, který byl na tomto klasickém testu o dvacet vteřin rychlejší než v prvním kole. Ve srovnání s prvním průjezdem bylo pořadí na prvních třech příčkách doslova jako přes kopírák, za Latvalou zaostal o jedinou desetinu vteřiny Mikko Hirvonen, třetí Mads Ostberg ztratil na vítěze testu 3.6 sekundy. V těsném závěsu za ním pak dojeli Sebastien Loeb a Petter Solberg, šestý Henning Solberg ztratil už rovných šestnáct vteřin.

Celkově vede Latvala o 18.7 vteřiny před Hirvonenen, na svého pronásledovatele tak pilot továrního Fordu Fiesta RS WRC dnes najel 1.9 vteřiny. Mnohem lépe si v tomto ohledu vede Mads Ostberg, který stáhnul náskok třetího Pettera Solberga na polovinu, respektive na 6.5 sekundy. O své páté místo se zatím nemusí strachovat Jevgenij Novikov, za šestým Henningem Solbergem už je ale o pouhých šest desetin zpět Sebastien Loeb.

RZ 14 - Hagfors Sprint 1 (1.87 km)

Diváckou zkoušku v Hagforsu vyhrál překvapivě Estonec Ott Tänak, jehož dnešní výkony jsou jako na houpačce. Druhý Sebastien Loeb zaostal na necelých dvou kilometrech o 2.2 sekundy, za třetím Petterem Solbergem se ve výsledcích zkoušky seřadili shodným časem na čtvrtém místě Násir Al-Attíja a Patrik Sandell. Na celkové průběžné výsledky však tato zkouška valného vlivu neměla, na čele stále figuruje Latvala před Hirvonenem a Petterem Solbergem, na kterého stále dotírá jeho krajan Mads Ostberg.

RZ 13 - Fredriksberg 1 (18.15 km)

Vypjatý souboj Jari-Matti Lavaly a Mikko Hirvonena podle očekávání pokračuje. Prvního dnešního dílčího vítězství se nakonec dočkal Hirvonen, který tak stáhnul náskok svého bývalého týmového kolegy o 1.9 sekundy. Třetím časem si spravil náladu Sebastien Loeb, čtvrtý byl Mads Ostberg před Petterem Solbergem.

RZ 12 - Sagen 1 (14.23 km)

Nejkratší z dnešních klasických testů přinesl pokračování souboje o průběžné vedení na čele Švédské rally mezi Latvalou a Hirvonenem. o devět desetin vteřiny byl opět rychlejší pilot tovární Fiesty RS WRC, takže jeho náskok na Hirvonena v polovině soutěže činí 19.9 sekundy. Další desetiny vteřiny z náskoku celkově třetího Pettera Solberga stáhnul třetím časem Mads Ostberg, výborný čtvrtý čas zajel Jevgenij Novikov.

Chybě se opět nevyhnul Sebastien Loeb, který udělal hodiny, ovšem mnohem hůře dopadl Ott Tänak, který přehnal svou snahu a skončil na dlouhých dvacet minut ve sněhové pasti. V souboji o deváté místgo se stále drží Martinu Prokopovi lehce zvyšovat svůj náskok před Eyvindem Brynildsenem.

RZ 11 - Vargasen 1 (24.63 km)

První průjezd Vargasenem a tedy i přes legendární Colinův horizont vyšel nejlépe Jari-Matti Latvalovi, přestože na začátku testu tahal za delší konec provazu jeho bývalý týmový kolega Mikko Hirvonen. V cíli zkoušky byl ale Latvala nakonec o 2.2 vteřiny rychlejší než pilot továrního Citroenu DS3 WRC a lehce tak upevnil svoje vedení.

Solidní výkon podali i třetí Mads Ostberg a čtvrtý Petter Solberg. Pokračuje tak jejich souboj o třetí místo, když mladý Nor stáhnul na svého krajana na RZ 11 bez desetiny rovných pět sekund. Vyzdvihnout je třeba také páté místo Estonce Tänaka, který je dnes na trati jako třetí, respektive po odstoupení Göranssona (technické potíže) už jako druhý. Ott zároveň předvedl nejdelší skok prvního průjezdu, když vzduchem absolvoval 32 m.

Startovní pořadí do druhé etapy

1.Nobre
2.Göransson
3.Tänak
4.Sordo
5.Al-Attiyah
6.Van Merksteijn
7.Solowow
8.Neuville
9.Araújo
10.Ogier
11.Brynildsen
12.Prokop
13.Sandell
14.Loeb
15.H.Solberg
16.Novikov
17.Ostberg
18.P.Solberg
19.Hirvonen
20.Latvala
21.Mikkelsen

Kompletní startovní pořadí do druhé etapy

---

1. etapa

SSS 10 - Karlstad (1.9 km)

Na závěr páteční etapy je opět připravena noční rychlostní zkouška na dostihovém závodišti v Karlstadu. Stává se kořistí Pettera Solberga před Sébastienem Loebem a Mikko Hirvonenem. Časové rozdíly jsou však minimální a na celkovou klasifikaci nemají téměř žádný vliv.

RZ 9 - Torsby (19.21 km)

Petter Solberg - Chris Patterson (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Sweden 2012

Do poslední klasické rychlostní zkoušky první etapy výrazně zasáhl faktor pneumatik. Nyní se ukázalo, kdo vzal jednu či dvě rezervy a dokázal na předchozích testech s pneumatikami šetřit. Někteří z pilotů totiž přišli o řadu hřebíků, což se výrazně projevilo na celkových výsledcích.

Nejlépe si vedli tovární jezdci Fordu Petter Solberg a Jari-Matti Latvala, kteří nadělili svým soupeřům velké časové oblože. Díky tomu navýšil Latvala náskok na Mikko Hirvonena na více než sedmnáct vteřin, třetí Petter Solberg na něj ztrácí už jen tři vteřinky. Naopak i on utekl Ostbergovi na jedenáct vteřin. Naopak relativně dobře fungující pneumatiky dopomohly Martinu Prokopovi k sedmému času, ještě lépe však zajel Sébastien Ogier, který v souboji o nejrychlejší dvoutisícovku nadělil Mikkelsenovi propastných sedmnáct vteřin a dostal se opět před něj. Naopak, pneumatiky nepomohly Anderssonovi, ztráta téměř třiceti vteřin je v takto vyrovnaném souboji velká.

RZ 8 - Finnskogen (20.97 km)

Jari-Matti Latvala poráží Hirvonena o necelé čtyři vteřiny a posouvá se do čela soutěže. Petter Solberg naděluje Ostbergovi dokonce pět vteřin a v boji o bronz je na dostřel. Naopak, pěkný souboj mezi Novikovem a Sordem o páté místo končí, bývalého továrního jezdce Mini zradil motor. Třetím časem se naopak do první desítky posouvá Sébastien Loeb, který předskočil i zatím devátého Martina Prokopa. Tomu odpadl největší soupeř, Jari Ketomaa totiž nevydržel zápolení s nefunkčními pneumatikami a poslal svou Fiestu RS WRC do lesa. Mezi jezdci s S2000 vrací úder Andreas Mikkelsen a jde do čela. Naopak výrazně ztrácí sympaticky jedoucí Pontus Tidemand, když dostal defekt a musel na rychlostní zkoušce měnit kolo.

RZ 7 - Kirkener (7.10 km)

Nejkratší rychlostní zkouška, ale jak se zdá, tak rozhodující v první etapě. Hirvonen s Latvalou opět o pár vteřin odjíždějí svojí konkurenci, šance na vítězství zda však ztrácí Sébastien Loeb, který ztratil ve sněhové bariéře téměř dvě minuty a propadl se mimo první desítku až za Martina Prokopa. Na třetí místo se tak posouvá Mads Ostberg, který opět o trochu poodskočil Petteru Solbergovi, o páté místo bojují Dani Sordo s Jevgenijem Novikovem.

Výborný sedmý čas absolutně zajíždí Sébastien Ogier a opět o pět vteřin uniká Mikkelsenovi. Že mu tato zkouška vůbec nesedí potvrzuje více než desetivteřinová ztráta PG Anderssona, Pontus Tidemand je na tom ještě o tři vteřiny hůře. Vůbec se pak nedaří Ketomovi, jehož pneumatiky fungují hůře a hůře.

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Rally Sweden 2012

RZ 6 - Opaker (20.17 km)

Rychlostní zkouška Opaker Sébastienu Loebovi evidentně sedí, stejně jako při prvním průjezdu si připisuje dílčí vítězství a posouvá se už na třetí příčku absolutně se ztrátou necelých sedmi vteřin na vedoucího Hirvonena. K tomu se přiblížil Jari-Matti Latvala, ztrácí na něj již jen 0.4 vteřiny. Opět maličko ztrácí Mads Ostberg, ke kterému se přibližuje dotahující Petter Solberg.

Martin Prokop zajíždí osmý čas a posouvá se na jedenáctou příčku absolutně, když přeskakuje Jari Ketomu, který se s D-Macky trápí, tentokráte ho porazily všechny čtyři rychlé posádky s dvoutisícovkami. Mezi nimi se utrhl Andreas Mikkelsen, který svým soupeřům naděluje osm vteřin a dostává se do čela této skupinky. Dnešní den pak definitivně končí pro Richarda Göranssona, který poslal své Mini do sněhové bariéry.

Richard Göransson - Andreas Fredriksson (Mini John Cooper Works WRC) - Rally Sweden 2012

RZ 5 - Finnskogen (20.97 km)

Poslední zkouška dopolední sekce se stává kořistí Mikko Hirvonena, který se díky tomuto prvenství dostává do čela průběžné klasifikace o 2.9 vteřiny před Jari-Matti Latvalu. Za ním se řadí piloti v obvyklém pořadí Ostberg, Loeb, P. Solberg, Sordo a Novikov. Jedenáctý čas zajíždí Martin Prokop, na celkově jedenáctého Ketomu mu však stále chybí 3.7 vteřiny. Situace mezi dvoutisícovkami je stále vyrovnaná, dílčí prvenství si připisuje Andreas Mikkelsen, všichni z kvarteta se jak ve zkoušce, tak i v absolutní klasifikaci drží v deseti vteřinách.

RZ 4 - Kirkener (7.10 km)

Čtvrtá rychlostní zkouška měří pouhých sedm kilometrů a je svým charakterem dost odlišná od ostatních. Je totiž hodně úzká a technická, jede se zde ve výrazně menších rychlostech. Test opanovali jezdci Citroënu v pořadí Hirvonen, Loeb a Neuville, velkou sílu motoru vozů Mini potvrdili svými časy i Sordo se Sandellem a dá se říct, že i Armindo Araújo, který zatím pravidelně prohrává s nejrychlejšími jezdci s vozy S2000. O nejvýraznější počin této zkoušky se postaral Petter Solberg, který se přetočil v jedné ze zatáček a ztratil cca 15 vteřin, což jej stálo prozatimní stupně vítězů.

RZ 3 - Opaker (20.17 km)

První letošní sněhové vítězství pro Sébastiena Loeba, druhým časem ve zkoušce se však do čela dostává Jari-Matti Latvala před svého týmového kolegu Pettera Solberga, který zajel na zkoušce třetí čas. Dosud vedoucí Mads Ostberg volí opatrnější tempo a zajíždí až šestý čas se ztrátou devíti vteřin.

Martin Prokop zajíždí jedenáctý čas absolutně a přibližuje se k celkově jedenáctému Ketomovi, který se na pneumatikách D-Mack evidentně trápí. Napínavý souboj pokračuje mezi vozy S2000, nejrychlejší je tentokrát Andersson před Mikkelsenem, Tidemandem a Ogierem. Tato rychlá čtveřice se drží v desetivteřinovém odstupu. Naopak do tohoto souboje už nejspíš nezasáhnou Alister McRae, Hayden Paddon a Marius Aasen, kteří ztratili spoustu minut ve sněhových závějích.

RZ 2 - Mitandersfors (27.07 km)

První etapa letošní Švédské Rally se téměř výhradně odehrála na norském území. Proto se první posádky vydaly z centra soutěže již v brzkých ranních hodinách, aby si to hned na začátku rozdali na nejdelší rychlostní zkoušce soutěže, která měřila lehce přes 27 kilometrů.

Shodně nejrychlejší čas zajeli Jari-Matti Latvala s Madsem Ostbergem, třetí Mikko Hirvonen ztratil jen osm desetin. O další tři vteřiny dále byl Sébastien Loeb, který si však ještě před startem připsal desetivteřinovou penalizaci, když po upevňování rezervy přijel později do časové kontroly. Do pětivteřinové ztráty na vítěze se vešel už jen Petter Solberg, další soupeři počínaje Jevgenijem Novikovem a Dani Sordem ztratili již více než 10 vteřin.

Martin Prokop zajel slušný dvanáctý čas těsně před smečkou jezců s vozy S2000. Mezi nimi byl překvapivě nejrychlejší domácí mladík Pontus Tidemand, jeho největší soupeři Andersson, Ogier a Mikkelsen však ztratili jen pár vteřin.

Úvodní rychlostní zkouška se stala konečnou pro Paula Nobreho, který vyrážel na trať jako úplně první, ale nedokázal se na trati udržet příliš dlouho, jeho snahy zastavila sněhová bariéra. Hned na úvod zkoušky ztratil v příkopě propastných 11 minut estonský talent Ott Tänak.

---

Startovní pořadí do první etapy

1. Nobre

2. Neuville

3. Van Merskteijn

4. Goransson

5. Solowow

6. Al-Attiyah

7. Araujo

8. Ogier

9. Ketomaa

10. H.Solberg

11. Sordo

12. Prokop

13. Sandell

14. Tänak

15. P.Solberg

16. Novikov

17. Latvala

18. Hirvonen

19. Loeb

20. Ostberg

21. Brynildsen

Kompletní startovní pořadí do první etapy

---

SSS 1 - Karlstad (1.9 km)

Úvodní večerní divácká superspeciálka v Karlstadu se stala kořistí Daniho Sorda, který tak pokořil nejen svého přímého soupeře ve své jízdě Martina Prokopa, ale i zbytek startovního pole. Další dva nejlepší časy si pak za španělským pilotem na své konto připsali mladíci Mads Ostberg a Ott Tänak, o čtvrté místo se shodným časem podělili Sebastien Loeb s Petterem Solbergem, kteří se navíc střetli proti sobě a jejich jízda byla asi nejzajímavější rozjížďkou večera s několikacentimetrovým prvenstvím norského pilota..

Startovní pořadí dvojic do SSS 1

Rally Sweden 2012

Z úvodní superspeciální rychlostní zkoušky v Karsltadu můžete sledovat přímý televizní přenos prostřednictvím webového přehrávače Švédské televize.

---

Kvalifikační zkouška

Premiérovým vítězem novinky v mistrovství světa, kvalifikační zkoušky, se stal Jari-Matti Latvala. Tovární jezdec Fordu tak bude prvním jezdcem, který si bude dnes večer vybírat startovní pozici do zítřejší etapy.

Výsledky kvalifikační zkoušky

Kompletní výsledky shakedownu

---

Intro

Již dnes večer odstartuje druhý díl letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, tradiční Švédská Rally, která letos zavítá některými rychlostními zkouškami i na území Norska. Úvodní superspeciální rychlostní zkouška na dostihovém závodišti v Karlstadu odstartuje ve 20:04.

-jav- , -plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist