www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 12 - Bosphorus Rally (ME)

Hänninenovo vítězné tažení Evropou pokračovalo i v Turecku

12. července 2012 • 13:00

Prvním šotolinovým dílem letošního seriálu mistrovství Evropy byla o uplynulém víkendu turecká Bosphorus Rally. A ani tentokrát nezaváhal jednoznačný favorit letošního ME Juho Hänninen a připsal si další cenné body do klasifikace jezdců.

Juho Hänninen - Mikko Markkula (Škoda Fabia S2000) - Bosphorus Rally 2012

Startovní listina letošní Bosphorus Rally byla hodně chudá. Po bulharském extempore zrušil svou účast v ME Luca Betti, Rok Turk připravuje svůj návrat až na Madeiru a na poslední chvíli se omluvil i Maciej Rzeźnik. Proti letos jezdecky i technikou nabitějšímu domácímu pelotonu doplněnému o naturalizovaného Lucu Rossettiho se tak postavili jen Juho Hänninen, Michal Solowow, Antonín Tlusťák a bulharský dvoukolkář Tihomir Stratiev. Nakonec zasáhla i 'božská ruka páně Lionela', která přeřadila Fiestu S2000 Murata Bostanciho a Punto S2000 Fatiha Kary na konec startovního pole kvůli chybějícím jokerům.

Od začátku bylo jasné, jak se bude celá soutěž vyvíjet. Juho Hänninen si na první rychlostní zkoušce vyzkoušel, jaké tempo pojede konkurence a poté nasadil takové, aby bezpečně kraloval. Což se také podařilo a kromě jednoho defektu neměl žádné vážnější problémy a bezpečně dokráčel pro vítězství.

Zato o druhou příčku začali svádět souboj místní mladík Yagiz Avci se zkušenými Rossettim a Isikem. Nakonec tento souboj rozhodla technika - Rossetti si připsal dohromady tři defekty, Isika zase zbrzdila voda v elektrice po průjezdu jedním z brodů, po které ztratil více než sedm minut. Pořadí bylo tedy celkem jasné - za Hänninenem se seřadili Yagiz Avci, Luca Rossetti a Ercan Kazaz. Pátou příčku vybojoval Michal Solowow, kterého potrápil kromě defektu také prach vnikající do jeho Peugeotu 207 S2000.

Antonín Tlusťák - Jan Škaloud (Mini John Cooper Works S2000) - Bosphorus Rally 2012

Sedmé místo získal jediný český zástupce Antonín Tlusťák, který vzhledem k absenci šotolinového podvozku na svůj vůz využil, stejně jako v loňském roce, místního týmu k pronájmu vozu. Tentokráte se jednalo o Mini John Cooper Works S2000 stáje TOK Sport. Jednalo se o karoserii, se kterou v minulosti závodil Kris Meeke či na letošní Rallye Monte Carlo Pierre Campana, vnitřnosti však byly zbrusu nové. Sedmé místo je reálným odrazem, čeho bylo možné v Turecku dosáhnout. „Auto se chová jinak, než atmosférická S2000. Hodně mě překvapil podvozek a precizní řízení, na šotolině se auto ovládá skvěle. V pomalejších úsecích se nám nejelo špatně, ale v rychlých pasážích a na skocích jsem byl hodně opatrný, přeci jen nemám se šotolinou ani tímto vozem velké zkušenosti. V závěru už jsme se pak hlavně snažili udržet Buraka Cukurovu za námi,“ prozradil Antonín Tlusťák.

Vzhledem k náročnosti a rozbitosti tratí na východ od asijské části Istanbulu je velkým překvapením, že jediným, kdo ze špičky odpadl, byl katarský jezdec Abdulaziz Al-Kuwari. Ten opět osedlal Mini John Cooper Works S2000, již od začátku ale byla vidět jeho přemotivovanost, která vedla k velkým chybám na úvodních dvou testech. Vrcholem pak byla třetí zkouška, kde krátce po startu nedobrzdil jedno odbočení a vypochodoval ven z tratě. Autu se nic nestalo, uvízlo ale na lyžině a nikde kolem nebyli žádní diváci... Mezi menšími vozy byl odpad mnohem větší, celou soutěž dokončila méně než polovina z těch, co odstartovali.

Karty v šampionátu jsou rozdány. Juho Hänninen suverénně kráči k zisku titulu, proto jej nejspíš v mistrovství Evropy uvidíme již jen na Madeiře a zlínské Barum Czech Rally. Právě na Madeiře by se měl vrátit do seriálu mistrovství Evropy Rok Turk a pokud se podaří dotáhnout do úspěšného konce homologaci, tak i Lotus s Bernardem Sousou.

Konečné výsledky Bosphorus Rally

Průběžné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist