www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rally Guanajuato México (PWRC)

Rally Guanajuato México opanovaly Citroëny

11. března 2012 • 20:00

Dnes v noci odstartuje třetí díl letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, Rally Guanajuato México, která zavede posádky poprvé v této sezóně na šotolinový povrch. I letos je na začátek připravena superspeciální rychlostní zkouška v ulicích Guanajuata, kterou budete moci sledovat v přímém přenosu.

Výsledky Rally Guanajuato México ON LINE * Rally Radio * Informace k Rally Guanajuato México

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Rally Guanajuato México 2012

3. etapa

RZ 24 - VW Power Stage (5.46 km)

Závěrečná rychlostní zkouška celé soutěže, konečně se zase aspoň chvíli jede na krev. Prvenství za nejrychlejší čas a tedy i bonusové body si připisuje Petter Solberg před Sébastienem Loebem. Hodně těsný souboj o třetí příčku rozhodují tisíciny, které hovoří ve prospěch Madse Ostberga.

Je dobojováno. Tovární jezdci Citroënu Sébastien Loeb a Mikko Hirvonen si bezpečně pohlídali double, jezdci Fordu se tentokráte vyřadili sami buď defekty nebo jezdeckými chybami. Po jedné takové definitivně skončil Jari-Matti Latvala, bronz tak celkem bezpečně získal Petter Solberg.

V souboji o nejrychlejšího mladíka opět dopadl nejlépe ten nejzkušenější - Mads Ostberg. Za ním skončili Ott Tänak a na šotolině přeci jen oživlejší Nasser Al-Attiyah. Ten byl také poslední, který se se svou ztrátou vešel do desíti minut. Sedmý absolutně končí Armindo Araújo, který ani tentokrát nepředvedl za volantem Mini John Cooper WRC žádný úchvatný výkon. Osmý skončil Sébastien Ogier, který měl po celou soutěž jediného soupeře v podobě Abbringa, kterého ale technika nechávala hodně často na holičkách. Po dalším bezkrevném výkonu končí devátý Ken Block při jednom z mála letošních startů v MS, první desítku uzavírá domácí 'turista' Ricardo Trivino.

V rámci PWRC vítězí celkem bezpečně Ricardo Trivino před Nicolásem Fuchsem, na třetí místo se pak i přes odstoupení a technické problémy dostal Michal Kościuszko, protože jeho soupeři měli ještě větší problémy. Ani jeho další protrápený výkon mu nezabránil, aby se nedostal do čela aktuálního pořadí PWRC.

RZ 23 - Derramadero (10.58 km)

Předposlední rychlostní zkouška má jen deset kilometrů a nic zásadnějšího se na ní neděje. Posádky odpočívají po náročném předchozím testu a připravují se na závěrečnou power stage.

RZ 22 - Guanajuatito (54.30 km)

Královská rychlostní zkouška měřící více než 54 kilometrů. A hned se začínají dít věci. Ani tato etapa není souzena dokončit Chrisi Atkinsonovi, který končí s poškozeným kolem u své Fiesty RS WRC. Také další jezdci s vozy značky Ford jsou provázeni nepříjemnostmi. Mads Ostberg a Ken Block ztrácí kvůli defektům hodně času, Jevgenij Novikov a Jari-Matti Latvala dokonce posílají své vozy přes střechy, dokonce oba na stejném místě. Jari-Matti sice dokázal dojet do cíle zkoušky s více než sedmiminutovou ztrátou, kvůli poškozenému rámu však musí posléze definitivně odstoupit. Kromě zmíněnýžch dvou odstoupení zůstává pořadí stejné.

RZ 21 - Super Special 5 (4.42 km)

Závěrečná etapa začíná krátkou superspeciálkou na rozehřátí. V soutěži již pokračuje jen 24 posádek, nejrychlejší čas si připisuje Thierry Neuville.

---

2. etapa

RZ 20 - Coamnjilla 2 (17.91 km)

Závěrečná rychlostní zkouška druhé etapy, pořadí je dané a zdá se, že se nic zajímavého dít nebude. To by ale na trati nesměl být Jevgenij Novikov, který se až při svém letošním třetím startu nevyhnul extempore a po zbytečné jezdecké chybě přichází o sedmou příčku absolutně. Desetiminutový trest za nedokončení

zkoušky znamená pokles mimo první desítku absolutní klasifikace.

Dá se říct, že karty jsou rozdány. Citroën i nadále bezpečně drží první dvě příčky, totéž za nimi předvádí tovární tým Ford. Za nimi následují mladíci Ostberg s Tänakem, postupně se zrychlující Al-Attiyah a neustále nevýrazný Araújo. První desítku pak uzavírají Ogier s Blockem. V rámci PWRC vede Guerra před Fuchsem, absence Kościuszka na některých zkouškách znamená jeho pokles na čtvrtou příčku za Linariho.

RZ 18 - Super Special 3 (4.42 km)

Oproti původnímu harmonogramu se pořadatelé rozhodli sloučit dvojí průjezd superspeciálkou v jediný, délka RZ 18 je tedy zdvojnásobena a RZ 19 je zrušena. Dělené vítězství si připisují Loeb a Solberg, ztráty všech ještě pokračujících posádek jsou minimální.

RZ 17 - Coamnjilla 1 (17.91 km)

Odpolední sekce se nese v tradičním duchu, piloti si drží svá místa a Latvala s Tänakem pomalu navyšují svůj náskok na protivníky, kteří se k nim přiblížili kvůli defektům. Se soutěží se pro tuto fázi loučí kvůli technickým problémům Kościuszko

RZ 16 - Otates 2 (41.88 km)

Opět je na řadě monstrózní, téměř dvaačtyřicetikilometrový test Otates. Latvala je opět nejrychlejší a lehce ujíždí Petteru Solbergovi. Obdobně ujíždí lehce i Tänak Novikovovi. Kevina Abbringa opět zlobí technika a končí, se soutěží se loučí i Chris Atkinson. Nepříliš vydařený návrat do kolotoče mistrovství světa končí havárií v letmém cíli této zkoušky.

RZ 15 - Ibarrilla 2 (29.90 km)

Druhý průjezd třicetikilometrovým testem přináší alespoň nějaké vzrušení, pořád to ale není žádná hitparáda. Jari-Matti Latvala a Ott Tänak dostávají defekty, pro oba to tak znamená významnější časovou ztrátu. Díky tomu se před Latvalu dostal týmový kolega Solberg, k Tänakovi se naopak na pouhé čtyři vteřiny přiblížil Jevgenij Novikov. Problémy s technikou začínají trápit Michala Kościuszka, připisuje si velkou časovou penalizaci za pozdní příjezd do ČK o 23 minut.

RZ 14 - Otates 1 (41.88 km)

Nejdelší rychlostní zkouška celé druhé etapy měří téměř stejně, jako trať pro maratónský běh. Na čele se opět nic zásadnějšího neděje, jen Petter Solberg i vinou nefunkčních brzd ještě nepřeskakuje Madse Ostberga na čtvrté příčce. Efektní hodiny vykružují Sébastien Ogier, Chris Atkinson i Ott Tänak, velké problémy opět sužují Kevina Abbringa. Překvapením pak není ani další havárie Paula Nobreho.

RZ 13 - Ibarrilla 1 (29.90 km)

Hned po ránu čeká na posádky téměř třicetikilometrová zkouška. Pořadí je po první etapě celkem dané, takže se žádný větší atak nedal očekávat. Jari-Matti Latvala se vítězstvím na testu posunul na bronzovou příčku před Madse Ostberga, svého krajana pak jistě brzy překoná i druhý tovární jezdec Fordu Petter Solberg. Po několikazkouškové pauze zapříčiněné technickými problémy pokračuje interní souboj mezi Abbringem a Ogierem, o šest desetin je rychlejší holandský pilot.

---

Chris Atkinson - Stéphane Prévot (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Guanajuato México 2012

1. etapa

RZ 11 - Super Special 1 (2.21 km)

RZ 12 - Super Special 2 (2.21 km)

Poslední tři rychlostní zkoušky mají víceméně jen divácký charakter a na celkové výsledky nemají žádný zásadnější vliv. Přední posádky jedou tyto testy opatrněji, takže se mezi vítěze rychlostních zkoušek mohou zapsat nezvyklá jména - Nasser Al-Attiyah a Chris Atkinson.

Zdá se, že o pořadí letošní Rally Guanajuato México je již po první etapě rozhodnuto. V čele je Sébastien Loeb, který si drží bezpečný jedenáctivteřinový náskok před neútočícím týmovým kolegou Hirvonenem, ostatní soupeři ztrácí již více než minutu.

Třetí příčku drží Mads Ostberg, dá se ale předpokládat, že bude v následujících etapách záhy předjet Jari-Matti Latvalou i Petterem Solbergem. Šestou příčku drží Ott Tänak následován Jevgenijem Novikovem, Chrisem Atkinsonem, Nasserem Al-Attiyahem a Armindem Araújem. V kategorii PWRC vede Benito Guerra před Michalem Kościuszkem a Nicolásem Fuchsem.

RZ 10 - Monste Street Stage León (1.23 km)

RZ 9 - Ortega 2 (23.69 km)

Druhý průjezd nejdelší rychlostní zkouškou je zrušen. Již při prvním průjezdu se chovali neukázněně diváci, když házeli kamení po závodních autech a některé i úspěšně trefili (Neuville). Bezpečnostní vozy navíc hlásily, že na trať byly naházené kameny s cílem vyřadit soutěžní posádky. Na základě toho se ředitelství rozhodlo zkoušku zrušit.

RZ 8 - Los Mexicanos 2 (9.76 km)

Krátká rychlostní zkouška nepřináší zásadnější změny, jen Latvala se Solbergem drobně ukraují ze své ztráty.

RZ 7 - Las Minas 2 (15.21 km)

Další vítězství Jari-Matti Latvaly znamená posun už na čtvrté místo za Madse Ostberga, Petter Solberg pak i přes další defekt přeskakuje Novikova a blíží se k Tänakovi. To jsou jediné zajímavé posuny v pořadí, jinak se nic zásadnějšího neděje.

RZ 6 - El Cubilete 2 (22.12 km)

Druhý průjezd úvodní zkouškou dne znamená očekávaný posun Sébastiena Loeba na první místo absolutní klasifikace. Mikko Hirvonen se propadá na stříbrnou příčku, kde bude svému slavnějšímu sokovi hlídat záda až do konce závodu. Zajímavý souboj o třetí příčku je také rozhodnut, Thierry Neuville totiž neudržel svůj Citroën DS3 WRC na trati a havaroval. Ostberg tak má na třetí příčce celkem bezpečný náskok na Tänaka i Novikova, na ně však mohutně útočí dvojice továrních jezdců Fordu. Bohužel je po této rychlostní zkoušce rozhodnut taky zajímavý souboj o nejrychlejšího jezdce s vozem S2000. Dosud překvapivě rychlejší Kevin Abbring musí skončit kvůli poškozenému palivovému čerpadlu, čímž nechává na trati osamoceného Sébastiena Ogiera, který na zdejších tratích nemá ani proti nejpomalejším jezdcům s WRC šanci (kromě Triviňa), naopak slabě obsazení jezdci PWRC nemají nejmenší šanci na něj.

RZ 5 - Ortega 1 (23.69 km)

Nejdelší rychlostní zkouška první etapy přináší výrazný zásah do průběžného pořadí soutěže, bohužel však nejspíše celý závod rozhoduje. Jari-Matti Latvala totiž poškodil zavěšení své Fiesty a po ztrátě více než minuty a půl se propadá do druhé poloviny první desítky. Na čele se tak usazuje továrních jezdců Citroënu, ostatní soupeři již nemají nejmenší šanci je dosáhnout. Skvělý čas zajíždí Mads Ostberg, Neuvillovi dává čtrnáct vteřin a posouvá se před něj na bronzový stupínek. Výsledky pak postupuje i Petter Solberg, po tomto testu je již sedmý jen deset vteřin za Jevgenijem Novikovem. Ken Block končí na pět minut v příkopě a jen potvrzuje svůj nevýrazný výkon v Mexiku. Na tomto testu pak definitivně končí naděje brazilského šprýmaře Paula Nobreho, který v duchu svých letošních výkonů dodržel tradici a havaroval.

RZ 4 - Los Mexicanos 1 (9.76 km)

Krátký čtvrtý test zásadnější změny nepřichází, nejrychlejší je tentokráte Sébastien Loeb a přibližuje se vedoucí dvojici. Neuville opět ujíždí Ostbergovi a nastavuje si celkem slušný náskoks před Ostbergem. Podobné jsou rozestupy i mezi norským jezdcem a Tänakem a následně i Novikovem, který alespoň předjíždí Chrise Atkinsona. Petter Solberg už se alespoň probíjí do první desítky, když se dostává před nevýrazného Araúja.

RZ 3 - Las Minas 1 (15.21 km)

Stejná situace jako na předchozím testu, Petter Solberg se tři kilometry před cílem neudrží na trati a dostává další defekt. Na čeke se stále drží dvojice Latvala + Hirvonen, maličko navrch má zatím jezdec Fordu. Loeb si drží na třetím místě drobný odstup a vyčkává. Mezi mladíky Neuville opět lehce poráží Ostberga, ostatním soupeřům již nadělují více.

RZ 2 - El Cubilete 1 (22.12 km)

Hned úvodní klasická rychlostní zkouška přináší první rozhodující událost soutěže. Dosud vedoucí Petter Solberg totiž dostává defekt, ztrácí více než minutu a opouští první desítku absolutní klasifikace. Do čela se dostává vítěz tohoto testu Mikko Hirvonen jen s mírným náskokem na Jari-Matti Latvalu a Sébastiena Loeba. Z očekávaného souboje o post nejrychlejšího mladíka vychází překvapivě nejlíp Thierry Neuville následovaný Ostbergem, Tänakem a Novikovem.

RZ 1 - DC Shoes Street Stage Guanajuato (1.09 km)

Vítěz kvalifikační zkoušky Petter Solberg opanoval i noční krátkou superspeciální rychlostní zkoušku, která se jela na krátkém kilometrovém úseku v ulicích Guanajuata jen krátce po slavnostním startu.

Samotná rychlostní zkouška byla ideální podívanou pro diváky na klouzající auta se šotolinovým podvozkem, o jediný vzruch se postaral Ken Block, když v tunelu trefil zídku a lehce poškodil část světelné rampy. Armindo Araújo už po kvalifikační zkoušce hlásí problémy s turbem a klapkou, Motorsport Italia netrpělivě očekává novou mapu jednotky od Prodrivu.

Zkouška startuje ve 3:09 SEČ.

Přímý přenos z RZ 1

---

Kvalifikační rychlostní zkoušku vyhrál Petter Solberg. Na základě toho si posádky vybíraly startovní pořadí do první etapy.

Pořadí startujících do první etapy:
1. Araujo (Mini)
2. Nobre (Mini)
3. Ogier (Škoda)
4. Block (Ford)
5. Atkinson (Ford)
6. Al-Attiyah (Citroën)
7. Tänak (Ford)
8. Neuville (Citroën)
9. Ostberg (Ford)
10. Novikov (Ford)
11. Latvala (Ford)
12. Loeb (Citroën)
13. Hirvonen (Citroën)
14. Solberg (Ford)

Kompletní startovní pořadí do první etapy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
09.03.2012 02:40
Pluto - moderátor
RZ 19 je zrušena, RZ 18 bude mít délku 4.42 km.
toplist