www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. května 2024, Svátek má Zbyšek, zítra Monika

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Renaulty míří pro další prémie do západních Čech

18. dubna 2012 • 08:00

Mediasport MMČR 2012 pokračuje ve dnech 20. – 21. dubna třetím závodem – Rally Šumava Klatovy. Soutěž odehrávají se v okolí Klatov a na Vimpersku bude zároveň druhým letošním kláním sedmidílného ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2012. Do závodu se registrovalo šest dvojic, v čele s vítězem pohárové klasifikace na Valašsku Petrem Bryndou.

Petr Brynda - Štěpán Palivec (Renault Clio R3) - Bonver Valašská Rally 2012

Právě rodák z Hluboše bude na Šumavě pokračovat ve vítězném tažení pohárem společně s tradičním spolujezdcem Štěpánem Palivcem. Ten měl původně navigovadruhého jezdce XTG Motorsport klubu Vlastimila Maxu, ale ze startu nakonec sešlo.

Nedávný úvodní sprint sezony na Vrchovině absolvoval v rámci přípravy a testu Renaultu Clio R3 Josef Peták. S Alenou Benešovou opanovali klasifikaci dvoukolek a před Šumavouse zařadili mezi žhavé kandidáty na prvenství mezi vozy s jednou poháněnou nápravou.

„Koupili jsme karosérii s rámem, zbytek dorazil v krabicích a pytlích. Před Valašskou nebylo na přípravu moc času. Přesto díky našim mechanikům auto obstálo a až do cíle nebyl žádný problém. Proto kvůli další poznávání auta jsme se rozhodli pro start na Vrchovině,“ objasnil Josef Peták.

Zkušený příbramský pilot (narozen 5. prosince 1959) se vrátil za volant francouzského Renaultu po čtyřleté pauze. Tehdy dovedl k domácím mistrovským titulům speciál Renault Clio S1600. V dalších letech pilotoval čtyřkolku, nyní se do dvoukolky vrátil.

„Musím přiznat, že jsem to čekal jednodušší. Opravdu to byl boj. Mezi auty je diametrální rozdíl, čtyřkolka byla po stránce podvozku mnohem hodnější. Renault je úplně jinde. Neustále jsem čekal, jak se clio zachová. Nechtěl jsem, aby došlo při prvním startu k nějaké kalamitě. Ale postupně se to zlepšovalo a ke konci jsem byl s časy na Valašce spokojen. Ještě lepší pocity jsem měl po startu na Vysočině. Kdybych měl po svém porovnat Clio S1600 a R3, tento dvoulitrový motor bych si dal do S1600. Pak by to bylo dokonalé auto. Na R3 je samozřejmě znát koncepce levnějšího závodění.“

Hroch Rally Team je v pohárovém kolotoči ROPRO Clio R3 Czech Trophy nováčkem. Pohodová atmosféra ale Josefa Petáka rychle pohltila. „Start v poháru hodnotím určitě kladně. Díky promotérovi Zdeňku Pekárkovi a rodině Bryndů je v něm úžasná atmosféra. Pro pohárové závodění dělají maximum a chtějí, aby vše fungovalo, jak má. My budeme rádi, když se závod od závodu budeme zlepšovat a zkusíme atakovat přední příčky mezi dvoukolkami. A samozřejmě už na Šumavě,“ uzavřel Josef Peták.

Kromě ostřílených dvojic Lubomír Minařík – Jan Ryšánek a Jiří Trojan – Eva Trojanová se startovní pole Rally Šumava Klatovy z pohledu poháru Clio R3 rozroste o další dvě posádky. Romana Štefana bude navigovat Klára Šillerová, Michal Kravec pojede s Petrem Medříkem. Proti Valašské rally naopak bude na startu chybět Milan Kneifel.

„Jsme opravdu rádi, že se nám daří tento pohár držet, i v době krize, na tak vysoké úrovni. Oproti loňskému roku došlo i k navýšení počtu startujících posádek, což značí, že jsme se vydali správným směrem. Pro podporu zúčastněných posádek se snažíme udělat co nejvíce a doufáme, že se nám tento pohár podaří do budoucna dostat ještě více po podvědomí nejen odborné, ale i laické veřejnosti,“ říká před startem klatovské soutěže promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy Zdeněk Pekárek.

Stav ROPRO Clio R3 Czech Trophy:

1. Brynda 25, 2. Minařík 20, 3. Peták 18, 4. Kneifel 16, 5. Trojan 14

Rallye Šumava Klatovy startuje v pátek 20. dubna 2012 v 17.30 hod. z náměstí Míru v Klatovech. Jedná se o dvoudenní soutěž, s patnácti rychlostními zkouškami (175,68 km). Celkem měří trať Rallye Šumava Mogul 570,66 km. Vítězná posádka je očekávána v cíli v sobotu 21. dubna krátce po 18. hodině.

Ropro Clio R3 Czech Trophy
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist