www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rallye de France - Alsace (SWRC)

Latvala si vyrovnaným výkonem zajistil ve Francii druhé místo; v průběžném pořadí šampionátu je třetí

8. října 2012 • 10:00

Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila dnes v Rallye de France dosáhli druhého místa a vyrovnali tak svůj nejlepší výsledek kariéry na asfaltovém povrchu. Dvojice týmu Ford byla v součtu o pouhých 15,5 s pomalejší než vítězná posádka.

Petter Solberg - Chris Patterson (Ford Fiesta RS WRC) - Rallye de France 2012

Latvala, startující s vozem Ford Fiesta RS WRC, vyhrál celkem šest rychlostních zkoušek a prohlásil, že francouzská rallye byla jeho zatím „nejlepší výkon na asfaltu“. V posledních třech kolech letošního ročníku mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích sedmadvacetiletý Fin jednou zvítězil a dvakrát dojel druhý, čímž se posunul na třetí místo v průběžném pořadí jezdců.

Jeho týmoví kolegové Petter Solberg a Chris Patterson skončili ve Francii až sedmadvacátí. Včera totiž museli odstoupit po spektakulární nehodě, která skončila nárazem do telefonního sloupu. Dramatický průběh nehody odvysílaly mnohé televizní stanice po celém světě a senzací se stal také na internetu.

Jedenáctý podnik třináctidílného šampionátu měl tentokrát základnu v srdci Alsaska, Štrasburku. Během čtyř dnů absolvovaly soutěžní posádky celkem 404,14 měřených kilometrů, z toho většinu na kluzkých silnicích v pohoří Vosges a zablácených cestách mezi alsaskými vinicemi. S tím kontrastovaly měřené testy ve Štrasburku, Mylhúzách a Haguenau, které se těšily obrovskému zájmu diváků.

V pátek, což byla první celodenní etapa soutěže, vyhrál Latvala tři rychlostní zkoušky a vystavil tak vedoucího jezdce a miláčka místního publika Sébastiena Loeba silnému tlaku. V úvodu druhé etapy jezdec Fordu ztratil deset sekund, když krátce sjel ze silnice, později však kontroval dalšími třemi vítězstvími v rychlostních zkouškách. Realistickou šanci na vítězství nicméně neměl a zezadu na něj nikdo nedoléhal, proto pro dnešek zvolil Latvala uměřené tempo a na deštěm zmáčených silnicích si dojel pro druhé místo.

„Mým cílem bylo zlepšit výkon z Německa a to se mi podařilo,“ řekl. „Včera jsem udělal jednu drobnou chybu a to je přesně o jednu víc, než si můžete dovolit, když se snažíte porazit devítinásobného mistra světa na jeho oblíbeném povrchu v jeho vlastní zemi. Skončil jsem ale pouhých patnáct sekund za Loebem, takže cítím, že už mi chybí jen jeden krok. Vážně ho chci na asfaltu porazit!“

„Dnešní výsledek mi dává energii do dvou posledních soutěží v Itálii a Španělsku. Obě jsou to úžasné rallye, jedna na šotolině a jedna se šotolinou i asfaltem. Cítím se velmi motivovaný dokončit sezónu ve velkém stylu,“ dodal.

Solberg zpočátku nemohl nalézt rytmus, přestože první den uzavřel na příznivém čtvrtém místě. Hned na počátku sobotní etapy sjel ovšem ze silnice, projel několika hustými řadami vinných keřů a zastavil se o telegrafní sloup. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ale Solbergova Fiesta RS WRC se poškodila do té míry, že nebylo možné v soutěži pokračovat.

Sedmatřicetiletý Nor si připsal čtyřicetisekundovou penalizaci a do dnešní etapy, složené ze šesti měřených testů o souhrnné délce 61,54 km, nastoupil s cílem zajistit body pro Ford do hodnocení týmů. „V první etapě se mi dařilo, ale pak přišla ta včerejší nehoda,“ řekl Solberg. „Dnes jsem nemohl nic získat, jel jsem tedy hlavně pro fanoušky. Podmínky byly obtížné a věděl jsem, že získat bonusové body z Power RZ by bylo těžké, protože budu startovat až v hloubi pole a na silnici bude tou dobou už příliš mnoho bláta.“

Ředitel týmu Ford Malcom Wilson souhlasil s tím, že Latvala podal svůj zatím nejlepší výkon na asfaltu. „Až do konce držel Loeba pod tlakem a to je něco, co dřív nebylo v jeho silách. Rychlost Fiesty RS WRC mohli vidět všichni – jezdec i vůz předvedli velmi kvalitní výkon,“ řekl.

Ředitel Ford Racing Gerard Quinn to viděl podobně: „Podle mého názoru to byl zatím nejlepší Jari-Mattiho výkon na asfaltu. Předvedl fantastickou rychlost i odhodlání a bylo úžasné vidět ho na stupních vítězů. Petter má za sebou těžkou soutěž, nicméně jeho včerejší nehoda zajistila šampionátu nejlepší televizní pokrytí za celou sezónu! Také bych rád poblahopřál posádce Sébastien Loeb / Daniel Elena k obhájení titulu.“

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist