www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 12 - Croatia Rally (ME)

Rally Croatia vyhrál Juho Hänninen

5. června 2012 • 22:45

Tovární jezdec Škody Motorsport Juho Hänninen vyhrál třetí díl letošního seriálu mistrovství Evropy, Rally Croatia, který se jel o předminulém víkendu v horách nedaleko chorvatského přístavního města Rijeka.

Antonín Tlusťák - Jan Škaloud (Škoda Fabia S2000) - Rally Croatia 2012

Pohled do startovní listiny naznačoval, že by soutěž měla být jednoduchým soustem pro Juho Hänninena. Obzvláště, když se jeden z plánovaných soupeřů Patrik Sandell po odtrénování nedočkal slíbené Fabie S2000 ze Slovinska.

Úřadující šampion SWRC to však tak jednoduché neměl. Překvapivě silným soupeřem se ukázal Hermann Gassner jun., který se v Chorvatsku představil vyjímečně v ME namísto původně plánované Mecsek Rallye. V drtivé většině rychlostních zkoušek byl schopen držet s favorizovaným Hänninenem krok, na čtyřech úsecích byl dokonce nejrychlejší a zaslouženě vybojoval stříbrnou příčku.

Antonín Tlusťák - Jan Škaloud (Škoda Fabia S2000) - Rally Croatia 2012

Zpočátku bojovali o bronz Dimitar Iliev a Luca Betti, bulharského šampiona však trápila převodovka tak dlouho, až se musel v průběhu druhé etapy se soutěží rozloučit definitivně. Za ním se však seřadila čtveřice Rok Turk, Antonín Tlusťák, Michal Solowow a Juraj Šebalj, kteří bojovali doslova o vteřinky. První z této skupiny začal ztrácet domácí Šebalj, ostatní i nadále bojovali.

Rozhodnutí přinesl test Buzet, konkrétně úvodní pasáž vedoucí po trati stejnojmenného evropského závodu do vrchu. Při prvním průjezdu přehnal Antonín Tlusťák snahu a poslal svou Fabii S2000 dírou ve svodidlech mimo trať, při druhém průjezdu vzplál z ničeho nic Peugeot 207 S2000 Roka Turka a bylo po nadějích. Čtvrtá příčka tak připadla po většinu závodu se trápícímu Michalu Solowowovi, za pátým Šebaljem dojel Francesco Parli, který s Citroënem DS3 R3T vyhrál klasifikaci dvoukolek.

Rok Turk - Enej Ložnar (Peugeot 207 S2000) - Rally Croatia 2012Rok Turk - Enej Ložnar (Peugeot 207 S2000) - Rally Croatia 2012

Základní informace k Rally Croatia

Průběžné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist