www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rallye de France - Alsace (SWRC)

Loeb vyhrál ve Francii a je podeváté mistrem světa

7. října 2012 • 20:00

Od roku 2004 má světový šampionát v automobilových soutěžích jediného vládce - Sébastiena Loeba. Osmatřicetiletý jezdecký fenomén rozhodl se svým věrným monackým navigátorem Danielem Elenou o zisku devátého titulu už dva závody před koncem MS, navíc stylově: ovládl svou 'domácí' Rallye de France.

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Rallye de France 2012

Jezdec továrního týmu Citroën zaroveň osmým letošním triumfem zpečetil titul francouzské automobilky v hodnocení značek. O svém titulu mohl rozhodnout již na předchozím závodě ve Walesu, oslavu titulu si však raději nechal na domácí kolbiště. „Získat titul podruhé za sebou doma je neuvěřitelná věc. Lepší scénář si nelze představit. Ve Francii je jedinečná atmosféra,“ radoval se Loeb.

O další titul už podle všeho usilovat nebude, protože nedávno oznámil, že v příští sezoně pojede jen vybrané soutěže. Možnost zakulatit počet prvenství pro něj nepředstavuje speciální motivaci stejně jako překonávání dalších rekordů. „To jsou všechno jenom čísla a ta mě nezajímají. I když někteří lidé tvrdí opak. Nemusím být slavnější, než jsem teď,“ řekl už dříve.

Loeba mohl v jedenáctém dílu sezony ohrozit už jen týmový kolega Mikko Hirvonen z Finska, ale jeho šance byly při ztrátě 61 bodů pouze teoretické. Navíc od počátku za týmovou jedničkou zaostával, v průběhu celé soutěže se držel až na třetím místě za krajanem z Fordu Jarim-Mattim Latvalou. Ten za Loebem zaostal o 15,5 sekundy, Hirvonen byl o další půlminutu pozadu.

Český jezdec Martin Prokop s fordem nakonec obsadil po odstoupení Dani Sorda deváté místo v absolutní klasifikaci, když odrazil atak Sébastiena Chardonneta, kterého včera poškodil přidělený čas na RZ 10, když stál u nehody Al-Attiyaha.

ČTK ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist