www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 10. května 2024, Svátek má Blažena, zítra Svatava

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Na Klatovsku v polovině druhého dne vládli Kopecký a Jensen

21. dubna 2012 • 14:45

První polovina sobotní etapy přinesla udržení náskoku Jana Kopeckého na čele 47.Rallye Šumava Klatovy, ale také několik dramatických změn v pořadí 21.Historic Vltava Rallye.

Velmi poklidný průběh má zatím 47.Rallye Šumava Klatovy. Čtyřmi dílčími vítězstvími v řadě dále navýšila svůj náskok na čele soutěže tovární posádka Škoda Motorsport Jan Kopecký – Pavel Dresler. Spolujezdec tak nemohl být v servisní zóně po RZ 11 nespokojen: „Rozhodli jsme se ráno trochu přitlačit a pokusit se navýšit náskok na naše soupeře. Podařilo se a vyšla nám i volba pneumatik, takže si teď zejména užíváme jízdu na těžkých rychlostních zkouškách.“

Náskok Kopeckého před druhým Romanem Krestou narostl na 46 sekund, třetí příčku bezpečně drží Václav Pech před Jaromírem Tarabusem. O pátou pozici nadále probíhá bitva mezi nejlepšími vozy třídy 3 (tzv. produkčními). V ní se stále daří nejvíce Martinu Semerádovi, druhý Václav Kopáček ale zejména třetím absolutním časem v RZ9 naznačil, že se myšlenky na soupeřův skalp pořád ještě nevzdává. Po nepovedené RZ10 v podání Josefa Petáka se vyjasnila situace mezi vozy s jednou poháněnou nápravou, kde se výrazně navýšil náskok Petra Bryndy na čele. Třetí příčku za oběma zmíněnými jezdci si drží už bez větších potíží Jiří Vrkoslav, jeho velcí soupeři Emil Triner (motor) a Jiří Trojan (havárie) totiž odstoupili ze soutěže už v úvodu etapy.

Valter Jensen - Erik Pedersen, Lancia 037 Rally - Historic Vltava Ralye 2012

Mnohem dramatičtější průběh má zatím 21.Historic Vltava Rallye. V ní se pořadí měnilo již v nočním servisu, kdy se tým Ernsta Harracha zpozdil s přípravou vozu a dosavadní lídr soutěže tak klesl s dvouminutovou ztrátou až na pátou příčku. Do čela se posunul Enrico Brazzoli, který svůj náskok navýšil i prvenstvím na úvodním ranním testu. Jeho Porsche 911 pak ale tempo nevydrželo a Ital musel s poruchou motoru soutěž vzdát. A protože po pátku třetí Jensen také na hoslovickém testu ztratil dvě minuty, stal se nečekaným lídrem německý jezdec Reinhard Hainbach (Opel Ascona).

Potíže soupeřů hrály do karet i stíhajícímu českému jezdci Miroslavu Janotovi. Ten se po vyhrané RZ 10 posunul už do první desítky a zdálo se, že by ještě mohl zaútočit na špici. Hned na startu zkoušky Lažiště – Trpín ale zkolaboval diferenciál jeho vozu a bylo po nadějích. Na dvanácté rychlostní zkoušce tak ucítil šanci Ernst Harrach, deklasoval soupeře o víc jak dvacet sekund a vrátil se do čela soutěže. Hned následující test ale pro změnu znamenal pro rakouského jezdce víc jak tříminutovou ztrátu, do čela se tak posunul norský jezdec Valter Christian Jensen, který ale nadále svádí desetinkový souboj s Hainbachem.

Na čele českého národního šampionátu je Jan Krejča, jehož vůz Škoda 130 LR figuruje již na osmé příčce celkového pořadí. Druhý je v MČRHA po RZ11 Pavel Šimůnek, o třetí příčku svádí bitvu Petr Hejhal s Milanem Blahoutem.

Karel Špaček; foto: D.Benych
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist