www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 10. května 2024, Svátek má Blažena, zítra Svatava

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

V Klatovech vše připraveno na start

20. dubna 2012 • 18:00

Administrativní a technické přejímky, shakedown, ale také předstartovní tiskovou konferenci – to vše obsahoval páteční program 21.Historic Vltava Rallye a 47.Rallye Šumava Klatovy. Před šestnáctou hodinou už se ale začne závodit naostro.

Miroslav Janota - Lukáš Vyoral, Opel Kadett GT/E - Historic Vltava Rallye 2012

Celkem 56 historických závodních aut pro 21.Historic Vltava Rallye a 40 moderních vozů pro 47. Rallye Šumava Klatovy – taková je konečná bilance statistiky přítomných na přejímkách letošních klatovských soutěží. Už ráno se mnozí závodníci vydali otestovat své vozy na shakedown, kde se celkový počet 96 převzatých maličko snížil. Britská posádka Callum Guy – Chis Davies totiž své nasazení přehnala už na tomto úseku a svůj vůz Ford Escort RS opřela těsně před cílem o strom. Nehoda se obešla bez zranění, nicméně k provozuschopnému stavu má teď tento krasavec trochu daleko. Domácí Zdeněk Kroupar také chyboval a urazil kolo, jeho auto by ale měl být do startu v pořádku.

Shakedown nicméně prokázal také to, že technický stav všech nejvíce favorizovaných vozů je špičkový a klasická předstartovní nervozita posádek tak nabývá vrcholu. „Moc se těšíme a tratě nám připadají těžší a pomalejší než v minulém ročníku,“ nechal se slyšet na tiskové konferenci loňský vítěz ´Vltavy´, Rakušan Ernst Harrach a pokračoval: „Našemu vozu zdejší svižné rychlostní zkoušky svědčí, přijela ale silnější konkurence než v minulém roce, tak to budeme mít s obhajobou obtížné.“ S techničtějšími rychlostními zkouškami než v minulém ročníku byl spokojen úřadující mistr Evropy Miroslav Janota: „Pro naše auto to bude oproti širokým podvozkům rychlých vozů Porsche určitě výhoda, navíc když zaprší, bude se mi to obzvláště líbit. Rádi bychom bojovali o vítězství.“

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Rallye Šumava 2012

Tiskové konference se zúčastnila také posádka továrního vozu Škoda Motorsport Jan Kopecký – Pavel Dresler. Pilot sice kdysi v Klatovech absolvoval svou první mistrovskou soutěž v životě, zavzpomínal ale na svůj doposud poslední start na Rallye Šumava, který proběhl v roce 2005: „Tehdy byl všude sníh, tak se to s letoškem moc srovnávat ani nedá. Je to navíc už dávno. Chceme ale přesto na letošní ´Šumavě´ bojovat o první příčku, i když soupeři jako Roman Kresta a Václav Pech budou velice silní.“ Pro loňského úspěšného účastníka světového šampionátu Martina Semeráda bude start na letošní klatovské soutěži premiérový: „Když jsem začínal jezdit závodit svou premiérovou sezónu v šampionátu dvoudenních soutěží, nebyl jsem ještě v termínu trvání klatovské soutěže plnoletý, no a v dalších letech už jsem se věnoval zejména zahraničním startům. Proto jsou tu pro mne všechny zkoušky nové, ale přes jejich typicky český rychlejší charakter jsou zejména ty sobotní na Vimpersku velice náročné.“

Dodejme ještě, že první historický vůz sjede ze startovní rampy na klatovském náměstí v 15.45, první soudobé auto v 17.30.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist