www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Philips Rally Argentina (PWRC)

Prokop s Hrůzou na výborné páté pozici před posledním dnem Rally Argentina

29. dubna 2012 • 08:00

Je dobojováno a v neděli se bude jen dojíždět. Možná tak by se dal shrnout vývoj sobotní etapy Rally Argentina. Česká posádka Fordu Fiesta WRC Martin Prokop a Zdeněk Hrůza se i díky chybě – uraženému kolu - Katařana Al-Attiyaha posunula ze šestého na páté místo průběžné klasifikace a díky vyrovnaným výkonům ve všech rychlostních zkouškách za sebou drží smečku pronásledovatelů. Do ní patří zejména Thierry Neuville a Petter Solberg, kteří stahují odstupy po té, co v sobotu ráno naskočili znovu do závodu v rámci pravidla superrally. I na ostatních předních pozicích to vypadá na nudnou zákopovou válku: týmová režie továrního týmu Citroën nepřipustí útok Mikko Hirvonena na Sebastiena Loeba, Ford nepošle do riskantního a nejistého boje o druhou příčku žoldáka Sorda, protože by při jeho případném odstoupení popřel existenci svého továrního týmu a Prokopa od čtvrtého Nora Ostberga dělí přes šest propastných minut.

Martin Prokop - Zdeněk Hrůza (Ford Fiesta RS WRC) - Rally Argentina 2012

Plán na nedělních 132 ostrých kilometrů popisuje manažer týmu Quirin Müller: „Zítra se budeme, stejně jako dnes, držet plánu, který přikazuje nepustit před sebe Thierryho a Pettera. Maximální ztráty na trati máme vypočítány jako 1.0 resp. 1.5 vteřiny na kilometr, což dnes dokázal Martin s přehledem a bez rizika kontrolovat.“

Sám pilot Fiesty v barvách výrobce pneumatik Dmack k tomu dodává: „Jsme si vědomi toho, že asi nepotěšíme některé náročné fanoušky, kteří neberou nic jiného, než neustály full attack, ale opravdu se zítra nepoženeme bezhlavě do rizika havárie a zbytečného odstoupení ze slibně rozjetého závodu s možností zopakovat páté místo z Portugalska.“ Víkendová výletní pohodička to ale rozhodně nebude. Hned ráno Martina se Zdeňkem čeká nejdelší zkouška celé rally v podobě 66 kilometrů dlouhého testu.

„Předpověď hlásí přes noc mrazy a ještě ráno na trati budou zmrzlá místa. Ranní vytrvalostní zkouška je poměrně rychlá a na širokých cestách, další vložky jsou už hodně v úzkém a tam se i drobná chyba může vymstít. Nemyslím si tedy, že by tam někdo nějak bláznil a riskoval odstoupení v poslední den. Zajímavý ale určitě bude bratrovražedný souboj Mikkelsena a Ogiera s Fabiemi. Snad nám při něm nebudou příliš dýchat na záda,“ dodává Prokop.

Vítěz Rally Argentina bude znám v neděli kolem deváté hodiny večerní po závěrečné čtyřkilometrové Power Stage.

Czech Ford National Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist