www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Bonver Valašská Rally (MMČR)

Rozpačitý Štajf po Valašské Rally

27. března 2012 • 01:50

Subaru Czech Rally Team sice odváží z úvodního podniku Mezinárodního mistrovství ČR v rally bodované umístění, ale ke spokojenosti přesto není moc důvodů. Valašská rally se nepovedla organizačně, na výkonu posádky Štajf – Ehlová se navíc podepsaly i obavy o zdravotní stav spolujezdce druhého týmového vozu, Michala Ernsta.

Vojtěch Štajf - Marcela Ehlová (Subaru Impreza Sti) - Bonver Valašská Rally 2012

Subaru Czech Rally Team vyrazil na letošní Valašskou rally s novým atraktivním designem připomínajícím čtyřicáté výročí pohonu Symmetrical AWD značky Subaru, ale zároveň také upozorňující na nový model Subaru XV. Do kokpitu vozu Subaru Impreza WRX STI se po roce a půl vrátila spolujezdkyně Marcela Ehlová, aby navigovala Vojtěcha Štajfa při letošním premiérovém startu v rámci Mezinárodního mistrovství ČR v rally. Posádku čekala tradiční Valašská rally a 150 km jejích rychlostních zkoušek.

„V úvodu jsme začali s vědomím, že se musíme především s Marcelou po pauze opětovně dobře sehrát,“ popisuje páteční etapu pražský jezdec. „Bohužel jsem navíc v první sekci i podcenil rychlost stmívání a rozhodl se nenasadit světelnou rampu, čímž jsme zejména na druhém testu ztratili dost času, navíc jsme tam udělali i jedny ´hodiny´. Poté se začala projevovat naplno i nepovedená organizace soutěže, měli jsme například velký problém se vůbec prokousat úzkým hrdlem do servisní zóny, no a zkrátka závodnická pohoda se nějak neměla šanci stihnout dostavit.

Přenocovali jsme šestnáctí a devátí v naší třídě 3, o to víc jsme se těšili na druhou etapu, už jen proto, že celá soutěž probíhala v překrásném počasí. Valašská rally mi sice nikdy moc nešla, přesto jsme se chtěli posunout o pár příček výše a hlavně si pořádně zazávodit. Sobota začala nadějně, zejména naše spolupráce se spolujezdkyní už klapala na jedničku, já bych tímto zároveň chtěl vyseknout poklonu jí i jejímu manželovi Matějovi Ehlovi za to, že jejich rodinná souhra umožnila Marcele start pouhých sedm měsíců po narození krásného synka. Pak se ale bohužel zase všechno pokazilo, když se k nám dostaly zprávy o těžké havárii týmového kolegy Petra Kačírka a těžkém zranění jeho spolujezdce Michala Ernsta. To mne zasáhlo o to víc i proto, že jsem jejich spolupráci inicioval – a poté, co jsem před pár měsíci Michala spojil i s posádkou Aleše Lopraise a i jejich start na Dakaru skončil těžkou havárií, neměl jsem vůbec dobré pocity. Zkrátka od té chvíle bylo naším základním úkolem Valaškou rally dokončit, což se nakonec podařilo, navíc s nepoškozeným a dobře fungujícím autem, jehož design se zjevně povedl a byl středem obdivu.

Co se týče havárie posádky Kačírek – Ernst, jsme především rádi, že informace o zdravotním stavu Michala Ernsta se postupně staly mnohem optimističtějšími a že se s ním tedy v brzké době určitě na závodech uvidíme. I já sám už prodělal několik těžkých havárií, a tak dobře vím, že přednější než úspěch na závodech je vždycky zdraví. Také proto jsem rád, že Michalovi trochu pomohl kvalitní rám Custom Cages, který v našich autech už tradičně míváme, potěšila mne i vlna zájmu o jeho zdravotní stav ze strany mnoha lidí, kteří mi ohledně něj telefonovali. V týmu ale teď budeme muset řešit, co dál. Naštěstí máme v dílnách ještě starší vůz Subaru Impreza WRX STI a stavíme i úplně nové auto, s ohledem na plánovaný nabitý program sezóny teď ale čeká všechny moře práce. Po vyprošťování zraněného Michal Ernsta je totiž pochopitelně druhý hatchback odepsán a budeme muset hledat náhradní řešení. V každém případě si nejvíc ze všeho teď přejeme, abychom si už na příští soutěži patřičně spravili náladu z nepovedené Valašské rally a už si závody i pořádně užili,“ uzavírá hodnocení soutěže osmatřicetiletý pilot. Doplňme ještě, že posádka Vojtěch Štajf – Marcela Ehlová dokončila Valašskou rally na patnácté příčce absolutního pořadí, což zároveň znamenalo i sedmou pozici ve třídě 3.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
27.03.2012 10:40
Mirekfric
Vojto, nerad to říkám, ale z diskuzí kolem tratě na téma Vašeho nového polepu (a že jich bylo dost) jsem neslyšel žádné pozitivní ohlasy. Na trati vypadá velmi nevýrazně a logo XV je za jízdy zcela neviditelné.
toplist