www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Rallye Šumava Klatovy (MMČR)

Pro pořadatele jedna, pro „T&T“ bedna

25. dubna 2012 • 09:30

Organizačně velmi vydařená soutěž a především první stupně vítězů v letošní sezoně – to jsou hlavní atributy letošní Rallye Šumava Klatovy pro posádku Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát. Ta ve třetím podniku letošního MMČR obsadila třetí místo v absolutní klasifikaci!

Jaromír Tarabus - Daniel Trunkát (Škoda Fabia S2000) - Rallye Šumava Klatovy 2012

Po čtvrtém místě a přiblížení se do „kontaktní bojové vzdálenosti“ s absolutní českou špičkou na Valašské rally, za které byla posádka oceněna i novinářskou cenou Sport Motor News Trophy, plánovala dvojice „T&T“ útok na co nejvyšší příčky i na Šumavě. To se ziskem bronzového umístění podařilo. Přesto k plné spokojenosti stále něco chybělo, což platilo zejména o páteční etapě soutěže. To ale trochu předbíháme.

„Adrenalinu jsme si užili už v tréninku, kde jsme se na úzké cestě střetli, málem doslova, s velkým nákladním vozem cestáře, který neměl pro seznamovací jízdy zrovna pochopení. Nakonec jsme měli štěstí, že to skončilo jenom „tréninkáčem“ zabořeným v blátě v příkopu,“ popisuje předstartovní příhodu, nyní již s úsměvem, Daniel Trunkát: „S výjimkou této naší příhody však byla celá soutěž po nedávné aféře na Valašské rally doslova balzámem na nervy. Na Šumavě jsem byl naposledy před dvěma lety a od té doby se organizátoři v organizační kvalitě soutěže strašně posunuli a patří jim velká pochvala.“ K pochvale na adresu pořadatelů se připojuje i Jaromír Tarabus. „Opravdu to bylo tentokrát velmi dobře zvládnuté, bylo vidět, že pořadatelé se snažili posádkám práci co nejvíce ulehčit.“

Posádky však nepřijely do řečené brány Šumavy, alias Klatov, hodnotit kvalitu soutěže, ale především závodit. Už na tradičním úvodním Činovském okruhu zajela černobílá „T&T“ Škoda Fabia S2000 čtvrtý nejrychlejší čas a toto umístění se jí drželo i ve všech ostatních rychlostních zkouškách první etapy soutěže. Přenocovat na druhou etapu tedy nemohla moravská posádka jinde, než také na čtvrtém místě v celkovém pořadí. „V pátek jsme moc spokojení s našimi časy nebyli. Špička nám odjížděla více, než bychom si představovali. Navíc nám auto na trati párkrát trochu více uklouzlo, tak jsme pak zřejmě volili opatrnější jízdu,“ okomentovává ztrátu 27 sekund na třetího Václava Pecha a minutu na vedoucího Jana Kopeckého Jaromír Tarabus.

Jaromír Tarabus - Daniel Trunkát (Škoda Fabia S2000) - Rallye Šumava Klatovy 2012

Jaromír Tarabus: „V sobotu ráno bylo sice jasné, že ztrátu nabranou na třetího Vaška Pecha nabranou v pátek za normálních okolností nestáhneme, ale řekli jsme si, že budeme bojovat o bonusové body a umístění v jednotlivé etapě. To se poměrně dařilo a celou dopolední sekci jsme s ním jezdili srovnatelné časy, celkem jsme na něj ztratili pouze osm sekund, a z toho jsme ještě větší část ztratili po kontaktu s „protikatovací“ betonovou zábranu na RZ 10 přes Svatou Máří. Tu jsme trefili kolem a po zbytek RZ jsme museli zvolnit, protože jsme nevěděli, zda není poškozené celé kolo a zavěšení. Nakonec z toho byl naštěstí pouze uštípnutý ráfek,“ popisuje průběh první sobotní sekce soutěže pilot. Rozuzlení přišlo hned na první odpolední rychlostní zkoušce z Pohorska do Strašic: „Tento náš, byť poněkud jednostranný, souboj ukončil Václavův problém ve vracáku kousek před cílem RZ 12, kde přišel jeho Mini Cooper o zadní kolo.“ Tím se opakovala situace z roku 2010, kdy na Šumavě „Mira“ Tarabus s Danem Trunkátem také obsadili třetí místo po problémech Václava Pecha. A pro milovníky historie dodejme, že v místě, kde letos Václav Pech a přišel o třetí místo, přišel stejným způsobem o jasné vítězství Armin Kremer v roce 1996, který se zde po dlouhém pobytu v příkopu naopak na třetí místo propadl.

V posledních rychlostních zkouškách už se nic mimořádného nepřihodilo a tak se posádka AK Rallysportu Brno pevně usadila na třetím místě až do cílové rampy na starobylém klatovském náměstí. „Výsledek je samozřejmě super. Třetí místo je parádní a jde o důležité body do šampionátu. Se svým výkonem jsme však spokojeni tak na padesát procent, protože se nám nepodařilo zachytit páteční tempo špičky. Cíl do příští soutěže, a patrně zdaleka nejen do ní, je tedy jasný. Pokusit se zůstat v co nejtěsnějším kontaktu s první trojicí po celou dobu soutěže, přestože to bude obtížný úkol,“ hodnotí posádka své šumavské vystoupení a dává si zároveň závazek do následujících soutěží.

Na závěr dejme slovo spolujezdci a manažerovi tým v jedné osobě, Danu Trunkátovi: „Celý tým Kresta racing fungoval opět naprosto bezvadně na jedničku, stejně jako náš vůz. Kromě toho bychom rádi vyzdvihli také práci našich špionů, kteří nám dodávali velmi přesné informace o aktuálním stavu na rychlostních zkouškách. Zpětně nás mrzí, že jsme je neposlechli v sobotu ráno, kdy nám doporučovali obout tvrdší směs pneumatik, než pro kterou jsme se nakonec, stejně jako většina ostatních, rozhodli.“ Na závěr z jeho úst ještě jedno překvapení, které je pro všechny fanoušky a diváky jistě pozitivní: „Vzhledem k tomu, že stále cítíme jisté rezervy jak v sobě, tak v autě, rozhodli jsme se, že do našeho kalendáře vložíme za účelem zrychlení „tradičně neplánovaně“ také Rallysprint Kopná. Zde se pokusíme prohnat přítomné vozy WRC, ale především to pro nás bude velmi důkladný a důstojný test před Rallye Český Krumlov. Na obě vždy precizně organizované soutěže se již nyní těšíme a všechny zveme k jejich tratím.“

Aleš Holakovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist