www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 12 - Prime Yalta Rally (IRC)

Prime Yalta Rally: Avci, Ford a životní výsledek Consaniho

16. září 2012 • 14:30

Seriál Intercontinental Rally Challenge tento týden definitivně zahájí svou poslední třetinu. Na programu je ukrajinská Prime Yalta Rally, která je do IRC zařazena již podruhé. Špička IRC po náročné Barum rally ukrajinský podnik bohužel vynechává, přesto se na něm sešla řada silných hráčů nejen z balkánského regionu. Ukrajinec Protasov, Turek Avci nebo Fin Pajunen, to je jen hrstka z těch, kteří se poperou o body jak do IRC, tak do východoevrospkého Poháru FIA a ukrajinského mistrovství.

Online výsledky - Rally Radio - Další informace k Prime Yalta Rally

2. etapa

RZ 12 Opolznevoje 2 (18.95 km), RZ 13 Sokolinoje 2 (22.35 km) a RZ 14 Uchan-Su 2 (17.07 km)

Nevelká celková účast a absence většiny pravidelných účastníků IRC se postarala o to, že ukrajinskou Prime Yalta Rally ovládla v tomto seriálu neokoukaná jména. Čest miniarmády vozů Ford nakonec uhájil Turek Yagiz Avci, který se dostal do vedení po výpadcích Fina Pajunena a Ukrajince Protasova. Životní výsledek si pak připsal Robert Consani, který se s nejrychlejší dvoukolkou postaral o nejlepší výsledek Renaultu v historii IRC.

Yagiz Avci - Bahadir Gücenmez, Ford Fiesta S2000 - Prime Yalta Rally 2012Robert Consani - Nikolas Klinger, Renault Mégane RS - Prime Yalta Rally 2012

Závěrečná sekce obahující tři vložky z dopoledne probíhala co do dílčích vítězství na chlup stejně, jako ráno - první vložku ovládl Marco Tempestini, další dvě pak Robert Consani. Prvně jmenovaný si asi věřil na lepší výsledek, než jakým je konečné šesté místo. Itala s rumunskou licencí v první etapě trápily problémy s převodovkou jeho Imprezy R4, které odezněly až s instalací zcela sériové skříně. Smůlu si ale tento jezdec vybral i v poslední zkoušce, kde ztratil téměř sedm minut. Consani naopak zažíval zcela opačný závod, postupně se zrychloval, čemuž odpovídal i průběžný posun celkovou klasifikací až na konečnou druhou příčku. Francouz startující pod ukrajinskou vlajkou kromě toho bere i maximum bodů jak v klasifikaci IRC Production Cupu, tak v IRC 2WD Cupu.

Na celkovém třetím místě skončil Maďar Lázslo Vizin s fabií. Po celou rally jel opatrnější, ale stabilní tempo a na podium vystoupal zejména díky problémům soupeřů. Nejrychlejší klasickou předplňovanou čtyřkolkou je Subaru Impreza STi Mykoly Čmyka, skončovšího na celkovém čtvrtém místě. Hned za ním následuje Citroën C2 R2 Max Rumuna Cosmy.

Seriál IRC bude pokračovat za dva týdny, kdy se uzavře východoevropská část tohoto šampionátu - na programu bude nově zařazená bulharská Rally Sliven.

Bodování IRC 2012 po Prime Yalta Rally

Prime Yalta Rally 2012
1.Yagiz Avci - Bahadir GücenmezTURFord Fiesta S20003:09:58.7
2.Robert Consani - Nicolas KlingerUKR/FRARenault Mégane RS+3:12.4
3.Lászlo Vizin - Gábor SzírosHUNŠkoda Fabia S2000+3:38.4
4.Mykola Čmyk - Alexandr VilčinskijUKRSubaru Impreza STi+7:35.2
5.Vlad Cosma - Florin DorcaROUCitroën C2 R2 Max+9:31.5
6.Marco Tempestini - Dorin PulpeaROUSubaru Impreza STi R4+12:47.9
7.Murat Bostanci - Onur VatanseverTURFord Fiesta R2+15:14.3
8.Jekatěrina Stratjeva - Carmen PoenaruROUCitroën C2 R2 Max+15:41.4
9.Marco Cavigioli - Monica FortunatoITAMitsubishi Lancer Evo IX+19:35.1
10.Olexej Panov - Alexandr JakuševUKRHonda Civic Type-R+20:54.1

RZ 9 Opolznevoje 1 (18.95 km), RZ 10 Sokolinoje 1 (22.35 km) a RZ 11 Uchan-Su 1 (17.07 km)

Yagiz Avci - Bahadir Gücenmez, Ford Fiesta S2000 - Prime Yalta Rally 2012

Na Ukrajinské rally je i přes úzké startovní pole živo. O největší rozruch se postaral zejména dosavadní lídr Jurij Protasov. Ten na první nedělní vložce opět prorazil kolo a stejně jako včera přenechal vedení Yagizi Avcimu. Narozdíl od soboty se Ukrajinci ale návrat zpět do vedení nepovedl - ve snaze dohnat ztrátu na desáté zkoušce havaroval a poškodil levou zadní část své Fiesty RRC. Test s několikaminutovou ztrátou dokončil, další RZ už ale byla nad síly vozu s poškozeným zavěšením a Protasov tak definitivně předčasně skončil.

Na druhé místo se tak posunuje Lászlo Vizin se Škodou, třetí je Robert Consani, nejrychlejí pilot klasifikací IRC PC a IRC 2WD. Zajímavostí je , že jezdec v černém Renaultu se blýskl dvěma vyhranými vložkami (RZ 10 a 11) - šlo o jeho preimérová dílčí vítězství v seriálu IRC.

1. etapa

RZ 6 Ai-Petri 2 (17.26 km), RZ 7 Plato 2 (22.55 km) a RZ 8 Orlinoje 2 (28.95 km)

Jurij Protasov - Kyril Nesvit, Ford Fiesta RRC - Prime Yalta Rally 2012

Odpolední sekce sobotní etapy Prime Yalta Rally byla přesným opakem té ranní. Jestliže se zkraje dne nic moc nedělo, opakované průjezdy způsobily v klasifikaci rally docela velký průvan. Asi největší zářez přišel na šesté vložce, kdy po jezdecké chybě musel odstoupit jeden z adeptů na vítězství, Mikko Pajunen. Ten se svým fordem narazil do obřího kamene a poškodil chladič i zavěšení. Ukrajinský tým by údajně rád vůz opravil, aby posádka mohla znovu nastoupit do nedělní etapy. Na čele tak zůstal osamocen Jurij Protasov, jenže i na něj došlo a to hned v následující vložce. Ukrajinec prorazil pneumatiku a musel ji měnit přímo na vložce, čímž ztratil několik minut a také dosavadní vedoucí pozici. Na tu se posunul Yagiz Avci. Druhý čas v této RZ zajel Maďar Vizin, díky čemuž se posunul na průběžné třetí místo. Závěr dne pak obstaral druhý průjezd nejdelší vložkou rally. Protasov už byl zpátky ve formě, Avcimu nadělil přes minutu a dostal se zpět do vedení. Problémy měl Marco Tempestini (propad ze 4. na 7. místo), jeho pozici v celkové klasifikaci přejal Robert Consani.

Prime Yalta Rally - 1. etapa
1.Jurij Protasov - Kyril NesvitUKRFord Fiesta RRC1:42:14.7
2.Yagiz Avci - Bahadir GücenmezTURFord Fiesta S2000+38.3
3.Lászlo Vizin - Gábor SzírosHUNŠkoda Fabia S2000+4:12.1
4.Robert Consani - Nicolas KlingerUKR/FRARenault Mégane RS+5:32.7
5.Vlad Cosma - Florin DorcaROUCitroën C2 R2 Max+6:35.0
6.Mykola Čmyk - Alexandr VilčinskijUKRSubaru Impreza STi+7:10.1
7.Marco Tempestini - Dorin PulpeaROUSubaru Impreza STi R4+7:12.6
8.Olexej Panov - Alexandr JakuševUKRHonda Civic Type-R+9:44.5
9.Marco Cavigioli - Monica FortunatoITAMitsubishi Lancer Evo IX+10:24.1
10.Jekatěrina Stratjeva - Carmen PoenaruROUCitroën C2 R2 Max+11:45.0

RZ 3 Ai-Petri 1 (17.26 km), RZ 4 Plato 1 (22.55 km) a RZ 5 Orlinoje 1 (28.95 km)

Jurij Protasov - Kyril Nesvit, Ford Fiesta RRC - Prime Yalta Rally 2012

První polovina sobotní etapy Prime Yalta Rally se nese v klidném duchu. Jedinou zajímavou akcí je biva o vedení v soutěži, kde si s každou odjetou zkouškou měnili pořadí Juruj Protasov s Mikkem Pajunenem. Po pěti vložkách tyto rivaly dělí necelá čtvrtminuta. Stabilní výkony podává Turek Avci, který s další fiestou bezpečně drží třetí místo.

Poměrně velké změny se odehrávají v klasifikaci IRC Production Cupu. Do jejího čela se po první sobotní zkoušce dostal Vitalij Puškar (Mitsubishi Lancer Evo X R4), který za sebe odsunul Marca Tempestiniho. Už v další vložce ale roli lídra převzal Jurij Kočmar (Mitsubishi Lancer Evo VIII). Sestup Puškara pak nabral rychlý spád v RZ 5, kterou Ukrajinec už nedokončil.

V hodnocení IRC 2WD Cupu zatím udává tempo Robert Consani. Francouz jedoucí pod ukrajinskou licencí vyhrál dvě ranní vložky a vedení drží i přes téměř čtyřicetisekundovou ztrátu z RZ 5.

RZ 1 - Yalta (2.12 km) a RZ 2 - Livadija (5.49 km)

Mikko Pajunen - Kaj Lindström, Ford  Fiesta S2000 - Prime Yalta Rally 2012

Úvod soutěže situovaný do poloviny pátečního dne má na Jaltské rally tradičně jen formální charakter. Na programu byla pouze dvojice krátkých vložek v bezprostředním dosahu centra hostitelského města. A tempo zatím udávají vozy Ford. Zatímco na první zkoušce byla nejrychlejší Fiesta RRC Jurije Protasova (jde o vůz z italského A-Style Teamu, se kterým na dřívějších závodech IRC startoval Basso), po té druhé do čela poskočil mladík Mikko Pajunen, který usedl do klasické atmosférické verze téhož vozu. Pro talentovaného Fina jde o debut s vozem této kategorie. Třetí je turecký multišampion Yagiz Avci, za ním následují Marco Tempestini a Vitalij Puškar s nejrychlejšími vozy klasifikace IRC PC. Smůlu měl Marco Cavigioli, který se pom problémech hned v úvodu rally musí vypořádat se ztrátou jedné a půl minuty na vedoucí posádky.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
14.09.2012 19:35
Karbonyl - moderátor
Asi hlavně proto, že začal jezdit relativně nedávno :-)
14.09.2012 19:33
mpb2
Proč všichni z Pajunena dělají mladou hvězdu, když už má 28 let? ;-)
toplist