www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - AZ Pneu Rally Jeseníky (MČR-S)

Kořístka po Jeseníkách krůček od titulu

24. září 2012 • 20:30

Uplynulý víkend se konal další díl Timeseal MČR ve sprintrally. AZ Pneu Rally Jeseníky měla sídlo ve Šternberku. Již před startem se hodně mluvilo o souboji v rámci titulu ve dvoukolkách, který se měl odehrát mezi Robertem Kořístkou a Josefem Zimmermannem. A tak tomu i bylo. Před závodem byli kluci od sebe jen dva body v celkové klasifikaci. Robert Kořístka s Michalem Drozdem usedli opět do Suzuki Ignis S1600. Tentokrát ale bílé barvy, protože vůz byl do poslední chvíle opravován po havárii.

„Našim cílem je po delší přestávce, kdy jsme nestartovali v Pačejově, zaútočit na vítězství a dostat se zpět před Pepu Zimmermana. Po větší havárii byl náš Ignis teprve v pátek ráno doopraven, takže nervozita, zda bude auto nachystané, tak jako obvykle, je veliká,“ prozradil Robert Kořístka.

Robert Kořístka - Michal Drozd, Suzuki Ignis S1600 - AZ Pneu Rally Jeseníky 2012

Počasí opět klukům z Velkých Karlovic moc nepřálo. Téměř celé dopoledne pršelo. První dvě rychlostní zkoušky zajela posádka volněji, zaostala za Pepou o 8,5 vteřiny. Na třetí rychlostce však ve snaze zmenšit ztrátu na vedoucího Zimmermana přišla chybička. „Chtěli jsme smazat nějaké ty sekundy. V ostřejší zatáčce jsme na štěrku dostali smyk a zůstali stát v protisměru,“ posmutnil si spolujezdec Michal Drozd.

Ztráta 22 vteřin na první místo nevypadala pro kluky moc příznivě. Naštěstí přestalo pršet a cesty začaly osychat. Robert s Michalem se pustili do většího rizika a pokusu, dostat se na první místo. „Na krátkém čtvrtém testu se nám podařilo dostat do tempa a rychlostku jsme vyhráli o 9,5s před Pepou, což nás ještě více nakoplo a na páté RZ jsme ztrátu 12s smazali. Byli jsme zpět ve hře o vítězství,“ řekl Robert Kořístka.

Stíhací jízda se posádce Kořístka - Drozd vyplatila a čekalo se, jak zareaguje Pepa Zimmermann. Nakonec po těžkém boji ogaři z Moravy vybojovali vítězství. Z Jeseníků si domů přivezli pohár za vítězství ve třídě 5 i mezi dvoukolkami.

„Měli jsem menší havárii na šestém testu, kdy jsme narazili pravou zadní částí auta do svodidel. Zbývající rychlostky jsme vyhráli a celkový rozdíl mezi námi a Pepou činil 7 vteřin, což jen utvrzuje, že to byl velký a těžký boj až do posledního kilometru,“ pochvaloval si souboj Michal Drozd.

Pepa dokonce na poslední úseky přezul na suché pneumatiky, ale na rozjetého Roberta to nestačilo a i poslední rychlostní zkoušku vyhrála posádka Ignisu.

„Byl to velice náročný závod. Podmínky byly náročné, o to víc si ceníme našeho vítězství. Dokázali jsme zvrátit vývoj soutěže a podařilo se nám vyhrát. I přes malou havárii euforie vítězství převládá a těšíme se na závěrečný souboj s Pepou na Vsetíně, kde se vše rozhodne. I když máme výhodu domácího prostředí a k titulu nám stačí dojet na čtvrtém místě, bude to určitě napínavé tak jako v Jeseníkách,“ zhodnotil závod Robert Kořístka.

Na závěr patří velké díky týmu Sparrow racing. Mechanici stihli během krátké doby opravit a nachystat Ignis, tak jako na každý závod. Auto bylo do šroubečku rozebrané a kluci museli pracovat do noci. „Doufáme, že jsme týmu tímto výsledkem udělali radost a že jejich snaha nebyla vniveč. Samozřejmě děkujeme také našim rodinám a fanouškům, kteří nás tady přijeli povzbudit. Vytvořili zde pro nás nádhernou atmosféru,“ dodala posádka na závěr.

Další start plánuje Robert s Michalem na vsetínském rallysprintu, který startuje v neděli, 21. října. Opravdu jen krůček chybí klukům k mistrovskému titulu. Oba doufají, že na Vsetíně budou mít velkou podporu svých fanoušků, protože to je jejich domácí soutěž.

Barbora Vebrová
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
24.09.2012 23:14
Mirekfric
Pro mne velmi příjemné překvapení celé sezony. Určitě jsem nečekal tak dobré a vyrovnané výkony!
toplist