www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Enteria Rally Příbram (MMČR)

Náročná Příbram na třetí pokus dokončena

11. října 2012 • 13:30

Šestý start v letošní sezoně proměnili Robert Čonka a Petr Zátko v šesté pódiové umístění. Naposledy si pražská posádka dojela pro 2. místo ve třídě 7 při Enteria Rally Příbram 2012.

Robert Čonka - Petr Zátko (Škoda Fabia) - Enteria Rally Příbram (© Marek Felt)

Dvakrát v minulosti startoval Robert Čonka v Příbrami a dvakrát pro něj zůstala tato soutěž nepokořena. K závěrečnému podniku MMČR odjížděl pražský jezdec již s jistým titulem v seriálu sprintrally a s cílem pokořit příbramskou soutěž. „Rally Příbram jsem jel naposledy v roce 2004. Od té doby se však mnohé erzety změnily. Já si ze svého posledního startu pamatoval pouze dvě, které se navíc letos jely v opačném směru. Do Příbrami jsme se však s Petrem moc těšili. Už seznamovací jízdy v nás ale vzbudily velký respekt. RZ Vystrkov byla pro mě například úplně něco nového a velmi mě překvapila svoji náročností. Právě tuto zkoušku jsme psali kolem 45 minut, což je náš dosavadní rekord. Bylo nám tedy jasné, že na nových tratích nemáme moc šancí vůči soupeřům, kteří jezdí tuto soutěž pravidelně. Proto jsme se také snažili věnovat rozpisu maximální úsilí. Po absolvování všech seznamovacích jízd jsme já i Petr konstatovali, že to v soutěži bude mazec,“ vrátil se na začátek soutěže Robert Čonka.

Posádka se těšila na přímé souboje s loňským mistrem sedmiček Vlastimilem Hodaněm a také dalšími posádkami startujícími ve třídě 7. Souboj s Vlastou Hodaněm vycházel pro Roberta Čonku příznivě. Kromě úvodní zkoušky byl Robert v první etapě lepší a v polovině soutěže si vypracoval na svého soupeře náskok téměř minutu a půl. A to i přes drobný výlet mimo trať. „V sobotu bylo sice pěkné počasí, nám však vstup do soutěže vůbec nevyšel, protože jsme hned po prvních třech kilometrech počáteční erzety skončili v mezi. Já se po zbytek zkoušky už jen hledal. Poté následoval první průjezd Vystrkovem, což je škola k nezaplacení. Náročnost této zkoušky je hodně vysoká díky tomu, jak se zde mění rytmus jízdy - chvilku se jede po úzkém a hned následuje široký asfalt, táhlé zatáčky jsou lomené na několikrát a navíc jsou zde čtyři druhy asfaltu. První den byl jinak v pohodě - například druhý průjezd Vystrkovem jsme si s Petrem pořádně užili,“ popsal účinkování v sobotní části soutěže Robert Čonka. Po osmi odjetých erzetách figurovala posádka Čonka – Zátko na 28. místě absolutně a 2. místě ve třídě 7 za nechytatelným Emilem Trinerem.

Druhá etapa obsahovala šest rychlostních zkoušek a pro mnoho posádek to byl díky dešti boj o přežití. „První kolo erzet jsem si po dlouhé době zvykal na vodu, protože to místy opravdu hodně klouzalo. V servisu jsme přenastavili podvozek, více nařezali gumy a jízda byla hned lepší. Zbytek soutěže jsme už jeli v klidu se zlepšenými jízdními vlastnostmi,“ uvedl Robert Čonka. Po třinácti odjetých rychlostních zkouškách byla dvojice Robert Čonka – Petr Zátko klasifikována na 25. místě absolutní klasifikace a 2. místě ve třídě 7. „Z této soutěže mám obrovskou radost. Jsem spokojený, že jsme dojeli v pořádku do cíle. Nyní nás čeká start ve Vsetíně, kde chystám malé překvapení. Původně to vypadalo, že na Moravu nepojedeme, ale věci se hnuly trošku jiným směrem. Na místo spolujezdce totiž usedne soupeř ze třídy, Tomáš Blažek. S Tommym jsme se hecli, já jej svezu a Petr zase oservisuje auto, přičemž se podívá, jak vypadají závody z venku. Já osobně se docela těším na dva řidiče v autě. Inspirací nám v tomto byli Jirka Sutr s Martinem Lošťákem. Ve Vsetíně se tedy chceme s Tomášem jízdou bavit a „Bláža“ prý chce načerpat nové zkušenosti. Jen si nejsem jistý, jestli jsem v tom zrovna ten pravý. V každém případě to se mnou nebude mít lehké a já jen doufám, že se mi nebude tlačit za volant :-),“ prozradil k blížícímu se startu Robert Čonka.

Miroslav Vebr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist