www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Bonver Valašská Rally (MMČR)

Posádky CRT CZ ve dvoukolkách zazářily a vysoutěžily si prémii ve výši 6 300 euro

26. března 2012 • 21:30

Citroën Racing Trophy CZ 2012 se rozběhnul při XXXI. ročníku Bonver Valašské rally. Nejlépe si vedla posádka Jan Černý – Pavel Kohout, která zvítězila v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou a zároveň ve třídě 5. Slovák Martin Koči obsadil druhé místo ve třídě 6.

Jan Černý - Pavel Kohout (Citroën DS3 R3T) - Bonver Valašská Rally 2012

Startovní pole CRT CZ při Valašské rally 2012 ochudila účast polské dvojice Jan Chmielewski – Pawel Drahan, ale další jezdci se speciály Citroën DS3 R3T od prvních kilometrů potvrzovali rychlost zmíněných modelů a své ambice na druhém podniku českého šampionátu.

Jasnou jedničkou CRT CZ se stali Jan Černý s Pavlem Kohoutem, jenž dovedli svůj vůz do cíle na 14. místě absolutně a dominovali ve třídě 5. Na bronzový stupínek třídy 5 vystoupili Egon Smékal s Martinou Hýbnerovou.

„Pro nás to byl parádní závod. Auto až na drobné problémy s tlumiči fungovalo velmi dobře, líbily se nám i tratě. Výsledek je super, dokonce si myslím, že to mohlo být bez těch menších technických komplikací trochu lepší i absolutně. Máme na svém kontě druhé domácí prvenství mezi dvoukolkami, takže šampionát je skvěle rozjetý. Šumavu vynecháváme, pojedeme italskou Rally Mille Miglia (součást ME). Uvidíme, jak klatovský závod promluví do průběžného hodnocení českého mistráku,“ uvedl Jan Černý, jenž získal za vítězství finanční prémii čtyři tisíce euro.

„Trochu jsme se od shakedownu potýkali s nastavením, navíc nás v první večerní etapě zpomalily dva pomalé defekty, a tak jsme se parádně svezli až v posledním čtvrtém testu. V sobotu jsme řešili problém s propadlým brzdovým pedálem na Odrách, ale mechanici v servisu si s tím rychle poradili. V závěru už jsme si umístění v nabité třídě 5 nenechali vzít,“ popsal Egon Smékal, jenž o šest vteřin porazil čtvrtého Poláka Kornického.

Ve třídě 6 hájila barvy Citroënu nejúspěšněji slovensko-česká posádka Martin Koči – Lukáš Zámečník. Pro talentovaného slovenského pilota byl start na Valašce ve znamení sžívání se s novým spolujezdcem před náročnou sezonou okořeněnou zahraničními starty. „Jsme rádi za prvenství mezi cé-dvojkami, ale spíše nás zajímala třída 6. V pátek jsme se s Lukášem trochu sehrávali, sobotu jsme už odjeli v normálním tempu, a tak jsme s výsledkem a druhým místem spokojeni,“ komentoval v cíli Martin Koči, pro kterého to byl zřejmě jediný letošní start na českém území.

Mimo hodnocené příčky dokončil Valašskou rally Marcel Svačina, kterého nově navigoval Jan Jurčík. „Třída 6 byla na startu hodně nabitá, přesto jsem měl ambice bojovat o třetí nebo čtvrtou příčku. Ale to by muselo do sebe vše zapadat. Bohužel v RZ 2 nastal problém s intercomem a zpomalil nás i defekt pneumatiky na Juřince. Tím pádem pro nás bylo o osudu závodu rozhodnuto,“ uvedl v cíli zlínský jezdec.

Promotér Tomáš Pletka byl maximálně spokojen s výsledky posádek Citroën Racing Trophy, o čemž svědčí i celková vyplacená prémie ve výši 6 300 euro. Nicméně co se týče organizace Bonver Valašské rally, k té měl Tomáš Pletka výhrady. „Vrcholem byla katastrofální servisní zóna. Situaci podobnou servisnímu kolapsu v závěru první etapy jsem doposud za svou kariéru nezažil. Tyto problémy nevrhají na český rallysport v očích partnerů a sponzorů dobré světlo. Věřím, že se tím bude zabývat i Svaz rally a podobná situace se už nebude v letošní sezoně opakovat,“ pronesl Tomáš Pletka.

Citroën Racing Trophy
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist