www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 12 - Testovací RZ Žiželice

Žiželice aneb podařené testování

10. března 2012 • 14:00

Pohádkové počasí, zajímavé vozy na trati, vůně klobásy, spokojení diváci a unavení pořadatelé. Do těchto slov by se dala shrnout III. Testovací RZ v Žiželicích, která proběhla minulou sobotu na Kolínsku.

Václav Dunovský - Stanislav Kafka (Škoda Fabia S2000) - Testovací RZ Žiželice 2012

Ačkoli v pátek bylo ještě pěkně sychravo, celou sobotu naopak provázelo sluníčko. Když se pak ke sluníčku přidaly atraktivní vozy na trati, bylo o zábavu postaráno. Na start testování se postavilo 21 pilotů s vozy různých kategorií. Mezi nejsilnější patřil loňský mistr republiky ve skupině A, třídě 5 a 2WD, domácí Václav Dunovský s vozem Škoda Fabia S2000. Vedle Václava tentokrát nezasedl jeho tradiční zlínský spolujezdec Petr Machů, ale velezkušený Stanislav Kafka. Václav Dunovský přijel do Žiželic s myšlenkou najet co nejvíce ostrých kilometrů s novým vozem, se kterým ho už za čtrnáct dní čeká Valašská rally. Tuto myšlenku skutečně dodržel a diváci ho mohli vidět na trati od rána do večera. Po sečtení časů sice zajel Dunovský „až“ třetí místo, za to se během dne evidentně s S2000 velmi dobře sžíval. Na skutečně objektivní výsledky si však počkejme minimálně na polovinu sezony.

Druhý nejrychlejší vůz na trati bylo Subaru Impreza WRX Sti z plzeňského týmu ROTO řízené Václavem Kopáčkem, který v Žiželicích taktéž sbíral zkušenosti v jeho nové kategorii. Vedle Kopáčka usedl Petr Picka, s kterým ho budeme vídat i v sezóně. Nejlepší čas zajel Jiří Navrátil s Juliem Gálem ve voze Ford Fiesta S2000 po Martinu Prokopovi. Jiří Navrátil navíc půjčil v Žiželicích svou Fiestu novináři Janu Červenkovi, který přestože nezkušený jezdec, zajížděl pěkné časy.

S mistrovským vozem skupiny A zlínského Sparrow Racing team se Suzuki Ignis S1600 se předvedl v prvé řadě Petr Grafek s Jaroslavem Matějkou. Poté se vystřídali s Robertem Kořistkou a Michalem Drozdem. Oba jezdci předváděli skutečně dravé průjezdy.

Na trati jsme však mohli spatřit i vozy nižších kategorií, mezi něž patřily VW Polo 16V s Michalem Vaňharou a René Dohnalem nebo Citroen Saxo s Michalem Kojdlem a Pavlem Vedrou. O lepší co nejlepší průjezdy se předháněli královéhradečtí Pavel a Jakub Urbanovi, otec se synem. S vozy Škoda Fabia RS a VW Polo si nejednou vysloužili aplaus přihlížejících. Za zmínku samozřejmě stojí i jedinečný Ford Fiesta S1600 řízený Milanem Šindelářem nebo Citroën C2R2 Michala Srba. Diváci mohli vidět na trati také jednu ženu, a to začínající Martinu Pickovou se Škodou Fabia.

III. Testovací RZ Žiželice pak uzavřela večerní zábava v místním Kulturním domě s kapelou Natruc, kde si závodníci, pořadatelé i diváci vyměnili zážitky z celého dne. Zmiňovaný Václav Dunovský hrál v Žiželicích dvojroli - zástupce ředitele soutěže a pilota na trati. A jak podnik hodnotil z jednotlivých rolí? „Z pohledu zástupce jsem velmi spokojen, všichni tvrdě pracovali a bylo to vidět. Děkuju úplně všem, jak se svých funkcí zhostili a přispěli tak k celkově zdárnému průběhu celé akce. Nicméně vedle plusů musíme důsledně tvořit i seznam minusových bodů a na ně se do budoucna zaměřit, aby tato akce měla smysl i nadále. Samozřejmě uvítáme od všech zúčastněných veškeré jejich podněty ke zlepšení. A jako účastník? Pro mé aktuální potřeby asi nebylo nic ideálnějšího. Na rozjetí se, a dalšího poznání a pochopení auta, mi charakter RZ maximálně vyhovoval. I z druhé strany barikády mi organizace přišla výborná. Velikou zkušeností bylo, že si ke mně na místo spolujezdce na celý den sedl Standa Kafka - pracovali jsme dle našeho nejlepšího vědomí a svědomí a ještě jednou mu za to děkuji. Navíc jsem byl prakticky doma, takže jsme novou techniku mohli předvést mnoha fanouškům, známým ale i partnerům, kteří se normálně na soutěže nedostanou, což platí vlastně obecně pro celý podnik v našem kraji rallye nepolíbeném.“ Jedním dechem pak s úsměvem Dunovský dodává: „Získané poznatky jsme už částečně stihli rozebrat na afterparty, kde bych chtěl ocenit kvality kapely Natruc!“

Zdá se tedy, že rallyová sobota se v obci Žiželice vydařila. Vidí to tak i ředitel soutěže Adam Eliáš? „V první řadě jsem rád, že se vše odehrálo bez jediného karambolu. Nemohli jsme si stěžovat na počasí, navíc k nám přijelo mnoho zajímavých posádek. Věřím, že náš podnik měl pro soutěžní posádky přínos. Určitě je ale prostor ke zlepšení. Děláme náš podnik především pro posádky a diváky, a proto doufám, že všichni odjížděli spokojeni. Je na místě poděkovat našim partnerům, bez nichž by se celý podnik nemohl uskutečnit. Proto děkujeme obci Žiželice, společnostem ABL, a.s., Tygr Centrum a.s., které zapůjčilo jejich překrásný Chevrolet Camaro, jež pod značkou Car For You prodává, společnostem Ford Mareš, Louda Auto, Autocentrum Hájek s.r.o., Goldi s.r.o. Zároveň děkujeme obyvatelům obce Žiželice za shovívavost při pořádání již III. Testovací RZ Žiželice 2012. A doufám, že tímto podnikem naše činnost nekončí. Děkujeme všem za podporu.“

Zuzana Eliášová ; RD Promotion
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist