www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Roman Kresta s Petrem Grossem pokračují na stříbrné vlně

23. dubna 2012 • 14:50

Rally Šumava Klatovy znamenala pro posádku Adell Mogul racing teamu Roman Kresta – Petr Gross zisk druhého místa absolutně za lídrem šampionátu Janem Kopeckým. Roman Kresta se díky výsledkům posunul na druhou pozici průběžného hodnocení MMČR.

Roman Kresta - Petr Gross (Škoda Fabia S2000) - Rallye Šumava Klatovy 2012

Klatovská Šumava je nedílnou součástí českého šampionátu, a tak tomu bylo i v letošní sezoně, kdy se opětovně odjela ve spojení s evropským šampionátem historiků. Bohužel právě počet historických vozů zastínil kvantitu účastníků českého šampionátu. Prostě Šumava si mezi nimi v posledních letech nevytvořila právě dobré renomé… Ale letošní ročník dal na nedávné problémy zapomenout, nabídl kvalitně připravenou soutěž bez organizačních přehmatů.

„Závod jako celek dopadl na výbornou. Šumava se po letech vrátila na pozice, kam patří historicky i svou tradicí. Soutěž se odjela na vysoké úrovni. Vnímal jsem to jako skvost domácí sezony, kdy se soudobé vozy potkaly s historickými. Svým způsobem jsem pochopil, že Šumava má opravdu díky Vltavě dlouhou historii a historici udělali závodu parádní atmosféru. Diváci měli možnost obdivovat krásná auta. Určitě nebylo jednoduché zvládnout dvě soutěže v jeden čas, proto patří pořadatelům poděkování za odvedenou práci,“ komentoval soutěž Roman Kresta.

V západních Čechách samozřejmě nechyběla absolutní česká špička a ta se začala prát o sekundy už na Čínovském okruhu, divácky atraktivní zkoušce, která tradičně harmonogram soutěže otevírá. Kresta s Grossem vstoupili do závodu dvěma třetími časy, ale už po třetím testu se posunuli před Pecha na druhou pozici. Lídrem závodu byl podle očekávání tovární jezdec Škody Motorsport Jan Kopecký.

„Na Valašce nám Honza Kopecký první den hodně ujel, tady jsme chtěli být více konkurenceschopní. Bohužel do sekce po okruhu jsme zariskovali s volbou tvrdých pneumatik, což bohužel nevyšlo. V druhých průjezdech se nám podařilo jeden test vyhrát, ale přece jen pátek nebyl z našeho pohledu úplně ideální,“ komentoval úvodní den Roman Kresta, jenž po první etapě (7 RZ) ztrácel na čelo 22.6 sekundy a na třetího Pecha měl k dobru více než deset vteřin.

Ve druhé etapě se posádka Škody Fabie Super 2000 v barvách ADELL MOGUL racing teamu ještě pokusila výsledky zamíchat, ale opět doplatila na špatnou volbu pneumatik pro dopolední sekci soutěže. Kopecký na čele se ještě více vzdálil, potěšitelný byl naopak vzrůstající náskok před třetím Pechem. Ten po RZ11 činil více než půl minuty. V RZ12 navíc Pech chyboval a na stupně vítězů se posunula druhá fabie týmu Kresta Racing v rukou Jaromíra Tarabuse. O vítězi nebylo v závěru pochyb, Roman Kresta si podruhé v sezoně pohlídal stříbrný post, který ho vynesl na druhé místo průběžného pořadí MMČR 2012.

„Ve druhé etapě jsem doufal, že podmínky budou přece jen mírně odlišné, ale trať velmi rychle osychala. Volba měkké směsi proto nebyla ideální a tento moment definitivně Šumavu rozhodl. Ale musím uznat, že i tak bychom Honzovi jen velmi těžko sekundovali. Proto druhé místo hodnotím pozitivně. Upřímně děkuji všem partnerům za podporu a členům týmu za skvěle odvedenou práci,“ popsal další průběh závodu Roman Kresta.

„Šumava měla náboj, opravdu špička jela rychle. Neměli jsme během závodu žádný zásadní problém, ale prostě do českého mistráku přišel někdo, kdo laťku posunul hodně vysoko. Určitě je to zajímavé pro diváky, na druhou stranu i pro nás a celý tým. Máme novou motivaci a mistrák má nový náboj,“ uzavřel luhačovický pilot, který začátkem týdne oslaví své 36. narozeniny.

Další podnikem MMČR, kde se bude prezentovat ADELL MOGUL racing team bude Rally Český Krumlov ve dnech 25. – 26. května 2012.

Adell Mogul Racing Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
24.04.2012 11:11
pajuska
do prostě ať m titu l ten lepší a je mi upe jedno kdo to bude :-D:-D
24.04.2012 11:02
pajuska
to je pravda kdyz kresta bude mit nejakou nehodu tak hned tak nedostane nove auto.....ale je videt ze kopecky jezdi v IRC :-D:-D
24.04.2012 09:38
Mirekfric
Neříkám, že Krumlov Romanovi bude sedět víc než Honzovi, ale že tam je podle mě Roman nejsilnější a má největší šanci "zlobit" ;-) Startoval tam, pokud se nepletu, v nejvyšší třídě osmkrát - sedmkrát vyhrál a jednou odstoupil pro poruchu z prvního místa.
23.04.2012 20:17
ajaj
Mirku, pročpa by měl zrovna Krumlov Malinovi sedět víc, než Kopeckýmu? Počet startů?
23.04.2012 18:32
mpb2
jinak jen tak mimochodem, Pech na Krestu taky nemá a co jako? Nebo Valoušek s jeho polotovární podporou také nestíhal ani vloni...
23.04.2012 18:31
mpb2
pajuska: Běž slušně řečeno do háje ;-) ... za daných podmínek tomu sice doopravdy je...ale nikdo neví, jak by to bylo, kdyby měli pozice opačné...na kdyby se sice nehraje, ale Roman má soukromé auto a taky musí myslet na to, že když to rozbije, tak nedostane hned nové auto a jde se dál, tak jako v případě Kopeckého...a navíc, Romanovy průjezdy jsou na oko daleko dravější, agresivnější a jeho nasazení je u tratě doopravdy moc a moc koukatelné.
23.04.2012 16:23
Mirekfric
Jinak si myslím, že asi jediná příležitost, kdy může Roman v přímém souboji Honzu opravdu ohrozit, bude na Krumlově.
23.04.2012 16:22
Mirekfric
pajuska: Myslím, že to není dobré omezovat na jezdce. Honza s Romanem moc dobře vědí, jak na tom vůči sobě jsou jezdecky, protože občas testují pro ŠM se stejným autem a na stejném místě. Souboje v MMČR jsou ale především o tom, že každý má diametrálně odlišné podmínky. Oba to vědí a i Roman byl před lety v pozici Honzy. Pokud by Roman teď jako soukromník Honzu porážel, tak by to pro ŠM byla ostuda, to prostě nejde...
23.04.2012 15:28
Pluto - moderátor
Uvidíme, já bych flintu do žita ještě neházel...
23.04.2012 15:16
pajuska
Kresta na kopeckeho prostě nemá to je jasný pokud kopecký pojede tolik soutěží co plánoval a neudela nikde zadnou chybu tak kresta titul letos mit nebude :P :P :P
toplist