www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Enteria Rally Příbram (MMČR)

Příbram uzavřela pro hustopečskou alfu velký mistrák

10. října 2012 • 10:15

Léto na ústupu, prudké ochlazení, déšť a klouzavé asfalty komplikovaly poslední boje o body do MMČR v okolí Příbrami. Posádka Alfy Romeo Martin Rada - Jaroslav Jugas získala vavříny ve třídě 8, čímž potvrdila prvenství i v celkovém hodnocení českého šampionátu v této objemové třídě.

Kromě nástrah trati mohly zkomplikovat cestu k první místu ve třídě jen další dvě posádky. Francouzsko-český tandem Laurent - Mastacan a rodinné duo Daňhel -; Daňhelová, když tentokrát se dcera Martina ujala role navigátorky. Ale už první kilometry tratě ukázaly, že by pro hustopečský tým neměli představovat zásadní problém a náskok červené Alfy Romeo se navyšoval každou dokončenou erzetou. V podobném duchu se odvíjela i sedlčanská sekce, do níž už nenastoupil Daňhel.

Martin Rada - Jaroslav Jugas, Alfa Romeo 147 - Enteria Rally Příbram 2012

„Vědomi si možného defektu jsme pokračovali v nastaveném tempu, technické úseky nám svědčily, čímž jsme se nejednou vmísili mezi silné čtyřkolky a postupně posunovali výsledkovou listinou,“ popsal Martin Rada.

Po osmi testech měli Rada s Jugasem téměř šestiminutový náskok v hodnocení třídy, což zároveň stačilo na 22. místo průběžné klasifikace. V druhé etapě zasáhla Příbramsko prudká změna počasí, která přinesla velmi nízké teploty a vytrvalý déšť.

„Místy to znamenalo téměř nulový grip na specifických příbramských asfaltech. V dalších pasážích si s naším autem pohrávaly i kaluže vody. To byla také obrazně vody na mlýn vozů s pohonem čtyř kol,“ charakterizoval úvod druhého dne spolujezdec Jaroslav Jugas.

Obraz třídy se neměnil, Rada s Jugasem nezadržitelně mířili k vytyčenému cíli a tím bylo dokončení soutěže a získání potřebných bodů k dosažení celkového vítězství ve třídě 8 v rámci MMČR 2012. To se jim také podařilo, Laurent nakonec cíl po problémech s převodovkou ani nespatřil. Dvojice Agrotec Autoklubu obsadila absolutně 22. místo.

„Můžeme se radovat z prvenství ve třídě, i když na druhou stranu je to smutný obrázek obsazení i kvality třídy 8 v rámci dvoudenních závodů. Doufám, že se v příští sezoně, do které chystáme nějaké novinky, situace trochu zlepší,“ uzavřel Martin Rada.

Rally Příbram určitě nebyla posledním letošním startem Alfy Romeo hustopečského týmu. V hledáčku je účast na některém z volných sprintů na konci sezony. O složení posádky, která bude hájit barvy Agrotec Autoklubu, vás budeme brzy informovat.

-pr- ; foto: F.Dušek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist