www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 10. května 2024, Svátek má Blažena, zítra Svatava

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Semeráda čeká šumavský debut

19. dubna 2012 • 07:00

Martin Semerád s Bohušem Ceplechou se letos ukázali již na třech rally, které byly zařazené do českých šampionátů. Po lednové Jänner Rally v Rakousku závodili úspěšně i na Valašské Rally a nejvíce se jim dařilo na posledním Rallysprintu Vrchovina, kde zvítězili v kategorii produkčních vozů ve třídě 3. Ve všech rally výrazně bodovali také jako posádka zařazená mezi juniory a zde jim patří průběžné vedení jak ve velkých-dvoudenních rally, tak v rallysprintech.

Martin Semerád - Bohuslav Ceplecha (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Bonver Valašská Rally 2012

Rallye Šumava, která se odstartuje tento pátek, tedy 20. dubna, bude druhou soutěží Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, kterou letos Martin Semerád s Bohuslavem Ceplechou obsadí, a stejně jako v předchozích rally, bude se jednat o první zkušenost Martina Semeráda s touto nejstarší českou rally. „Na Šumavě budu také startovat letos poprvé, ale tak to bude téměř u všech rally z MMČR, kromě Bohemky a Barumky. Psát, že sem jedem sbírat zkušenosti nemá ani smysl a nemáme se na co vymlouvat. Musíme si napsat dobrý rozpis a podle něj jet tak rychle, jak to jen půjde. Pokud se chceme dostat někam dál, tak to jinak nejde. Stejně jako na předchozích rally bychom chtěli bojovat o špičku mezi produkčními vozy a být pokud možno co nejvýše i absolutně. Naše momentální pozice v průběžných tabulkách je dobrá a uděláme s Bohoušem všechno proto, abychom ji udrželi a pokud možno i vylepšili,“ říká před startem Rallye Vltava Martin Semerád, průběžně druhý muž klasifikace kategorie 3 produkčních vozů a absolutně šestý nejrychlejší v hodnocení MMČR.

Šumavský debut Martina Semeráda se odehraje během dvou etap Rallye Šumava, která odstartuje v pátek 20. dubna z náměstí v Klatovech. Ihned poté zamíří závodníci na Čínovský okruh, který lemují tisíce fanoušků motorsportu, kteří zde mohou sledovat tři průjezdy svých oblíbených posádek. V pátek se uskuteční ještě dalších šest rychlostních zkoušek na Klatovsku a v sobotu, tedy ve druhé etapě, se Rallye Šumava přesune na Vimpersko, do vyšších nadmořských výšek Šumavy, kde začíná skutečný soutěžácký ráj a zdejší tratě považují mnozí zkušenější závodníci za to nejtěžší, co se v České republice jezdí. Ani páteční etapa není ale procházkou růžovým sadem a na soutěžící zde čeká mnoho úskalí v podobě uskákaného, českého asfaltu s množstvím nečistot na trati. „Podle prvního dnu seznamovacích jízd soudím, že nás čeká opět klasická česká rally soutěž s hodně rychlými úseky. Na krajích silnic jsou hodně často zábrany proti cutování, což snad pomůže tomu, aby se na silnici po průjezdu pole soutěžních aut dostala vrstva nečistot. Uvidíme, každopádně je to pro mě v takovémto rozsahu hodně nezvyklé a musíme si vše do rozpisu dobře poznačit. Celkově se na Šumavě oproti třeba Valašské Rally víc střídá charakter a hodně důležitou roli bude hrát i počasí. Při seznamovacích jízdách byl ve vyšších polohách kolem trati i sníh a místy byla vyjetá kolej na silnici. Budou to hodně těžké podmínky,“ dodává Martin Semerád po seznámení s tratí Rallye Šumava.

Pro Martina bude letošní účast na Šumavě premiérou, ale jeho spolujezdec Bohuslav Ceplecha na Šumavě startoval s Martinovým otcem Josefem už čtyřikrát. Jaké má vzpomínky na tuhle rally? „Je pravda, že jsem na Šumavě startoval už čtyřikrát, ale jen jednou jsem tu dojel do cíle. Jedou jsme odstoupili na převodovku, pak nám na skoku praskla ramena zavěšení zadních kol a jednou jsme se tady na první rychlostní zkoušce otočili přes střechu. Letos se budeme snažit, abychom statistiky prolomili a udělali nějaký pěkný výsledek. Důležité bude dojet do cíle, rally je to hodně dlouhá a dost náročná,“ říká spolujezdec Martina Semeráda Bohuslav Ceplecha.

Semerád Rally team zve všechny k návštěvě Rallye Šumava v pátek na Klatovsko a v sobotu na Vimpersko. Určitě bude nač se dívat, protože na start této rally se postaví kompletní domácí špička a pro diváky je připraveno velké množství atraktivních diváckých míst.

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist