www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - Thermica Rally Lužické Hory (MČR-S)

Letošní Rally Lužické hory má tři vítěze

29. dubna 2012 • 21:40

Jubilejní patnáctý ročník Rally Lužické hory je úspěšně v cíli. A má tři vítězné posádky. Tím „největším vítězem“ jsou suveréni letošního ročníku Tomáš Kostka – Miroslav Houšť (Citroën C4 WRC), kteří letos na Lužičkách vyhráli všech osm rychlostních zkoušek a do cíle najeli na druhé Romana Odložilíka a Martina Turečka (Citroën Xsara WRC) 1:22,2 minuty. Třetí absolutně skončili až po boji Antonín Tlusťák s Janem Škaloudem (Mitsubishi WRC). Hned za nimi Matthias Kahle a pátý Jaromír Tomaštík.

Tomáš Kostka - Miroslav Houšť (Citroën C4 WRC) - Thermica Rally Lužické Hory 2012

Lužické hory se však jely pošesté také jako mezinárodní Lužický pohár a tady získali prvenství loňští absolutní vítězové Matthias Kahle – Christian Doërr se Škodou Octavia WRC, letos celkově čtvrtí. A třetí prvenství získala posádka Karel Trněný – Václav Pritzl na voze Škoda Fabia WRC v celkovém hodnocení, letos v Hrádku poprvé zařazené, Deutsche Rally Serii. Ti byli celkově osmí. Vítěz, stále ještě více okruhový jezdec, ale s mimořádných talentem a citem pro rally, Tomáš Kostka v cíli řekl: „Byla to nejtěžší sprintrally, kterou jsem nejen jel, ale i viděl. Náročné, ale krásné erzety a výborná organizace soutěže ze strany pořadatelů.“

Velké množství diváků lemovalo za slunečného, téměř letního počasí všechny čtyři úseky rychlostních zkoušek. Slova vítěze o náročnosti dokazuje i fakt, že z původně 113 odstartovaných, nedorazila na cílovou rampu více než třetina posádek, soutěž tedy dokončilo sedmdesát tři dvojic. Už na první erzetě odstoupilo třináct dvojic, z toho sedm pro havárie. Poměrně velká smůla provázela domácí jezdce, když pro technické závady a havárie odstoupili například Halala, Václavík, Picek, Zajíček. Nejvýše prapor zdvihli jablonecký Tomáš Grega s Janem Dohnalem devátý absolutně a skvěle jedoucí frýdlantská (dříve pořadatelská) posádka Josef Zimmermann – Pavel Zalabák na voze Renault Clio R3. Ti byli nejen devatenáctí absolutně, ale vyhráli klasifikaci své třídy i skupiny vozů s jednou poháněnou nápravou.

Nejlepší posádky v celkovém pořadí, skupinách i třídách si opět odvezly z Hrádku nad Nisou krásné poháry, které byly předány na slavnostním vyhlášení večer v blízkosti servisního parkoviště.

Ředitelství soutěže děkuje všem, kteří jakkoliv pomohli ke zdárnému průběhu soutěže – všem pořadatelům, bezpečnostním složkám, městské policii a policii ČR, pracovníkům městského úřadu, sponzorům a dalším, za předevedené výkony posádkám, za ukázněnost divákům a za toleranci obyvatelům, kteří byli soutěží omezeni. Těšíme se na stejně dobrou spolupráci při 16. ročníku Rally Lužické hory v roce 2013.

Pavel Vydra
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist