www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 12 - AZ Pneu Rally Jeseníky (MČR-S)

JTRT po Jeseníkách: Jaromír Tomaštík se zásobuje na zimu bramborami

2. října 2012 • 09:00

Předposledním letošním setkáním pravidelných účastníků mistrovství ČR ve sprintrally byla AZ Pneu Rally Jeseníky. Soutěž s centrem ve Šternberku se jela tentokrát za ne úplně vlídného podzimního počasí a posádky vsetínského JT Říha Group Rally Teamu byly samozřejmě přitom.

Jaromír Tomaštík - Jaroslav Vrečka (Subaru Impreza WRC) - AZ Pneu Rally Jeseníky 2012

Do Jeseníků dorazila tradiční silná sestava JéTéčka a po minulém nezdaru v Pačejově převzal žezlo nejrychlejšího pilota týmu opět Jaromír Tomaštík se Subaru Impreza S12 WRC 2006. Tomuto ex-továrnímu speciálu jako by byly souzené letos čtvrté příčky. To se potvrdilo i v Jeseníkách a pilot se dočkal čtvrté letošní bramborové medaile. Brambor tedy u Tomaštíků bude letos dost a dost.

„Začátek soutěže jsem úplně prokaučoval s pneumatikami, což se mi fakt asi tři roky nestalo. Čekal jsem, že kolem osmé přestane pršet, ale ono ne. Nasadil jsem dokonce nedořezaná média, takže v první rundě to byla totální prohra. Pro druhou sekci jsme média dořízli, protože jsem čekal bahýnko po prvních průjezdech. No a to bylo výrazně lepší, zajeli jsme i dvakrát druhý čas, což nás posunulo až na čtvrtou pozici. Jel jsem navíc poprvé kompletní závod na pneumatikách DMACK a musím říci, že dosažené časy i můj pocit ukázaly, že tyto pneumatiky fungují. I když na vodu jsem si těžko zvykal. Jak jsem jí měl rád, tak teď bych se jí radši vyhýbal. Celkově mám ale ze závodu dobrý pocit. Potřebovali jsme dojet do cíle po uraženém kole v Pačejově, což se podařilo,“ zhodnotil závod spokojený Jaromír Tomašík, který si navíc dojel pro cenné stříbro ve skupině 13.

Velkým úspěchem skončila také jízda Martina Vlčka, nejrychlejšího muže ve třídě 6. Martin Vlček letos pravidelně startuje ve sprintech s Richardem Lasevičem a jejich metou je titul mistrů republiky ve své skupině. Dost možná se ale tato posádka na konci roku objeví i mezi absolutní dvoukolkářskou elitou mezi silnějšími vozy. Velmi dobrý základ tomuto možnému úspěchu položil pilot Peugeotu 206 Kit Car právě v Jeseníkách. „Soutěž pro nás probíhala vcelku dobře. Sice jsme Richardem měli jednu velkou krizovku na druhé erzetě, kdy náš peugeot na vodě nepříjemně surfoval, ale naštěstí jsme to všechno bez újmy ustáli. Povedlo se nám vyhrát třídu 6, což je pro nás zásadní v boji o titul, který je naší letošní prioritou. Už teď se těšíme na Vsetín, kde se všechno rozhodne,“ řekl jako vždy velmi dobře naladěný Martin Vlček.

Teprve druhý závod letos odjel Marcel Havlásek, a proto i zde zvolil jezdec raději opatrnou jízdu s prioritou neublížení autu a dobré zábavy. Navíc vedle sebe pilot postrádal svého tradičního spolujezdce. „Hlavní cíl dojet do cíle byl splněn. Bylo to velice náročné, protože Míra Koutský nemohl do závodu nastoupit kvůli pracovním povinnostem. Jel jsem tedy s Petrem Medříkem. Nejdříve jsme se slaďovali a pak už jsme se jen bavili. Díky Jaromírovu Tomaštíkovi za perfektně připravené auto a týmu za skvělý přístup,“ liboval si Marcel Havlásek, který dojel se Subaru Impreza WRX Sti N12 absolutně šedesátý a ve třídě 3 šestnáctý.

Velmi dobrý, a dost možná svůj nejlepší, závod na pozici řidiče odjela Olga Lounová. Ta udělala díky odjeté kompletní Barum Rally velký pokrok dopředu a to bylo znát nejen na stylu jízdy, ale i na výsledcích. Rozpis se zařazenými rychlostními stupni vystřídal klasický desítkový a zpěvačka a herečka, kterou letos pravidelně krotí Markéta Filíková, jela opravdu velmi slušně. Mladá závodnice nakonec do cíle doklouzala jako třetí nejrychlejší žena a v absolutním pořadí za sebou nechala tentokrát opravdu hodně zkušenějších posádek. „Kromě štěrku na silnici mě erzety opravdu bavily. Škoda toho deště, mohly jsme si to ještě víc užít. Každopádně jedeme na nový rozpis a začínám se v něm cítit pohodlně. Takže za mě spokojenost a to především z osobního zrychlení,“ uzavírá pilotka jediné čistě dámské posádky JT Říha Group Rally Teamu Olga Lounová.

JTRT se nyní představí na posledním závodě MMČR v Příbrami, kdy se za volanty týmových čtyřkolek představí Tomáš Růžička a Zdeněk Pokorný. Více posádek startujících pod vlajkou vsetínského JéTéčka pak můžete čekat právě na domácím podniku, který se bude konat netradičně v neděli 21. října.

Adam Blahouš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist