www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 10. května 2024, Svátek má Blažena, zítra Svatava

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Úvod klatovských soutěží pro Harracha a Kopeckého

20. dubna 2012 • 22:15

Už víc jak polovinu páteční etapy mají za sebou účastníci 21.Historic Vltava Rallye a 47.Rallye Šumava Klatovy. Zatímco Jan Kopecký zajíždí mezi soudobými vozy jeden nejrychlejší čas za druhým a krůček po krůčku tak navyšuje svůj náskok na čele klatovské soutěže, závodění historických vozů je zatím jedno velké drama. Každá z prvních pěti rychlostních zkoušek měla jiného vítěze a bojuje se o každou vteřinku.

Bohužel hned první test zhatil většinu nadějí na prvenství pro domácího Miroslava Janotu, který se letos potýká s velkou smůlou. Po dle prvních informací jej tentokrát zdržela závada na kondenzátoru, a to o víc jak pět minut. Janota tak bude muset vyvinout velké úsilí, aby se probojoval alespoň do první osmičky, konkurence je totiž opravdu kvalitní (nejnovější zprávy ale mluví o tom, že RZ 5 vyhrál).

Ernst Harrach, Mitsubishi Lancer - Rally Vltava 2012

Smůlu měl i loni třetí Cunningham, jenž hned na čínovském okruhu urazil kolo, naopak loňský vítěz Harrach potvrdil své startovní číslo 1, byl úvodním testu nejrychlejší a i po RZ4 21.Historic Vltava Rallye vede. Jen o necelé dvě vteřiny je ale za ním s číslem 2 Ital Brazzoli se silným vozem Porsche 911, třetí je s číslem 3 Nor Jensen s překrásnou Lancií 037. Čtvrtou pozici drží vítěz RZ2 Švéd Myrsell také s Porsche 911, pátý Ital Montini s dalším vozem stejného typu.

Obratnější menší vozy zatím tahají tak říkajíc za kratší konec, jejich čas přijde ale určitě na techničtějších sobotních testech. Přesto už teď jsou v první desítce Němec Hainbach s vozem Opel Ascona A, ale také Seveřané Johannusvuori a Jansson s Fordy Escort RS2000. Z bojovníků o body v našem šampionátu je zatím na tom nejlépe největší favorit Jan Krejča, který je celkově šestnáctý, na dalších medailových postech jsou vozy Škoda Favorit Pavla Šimůnka a Michala Hylána.

V rámci 47.Rallye Šumava Klatovy dosavadní pořadí kopíruje konečné výsledky předchozího zastavení národního šampionátu. V čele se drží Jan Kopecký s továrním vozem Škoda Fabia S2000, za ním je Roman Kresta se stejnou technikou, na třetí pozici klesl po stříbrném úvodu Václav Pech se svým vozem Mini John Cooper Works S2000. Čtvrtý je Jaromír Tarabus, o pátou pozici bojují nejlepší produkční vozy. Mezi nimi se zatím nejlépe daří Jaroslavu Orsákovi, druhý je Martin Semerád a třetí příčka patří velezkušenému Václavu Arazimovi.

Skvěle si opět vede talentovaný Václav Kopáček, který dohání ztrátu po drobné jezdecké chybce z okruhu a je čtvrtý těsně před pátým Štajfem. Naopak Kopáčkův týmový kolega Běhálek na tradiční rychlostní zkoušce Koráb urazil kolo a odstoupil. Pořadí kategorie 2WD ovládá velmi vyrovnaná dvojice jezdců Josef Peták a Petr Brynda.

Karel Špaček; foto: J.Jiřík
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
20.04.2012 23:01
John - moderátor
Frank Cunningham trefil jeden z kamenů v pasáži mezi domky přesně prostředkem kola, chybou byl velice zklamán.
toplist