www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - Thermica Rally Lužické Hory (MČR-S)

Tomáš Kostka zvítězil i podruhé

29. dubna 2012 • 18:30

Tomáš Kostka a Miroslav Houšť s vozem Citroën C4 WRC absolvovali o tomto víkendu druhý závod letošního rallysprintového šampionátu. V okolí Hrádku nad Nisou tato zlínská dvojice nenašla přemožitele a připsala si již druhé vítězství, čímž si upevnila vedoucí postavení v absolutní klasifikaci MČR ve sprintrally.

Tomáš Kostka - Miroslav Houšť (Citroën C4 WRC) - Thermica Rally Lužické Hory 2012

Slunečné letní počasí, šotolinové úseky a nabitá startovní listina, taková byla letošní Rally Lužické Hory. Na startu samozřejmě nechyběl ani Tomáš Kostka s Miroslavem Houštěm, kteří s vozem Citroën C4 WRC sjeli ze startovní rampy s číslem 3 vstříc osmi měřeným úsekům v celkové vzdálenosti 82,70 kilometrů.

Zlínská dvojice nikoho nenechala na pochybách a už na úvodní RZ dokázala druhého Odložilíka porazit o více než sedmnáct vteřin. „Jelikož se jedná o jednodenní rallysprint, tak jsme se rozhodli zatáhnout od úplného začátku. Jsem zvyklý sednout do auta a jet hned rychle, takže jsme na nic nečekali. Závod jako takový proběhl bez problémů a to také díky bezchybnému rozpisu a perfektní práci mého spolujezdce Mirka Houště. Akorát jsme jeli na jedné z rychlostních zkoušek chvíli bez boostu, protože to nedovolila elektronika CéČtyřky a těsně před cílem čtvrtého měřeného úseku dostali defekt pneumatiky. Nijak nás to ale nezpomalilo,“ shrnul úvod soutěže Tomáš Kostka.

Ani v dalším průběhu soutěže nenašla posádka Citroënu C4 WRC přemožitele, a tak si nakonec Kostka s Houštěm připsali osm vyhraných rychlostních zkoušek. Nic na tom nezměnil ani problém s boostem, o kterém se Kostka zmínil v úvodu. „Vítězství z Lužických hor má pro mě větší váhu, než to na Vrchovině. Závod byl mnohem těžší. Nikoliv však výsledkově, kde se nám během úvodních rychlostních zkoušek podařilo vybudovat slibný náskok, ale svou náročností. Tratě se mi sice líbily, ale bylo tady hodně šotoliny a posypu,“ doplnil ke zhodnocení soutěže vítězný jezdec.

Tomáš Kostka patří mezi nejlepší okruhové specialisty v České republice, a tak by se dalo očekávat, že především na asfaltu bude patřit k nejrychlejším i v automobilových soutěžích. Na šotolinových úsecích se ale představil s vozem nejvyšší specifikace poprvé v kariéře. „Poprvé jsem s WRCčkem absolvoval první kilometry na nezpevněném povrchu. CéČtyřka byla ale i za těchto podmínek výborně ovladatelná. Musím se přiznat, že mě až překvapilo, jak se nám podařilo s těmito podmínkami vypořádat,“ nešetřil slova chvály na výkon celé posádky sedmadvacetiletý jezdec.

K tomu ještě dodal. „Samozřejmě těch úseků bylo na rallysprint opravdu hodně a riziko možného defektu a jezdecké chyby vysoké. Podmínky byly ale pro všechny stejné. Na druhou stranu je nutné říci, že díky tomu si musel každý divák přijít na své. Tímto bych jim chtěl poděkovat za skvělou atmosféru a především za aplaus, který mě s Mirkem připravili na cílové rampě. Moc si toho vážíme a věříme, že i na dalších závodech se jim budeme moci odvděčit našim výkonem.“

Do třetího závodu letošního ročníku MČR v rally, kterým bude Rallysprint Kopná zbývá pouze čtrnáct dní. Přesto jsme se nemohli nezeptat, co čeká Tomáše s Mirkem v nejbližších dnech. „Před Kopnou bychom chtěli absolvovat krátký test, abychom se co nejlépe připravili na tento závod. Bohužel zatím nemám dořešenou letošní okruhovou sezónu, a tak až Kopná bude dalším závodem, který po Lužických horách absolvuji,“ uzavřel Tomáš Kostka.

Marek Felt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist