www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - AZ Pneu Rally Jeseníky (MČR-S)

Kostka s Houštěm letošními rallysprintovými šampióny

25. září 2012 • 19:00

Poprvé v letošní sezóně se na dveřích Citroënu C4 WRC posádky Tomáš Kostka a Miroslav Houšť objevilo startovní číslo 1. Jako kdyby pořadatele ze Šternberku věděli, že právě na jejich tratích definitivně potvrdí zlínská posádka letošní zisk rallysprintového titulu.

Tomáš Kostka - Miroslav Houšť (Citroën C4 WRC) - AZ Pneu Rally Jeseníky 2012

Tomáš Kostka s Miroslavem Houštěm absolvovali ve čtvrtek před soutěží funkční test v Beskydech. „Na Barumce jsme startovali se Škodou Fabií S2000, proto jsme se potřebovali před předposledním rallysprintem letošní sezóny rozjet a opětovně si zvyknout na vůz specifikace WRC. CéČtyřka je ale špičkový rallyový speciál, a tak si na ni zvyknout není velkým problémem,“ řekl před startem Tomáš Kostka.

Dostáváme se ale k samotnému závodu. Pomalu, ale jistě se blíží klasické podzimní počasí a jinak tomu nebylo ani v okolí Šternberku. Chladno a deštivo tak žádnou z posádek příliš nepřekvapilo. „Věděli jsme, že bude ráno pršet a podle toho zvolili obutí pro naši CéČtyřku. Celou první rundu jsme absolvovali na mokrých pneumatikách. Čím více je vody na trati, tím je to pro mě lepší. Tyto podmínky mám rád a doslova si každý metr na trati užívám. Navíc se nám podařilo vybudovat si před soupeři bezmála pětačtyřicetivteřinový náskok,“ zhodnotil krátce úvod soutěže Kostka.

Zlínský jezdec nic neponechal náhodě ani ve druhé sekci soutěže, a tak si nakonec na své konto připsal nejen všech osm vyhraných rychlostních zkoušek a tím absolutní vítězství, ale především si díky zisku 30 bodů zajistil s předstihem letošní titul v rallysprintovém šampionátu. „Odpolední sekci jsme absolvovali na intermediích. Tato volba se ukázala jako správná a nám se podařilo vyhrát i na zbývajících čtyřech rychlostních zkouškách. Přestože jsme vyhráli všechny RZty, snažili jsme se jet maximálně obezřetně. Nechtěli jsme chybovat a tomu jsme podřídili absolutně všechno,“ řekl v cíli šťastný vítěz.

Tomáš Kostka dokázal v letošní sezóně vyhrát celkem v pěti případech. Kromě Pačejova, kde na sedadlo spolujezdce usedl Zdeněk Hrůza, byl pravidelným parťákem nestárnoucí Miroslav Houšť. I když to vypadá na suverénní cestu za letošním titulem, pokaždé tomu tak nebylo. Na Kopné a v Krkonoších musela zlínská dvojice odstoupit a především po Kopné to vypadalo, že Kostka s Houštěm sezónu nedokončí. Cíl byl ale jasný. Získat titul, a tak může Kostka poděkovat svým partnerům, kteří nad ním po Kopné nezlomili hůl, a jak je vidět udělali nejlépe, jak jen mohli. Mladý jezdec se jim odvděčil tím nejlepším možným způsobem.

„Chtěl bych moc poděkovat Mirkovi Houšťovi, že se mnou letošní sezónu absolvoval. Po celou sezónu odváděl špičkovou práci. Nemohl jsem mít vedle sebe lepšího spolujezdce. Patří mu obrovská zásluha na zisku rallysprintového titulu. Samozřejmě musím poděkovat také Zdeňkovi Hrůzovi, se kterým jsem absolvoval vítězný Pačejov. I jemu patří velký dík. A v neposlední řadě si uznání zaslouží celý tým Tam Auto.Od prvního rallysprintu naše spolupráce fungovala skvěle. S vozem nebyl jediný problém. Pouze na Kopné nastal problém na aktivní části transmisí, v jehož důsledku došlo k těžké havárii. Při ostatních závodech ale CéČtyřka fungovala excelentně. Určitě nám pomohl přístup týmu. Při každém závodě mi pomáhal týmový inženýr, se kterým jsem mohl v každém servisu konzultovat různé možnosti nastavení. Mechanici byli schopni okamžitě na moji žádost zareagovat a to nejen mě, ale i Mirkovi dodávalo po psychické stránce,“ zářil spokojeností jezdec CéČtyřky.

A jak to vypadá s účastí Tomáše Kostky a Miroslava Houště ve zbytku letošní sezóny? „Na to je příliš brzy. O víkendu jsme získali mistrovský titul, splnili jsme si tak cíl pro letošní sezónu. Víc než na českých asfaltových tratích bychom se ještě letos rádi svezli na nezpevněném povrchu. Nikdy jsem na šotolině nejel. Pouze v Sosnové jsem absolvoval několik okruhů, ale tam té šotoliny tolik není. Pokud se rozhodneme absolvovat nějaký test v zahraničí nebo budeme startovat na některé šotolinové soutěži, to se rozhodne v následujících týdnech. Možná se ale objevíme ke konci roku ve Slušovicích, kde bychom měli s Mirkem startovat se Škodou Fabií S2000. Abych řekl pravdu, raději bych pošetřil finanční prostředky a věnoval se přípravám na příští rok. Na základě jednání s partnery se rozhodneme, který šampionát v příštím roce absolvujeme. Nevylučuji ani návrat na zahraniční okruhy, tak ani to, že zůstaneme v rallye,“ řekl k plánům letošní rallysprintový šampión.

Marek Felt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist