www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - Thermica Rally Lužické Hory (MČR-S)

JTRT po Lužičkách: Jeden skorověnec a 3x kotrmelec

3. května 2012 • 22:20

Druhým letošním sprintem byla Thermica Rally Lužické Hory. Jako na houpačce se pak mohly cítit posádky vsetínského JTRT. Ze začátku šlo všechno dobře, ale nakonec se ani jedné nedařilo podle představ a ze čtyř dvojic dojela do cíle v Hrádku nad Nisou pouze jedna.

Jaromír Tomaštík - Jaroslav Vrečka (Subaru Impreza WRC) - Thermica Rally Lužické Hory 2012

Nejvýše postavenou posádkou ve startovní listině byli Jaromír Tomaštík s Jaroslavem Vrečkou, kteří usedli do týmového Subaru Impreza S12 WRC. Ti se po opatrnějším začátku postupně dostávali do tempa a dosahované časy byly znamením, že tato dvojice s ex-továrním speciálem nachází postupně společnou řeč. Jaromír Tomaštík zhodnotil závod takto: „Začali jsme vcelku opatrně. Naším cílem bylo především po nezdaru v úvodním sprintu na Vrchovině dojet do cíle. Pořád se s autem učíme, ale i přesto jsme se ocitli po předposledním testu na třetím místě absolutně. Chtěli jsme tedy zkusit zabojovat, ale nepodařilo se nám to. Po celý závod jsme měli problém s řazením dolů, což byl na lužických tratích velmi nepříjemný pocit zejména při dobržďování z vysokých rychlostí do ostrých zatáček. Bohužel, v poslední vložce nám v důsledku toho zhasl v zatáčce motor a museli jsme opět startovat. Boj o bednu byl tak ztracen a ještě nás předjel Kahle. Přesto jsem si oproti prvnímu průjezdu erzety naložil vteřinu a půl, takže jsme už opravdu jeli. Situace se v mnohém podobala té loňské, kdy jsme zde podobným způsobem přišli o vítězství. I tak jsem osobně ale s výsledkem spokojený. Víceméně stabilní časy v TOP 5 byly dobré. Ke konci závodu už jsem měl pocit, že začínám řídit auto já a ne ono mě. Moc se těšíme na domácí Kopnou.“

Až do čtvrté vložky stoupala pořadím vzhůru i další posádka JTRT Martin Vlček – Richard Lasevič. Ti drželi mezi dvoukolkami se svým Peugeotem 206 Kit Car třetí místo a vedli svou skupinu, ale stopku jim vystavila RZ5. „Soutěž se nám moc líbila. Všechno perfektně klapalo a i auto nám fungovalo bez problémů. V páté erzetě jsem ale přehlédl horkem rozteklý asfalt, který se nám nabalil na kola a auto nám sklouzlo mimo trať. Žádná škoda nebyla, ale bohužel v místě nebyli diváci, kteří by nám pomohli zpět na trať, takže jsme tam museli peugeota nechat a odstoupit ze soutěže. Bohužel, je to velká škoda, protože do té doby všechno opravdu šlo perfektně,“ okomentoval odstoupení ze soutěže Martin Vlček.

Pátá vložka se stala osudnou nejen pro Vlčáka, ale také pro Pokyho. Do týmového modrobílého lanceru Evo IX usedl totiž opět Zdeněk Pokorný s Klárou Šillerovou. Pro oba je tato sezona s Myšákem premiérová, a tak z učení občas pramení i sem tam nějaká ta chybička. „Je nám líto, že druhý mistrovský sprint nedopadl úplně podle našich představ. Bylo to vcelku dobré, ale pořád se ještě s autem sžíváme. Udělali jsme chybu a pak jsme se snažili dohnat čas. Měli jsme ale špatně napsaný jeden můstek, který nás nakopl a skončili jsme mimo trať. Dal jsem sice zpátečku a pokračovali jsme s poškozeným vozem dál, ale po prohlídce auta za cílovou fotobuňkou bylo jasné, že dál jet nemůžeme,“ popsal situaci Zdeněk Pokorný, který také vcelku smolně ze soutěže odstoupil.

Dívčí RallyTeam i tentokrát zastupovala zpěvačka a herečka Olga Lounová se svou spolujezdkyní Markétou Filákovou. Pro Olgu Lounovou je letos vše nové, protože jako pilotka teprve začíná. I ona musela nedobrovolně odevzdat jízdní výkaz, když doplatila na nováčkovskou daň náročné tratě. Stalo se tak v šesté rychlostní zkoušce. „Erzety jsme si s Markétkou strašně užívaly. Byly pro nás moc zajímavé a hlavně různorodé. O to těžší to pro nás bylo, když jsme jeli vzadu a na tratích už bylo hodně nečistot a vložky byly hodně rozbité. V jednom rychlém místě mi to ale nešťastně klouzlo a už jsme byly venku. Autíčku se ale skoro nic nestalo. Chtěla bych moc pochválit pořadatele, protože na nás byli všichni moc milí. Prostě super, navíc jsem byla skoro doma. Soutěž byla výborně organizovaná a už teď se těšíme na další ročník. Před tím nás ale ještě pochopitelně čekají další závody a tím následujícím bude nejen pro mě, ale i pro celý tým Rallysprint Kopná, na který se strašně těšíme,“ na závěr pozvala fanoušky JTRT do Slušovic Olga Lounová.

JT Říha Group Rally Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist