www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Neste Oil Rally Finland (SWRC)

Loeb s přehledem ovládl Finskou rallye, Prokop byl devátý

5. srpna 2012 • 18:00

Od první etapy vedl a až do konce Finské rallye už přede sebe nikoho nepustil. Osminásobný světový šampion Sébastien Loeb z Francie si tak na zdejší trati připsal třetí triumf a zvýšil svůj náskok v celkovém pořadí šampionátu. Český závodník Martin Prokop dojel devátý.

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Neste Oil Rally Finland 2012

Za Loebem skončil jeho kolega z továrního týmu Citroën Mikko Hirvonen, který je druhý i celkově. Třetí byl v osmém dílu sezony další Fin Jari-Matti Latvala, jednička Fordu. Jediný Čech na startu Martin Prokop skončil při své severské premiéře za volantem speciálu WRC devátý, i v šestém letošním startu v MS tak bodoval.

Osmatřicetiletý Loeb sice před startem Finské rallye prohlásil, že na náročných tratích v lesích nebude riskovat, ale nakonec vyhrál systémem start - cíl. Do čela rallye se dostal hned v prvním čtvrtečním měřeném testu a vedoucí pozici neopustil až do dnešního cíle.

„Vyhrát ve Finsku je hodně příjemné. Hlavním cílem nebylo první místo, ale získat nějaké body, protože porazit tady finské jezdce je hodně těžké. Byl to ale skvělý souboj s Mikkem a zisk prvního i druhého místa je pro Citroën velmi dobrý,“ uvedl Loeb, jenž má nyní před Hirvonenem luxusní náskok 43 bodů.

Hirvonen přiznal, že na svého týmového kolegu neměl. „Sébastien byl prostě rychlejší a já mu musím pogratulovat. Skončit druhý ve Finsku není moc příjemné, ale i když zajedete dobrou soutěž, Seba není jednoduché porazit. Musíte udělat víc, protože on je neuvěřitelný,“ ocenil Hirvonen výkon Loeba, který si ve Finsku připsal 73. výhru v MS.

ČTK
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist