www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 10. května 2024, Svátek má Blažena, zítra Svatava

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Semerád na Šumavě slavil vítězství

23. dubna 2012 • 11:30

Pro Martina Semeráda byla letošní Rallye Šumava prvním seznámením s touto tradiční českou rally. Na rychlostních zkouškách Klatovska a Vimperska se dosud byl Martin dívat jen jako divák, když zde v minulosti startoval jeho otec Josef. I z toho důvodu byl Martin před startem této rally v odhadech svého výkonu spíše při zemi a přál si, aby patřil se svým spolujezdcem Bohuslavem Ceplechou a Mitsubishi Lancer EVO IX k nejrychlejším posádkám ve skupině 3, tedy mezi produkčními vozy.

Martin Semerád - Bohuslav Ceplecha (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Rallye Šumava Klatovy 2012

Hned od prvních kilometrů rychlostních zkoušek Rallye Šumava se Mitsubishi Martina Semeráda objevilo mezi nejrychlejšími třemi produkčními vozy a po čtyřech rychlostních zkouškách Martin s Bohoušem drželi druhé místo ve skupině 2. „Začátek rally nám velmi dobře vyšel. Jeli jsme svoje tempo, a byl jsem rád, že jsme drželi krok s Jarinem Orsákem. Šumavské rychlostní zkoušky nám svědčily a ve druhé etapě jsem chtěl zkusit trochu přidat. Našeho soupeře Jarina Orsáka ale postihl technický problém a my se díky tomu dostali na první místo. V tu chvíli už to bylo o tom udržet vedení až do konce soutěže a neudělat zbytečnou chybu. Tomu jsme plně podřídili svojí rychlost,“ vysvětluje Martin Semerád.

Druhá etapa Rallye Šumava zavedla účastníky už do podhůří stejnojmenných hor a začalo se závodit na klikatých a hodně uskákaných tratích rychlostních zkouškách, kde nechyběly ani hodně rychlé úseky, z nichž má Martin Semerád stále velký respekt. „Šumava byla celkově pěknou soutěží s docela konstantními podmínkami, na což měly vliv i hodně často použité zábrany proti cutování. Tvořily je betonové patníčky pevně zaražené v zemi, kdy jakýkoliv kontakt s nimi by znamenal konec v soutěži. Na jednu stranu to bylo dobré, že se nevytahaly nečistoty na trať, ale na druhou stranu to působilo trochu sterilně. Celkově to ale chápu, a respektuji, proč se zábrany používají,“ komentuje specifickou trať Rallye Šumava Martin Semerád.

I v dalším průběhu Rallye Šumava se dařilo bezezbytku splnit si předsevzetí a jet rychlou jízdou bez chyb a krizových okamžiků. „Do soubojů s vozy S2000 se nemělo smysl pouštět a naším cílem bylo udržet vedení mezi produkčními vozy. Jsem šťastný, že se nám to povedlo. Neublížili jsme autu a přivezli jsme si ze Šumavy pořádnou porci bodů,“ dodává spokojený Martin Semerád, který s Bohuslavem Ceplechou vítězstvím na Šumavě zkompletoval sbírku pódiových umístění v letošní sezoně, kdy ke stříbru z Jänner Rally a třetímu místu na Valašské Rally přidal zlato ze Šumavy. V absolutní klasifikaci Semerádovi s Ceplechou patřilo konečné čtvrté místo a opět zvítězili v hodnocení juniorských posádek. Posádka Semerád – Ceplecha na Rallye Šumava dosáhla svého nevětšího dosavadního úspěchu v Mediasport Mezinárodním mistrovství České republiky.

Rallye Šumava se Semerád Rally Teamu povedla na výbornou. Neuběhne ani týden a Martin s Bohoušem se postaví spolu se svým Mitsubishi znovu na start další rally. Tentokrát se bude jednat o jednodenní soutěž s názvem Rally Lužické Hory. Tento rallysprint patří k těm nejoblíbenějším soutěžím Martina Semeráda, který zde v roce 2007 debutoval s vozem Volkswagen Polo 1,4 v poháru mládeže.

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist