www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Bonver Valašská Rally (MMČR)

Petr Brynda se Štěpánem Palivcem ovládli valašku

27. března 2012 • 18:15

Soutěž s centrem ve Valašském Meziříčí byla úvodním podnikem sedmidílného ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2012. Mezi pěti registrovanými posádkami si nejlépe počínali Petr Brynda se Štěpánem Palivcem, kteří obsadili mezi dvoukolkami druhou příčku.

Petr Brynda, jenž má s vozy Renault Clio R3 dlouholeté zkušenosti, dominoval v rámci poháru stylem start - cíl. Už během úvodní etapy si vytvořil téměř půlminutový náskok před Lubomírem Minaříkem, bronz držel Milan Kneifel. Tomu dýchal na záda nováček za volantem francouzského speciálu Josef Peták, ale díky jeho zkušenostem se v dalším průběhu očekával možný atak. A druhá etapa tento odhad potvrdila.

Petr Brynda - Štěpán Palivec, Renault Clio R3 - Bonver Valašská Rally 2012

Brynda s Palivcem si i během druhé etapy s osmi rychlostními zkouškami pohárovou klasifikace s přehledem pohlídali, ve třídě 5 obsadili druhou příčku za Černým. Vítězství v poháru jim přineslo finanční prémii 50 tisíc korun a šek na 25 tisíc korun na náhradní díly.

„S výsledkem a prvenstvím v poháru jsme určitě spokojeni. Byl to první závod po delší pauze, se Štěpánem jsme spolu jeli naposledy na barumce. Měli jsme i ambice bojovat o první místo ve třídě, ale podle aktuálního vývoje soutěže jsme malinko ubrali, abychom neprovedli nějakou hloupost a nepřišli o vedení v trophy,“ řekl šťastný příbramský jezdec.

Pochyb nebylo ani o druhé příčce Lubomíra Minaříka s Janem Ryšánkem. Soutěž zakončili se ztrátou necelé minuty na Bryndu. „Chtěli jsme bojovat o první příčku v poháru, ale Petr byl rychlejší. Odskočil nám už večer, ráno jsme zkusili zatáhnout a přiblížit se mu, ale vždy byl o nějakou vteřinku před námi. Proto jsme si dále raději kontrolovali druhé místo v poháru a hlídali pozici ve třídě. Při soutěži jsem experimentoval se středním převodem, ale byla to chyba a díky tomu jsme ztráceli,“ popsal Minařík, jenž inkasoval prémii 25 tisíc korun a šek na 25 tisíc korun na náhradní díly.

O třetím místě nebylo rozhodnuto až do posledních kilometrů. Duel Josefa Petáka a Milana Kneifela míchal kartami nejen v poháru, ale oba jezdce posouval výše i v dílčích výsledcích jednotlivých rychlostních zkoušek. Peták nakonec zdolal zlínského jezdce o 6.4 vteřiny. „Auto jsme dodělali těsně před startem, a tak jsem se na valašce s cliem teprve sžíval. Musím si zvyknout na úplně jiný jízdní styl. Popravdě jsem to čekal trochu jednodušší, ale byl to opravdu boj. Ale každým kilometrem se to zlepšovalo, ke konci jsme zajeli pár slušných časů, a tak jsme s výsledkem spokojeni,“ komentoval umístění Peták.

Milan Kneifel - Jaroslav Blažek, Renault Clio R3 - Bonver Valašská Rally 2012

„V pátek jsme měli smůlu, ve třetí zrušené erzetě se začaly ozývat z motoru nepatřičné zvuky, a tak jsme RZ4 projeli s velkou rezervou. Až v servisu se zjistilo, že to byl špatný unibal na předním rameni. Ve druhé etapě bylo pozitivní, že jsme jezdili solidní časy a bojovali s Pepou až do konce o třetí příčku. Z mého pohledu rozhodla Juřinka, kdy nám v obou průjezdech nadělil nějaké sekundy. Prohra bolí, ale beru to pozitivně,“ doplnil k souboji Kneifel.

Závěr pohárové klasifikace patřil manželské dvojici Jiří a Eva Trojanovi s Renaultem v barvách ČK Motorsportu. Všichni účastníci ROPRO Clio R3 Czech Trophy se v cíli shodli na katastrofální organizaci letošního ročníku Valašské rally.

„Jsem velice rád, že se nám podařilo, pouze díky partnerům, pokračovat v dalším ročníku ROPRO Clio R3 Czech Trophy. Proti loňskému roku se do bojů nejen o trofeje, ale i finanční odměny, přihlásilo hned sedm posádek a máme zprávu, že ještě některé o účasti v poháru uvažují, což zatím nechci předjímat.“

„Před sezonou jsme kontaktovali společnost Renault Česká republika, importéra francouzské značky, ale ta s námi bohužel nekomunikuje, což je určitě škoda. Myslím si, že případná spolupráce by byla oboustranně prospěšná, ale s tím nic nenaděláme. Situace je tak nastavena a nám nezbývá nic jiného, než ji přijmout a poprat se s ní sami. A k samotnému závodu? Jak naznačily boje na prvním ze sedmi závodů seriálu, čeká nás kvalitní závodění a věřím, že naše vozy pravidelně zasáhnou do bojů v nabité třídě 5,“ okomentoval úvodní díl seriálu promotér poháru Clio R3 Zdeněk Pekárek.

Stav ROPRO Clio R3 Czech Trophy:

1. Brynda 25, 2. Minařík 20, 3. Peták 18, 4. Kneifel 16, 5. Trojan 14

Informace k ROPRO Clio R3 Czech Trophy najdete na internetových stránkách www.clior3cup.cz

TOP; foto: F.Dušek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist