www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 12 - Rallye Sanremo (IRC)

Giandomenico Basso ovládl Rallye Sanremo

13. října 2012 • 16:20

Seriál Intercontinental Rally Challenge míří do svého závěru, a to nejen jeho letošní sezona. Předposledním podnikem závěrečného ročníku 2012 bude věhlasná Rallye Sanremo, která byla jako jedna z mála soutěží v IRC zařazená v každém z dosavadních ročníků IRC. Technické asfalty v horách nad Ligurskou riviérou uvidí jednu z největších bitev, protože na těchto tratích se pravidelní účastníci IRC každoročně setkávají s asi nejsilnější konkurencí domácích pilotů. První vložka startuje dnes po půl třetí odpoledne!

Online výsledky - Rally Radio - Další informace k Rallye Sanremo

2. etapa

RZ 10 - Colle d'Oggia 2 (20.73 km)

Giandomenico Basso - Mitia Dotta, Ford Fiesta RRC - Rallye Sanremo 2012

Stylem start - cíl ovládl Giandomenico Basso s Fordem Fiesta RRC předposlední soutěž letošního IRC, italskou Rallye Sanremo. Díky tomu se posunuje v celkové klasifikaci IRC na čtvrtou pozici, kterou doposud držel Sepop Wiegand.

Jan Kopecký s tovární fabií ovládl kompletně celou závěrečnou sekci a v cíli mu po vyrovnaném výkonu patří druhé místo (spolu se čtyřmi body Elwise Chentreho /Fabia R2/ se postaral o definitivní potvrzení třetího titulu pro Škodu mezi značkami v řadě). Bronz bere další domací jezdec Allesandro Perico, který s sebou nese prapor značky Peugeot. Identické vozy se umístily také na třech dalších místech, pilotovali je Stefano Albertini, Paolo Andreucci a Craig Breen.

Druhá polovina elitní desítky zahrnuje i nejrychlejší jezdce kategorie 2WD. Osmý celkově je nakonec Simone Campedelli, druhé místo mezi dvoukolkáři skončil Roberto Vescovi, včerejší lídr Federico Gasperetti nakonec dojel třetí. Ital s Méganem RS zároveň s obrovským náskokem vyhrál klasifikaci IRC Production Cupu. Druhý je hodnocen Marco Cavigioli, který celou sobotu sváděl boj o stříbro s Johanem Heloisem. Pilot z Martiniku je nakonec třetí, rozhodly o tom problémy právě v závěrečné RZ.

Seriál IRC nyní míří do samotného závěru nejen letošní sezony, ale také celé své existence. Definitivní tečkou bude šotolinová Kyperská rally, která se pojede začátkem listopadu.

Rallye Sanremo 2012
1.Giandomenico Basso - Mitia DottaITAFord Fiesta RRC2:19:03.6
2.Jan Kopecký - Pavel DreslerCZEŠkoda Fabia S2000+35.7
3.Alessandro Perico - Fabrizio CarraraITAPeugeot 207 S2000+2:13.7
4.Stefano Albertini - Simone ScattolinITAPeugeot 207 S2000+3:08.3
5.Paolo Andreucci - Anna AndreussiITAPeugeot 207 S2000+3:55.5
6.Craig Breen - Paul NagleIRLPeugeot 207 S2000+5:00.2
7.Frigyes Turán - Gábor ZsirosHUNFord Fiesta S2000+6:50.8
8.Simone Campedelli - Danilo FappaniITACitroën DS3 R3T+7:20.5
9.Pierre Campana - Simone de CastelliFRAPeugeot 207 S2000+8:07.0
10.Roberto Vescovi - Giancarla GuzziITARenault Clio R3+8:18.9

RZ 9 - Passo Teglia 2 (18.80 km)

Frygies Turán - Gábor Zsiros, Ford Fiesta S2000 - Rallye Sanremo 2012

Giandomenico Basso dvě vložky před koncem kontroluje situaci a zjevně chce na jistotu dojet do cíle. Předposlední RZ projel o téměř deset sekund pomaleji, než Jan Kopecký, který zaznamenal další nejrychlejší čas. Ital má i nadále k dobru téměř čtyřicet sekund. Jen velká porce smůly by Bassa s Dotou mohla připravit o konečné prvenství.

Podle předpokladu se Frygies Turán dostal před nejrychlejšího dvoukolkáře Campedelliho, Maďar je momentálně sedmý.

RZ 8 - Colle Langan 2 (19.93 km)

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Rallye Sanremo 2012

Začátek poslední sekce Rallye Sanremo nepřinesl jedinou změnu do pořadí v první desítce. Rozestupy mezi jednotlivými posádkami jsou již poměrně velké, jedinou výjimkou je půlvteřina mezi sedmým Simonem Campedellim a dotírajícím Frygiesem Turánem. Zkoušku nejrychleji projel Jan Kopecký, pro Čecha je to druhý dílčí triumf v italské soutěži. Giandomenica stáhl ale jen o pět sekund, vedoucí pozice je mu nyní vzdálena na 47 sekund.

.

RZ 7 - Colle d'Oggia 1 (20.73 km)

Craig Breen - Paul Nagle, Peugeot 207 S2000 - Rallye Sanremo 2012

Bassova spanilá jízda pokračuje. Vyhrál další vložku a svůj celkové náskok ve vedení již navýšil na více než 50 sekund. Smůla potkala Craiga Breena, který při kontaktu se skálou prorazil levé přední kolo a ztratil více než tři minuty. V celkové klasifikaci to pro Ira znamená propad na šesté místo za Paola Andreucciho. Ten už dnes nikam nespěchá, jeho prioritou je italské národní mistrovství, kde 'Uccimu' stačí po včerejším odstoupení Scandoly jen bezepčné dojetí do cíle. Další defekt potkal Harryhu Hunta, který je tak i kvůli včerejším problémům podobného rázu zatížen už více jak osmiminutovou ztrátou.

RZ 6 - Passo Teglia 1 (18.80 km)

Alessandro Perico - Fabrizio Carrara, Peugeot 207 S2000 - Rallye Sanremo 2012

Prostřední vložka první sobotní sekce se postarala o zápis nového jména na seznam vítězl jednotlivých RZ. Vůbec nejrychlejí byl totiž Alessandro Perico s peugeotem, doposud třetí muž celkové klasifikace letošního Sanrema. O čtyři a půl sekundy stáhl Jana Kopeckého, na kterého mu ale i nadále chybí propastných osmatřicet sekund. Itala ale určitě těší to, že trochu setřásl dva své značkové kunkrenty za zády; Breen a Albertini si dnes ráno zjevně vystačí sami a jako dva kohouti na smetišti se věnují svému vzjáemnému souboji - oba si na 'šestce' opět prohodili pozice v celkovém pořadí. Na samotném čele vše zůstává beze změn, Basso na Perica ztratil jen sedm desetin a svůj celkový náskok dokázal opět navýšit o několik sekund. O předního jezdce přišla kategorie 2WD poté, co Robert Consani havaroval.

RZ 5 - Colle Langan 1 (19.93 km)

Giandomenico Basso - Mitia Dotta, Ford Fiesta RRC - Rallye Sanremo 2012

Úvodní rychlostní zkouška sobotní etapy potvrdila dominanci Giandomenica Bassa. Jeho Fiesta RRC byla opět nejrychejší a to tak, že druhému Janu Kopeckému italská posádka v celkovém pořadí odskočila o další čtvrtminutu! Basso tak má po polovině všech odjetých RZ k dobru vcelku luxusní náskok čtyřiceti vteřin. Přesně takovou rezervu má momentálně k dobru i Kopecký, na jehož fabii se zezadu nejblíž dívá Alessandro Perico. Za Italem v peugeotu se poránu rozhořela očekávaná bitva mezi Breenem a Albertinim, Ir momentálně poskočil na čtvrté místo, leč k dobru má jen jednu jedinou desetinu sekundy. V ostatních oblastech výsledkové listiny zůstává situace až na výjimky neměnná, přece jen hlavním 'budovatelem' celkového pořadí byla včerejší večerní čtyřiačtyřicetikilometrová RZ.

1. etapa

RZ 4 - Ronde (44.00 km)

Rallye Sanremo - RZ Ronde

Ronde - ikona mezi rychlostními zkouškami snad celého světa. Tato čtyřiačtyřicetikilometrová bomba, vzniklá spojením tří předchozích testů, patří k tradičním prvkům Rallye Sanremo. Pravidelně se zde láme chleba mezi těmi, kteří mohou uspět, a těmi, kterým není přáno. A letošní edice není výjimkou. Černého Petra si tentokrát vytáhl Juho Hänninen, který havaroval a odstoupil ze čtvrtého místa. O něco lépe skončil Paolo Andreucci, který v soutěži normálně pokračuje, nicméně na předlouhém testu ztratil přes minutu a celkově se propadl až na šesté místo. Zazářili jiní - třeba Craig Breen, jenž zajel třetí nejlepší čas a poskočil o dvě příčky právě před 'Ucciho'. Anebo Jan Kopecký, který byl jak jediný schopen držet tempo s nepřekonatelným Giandomenicem Bassem. Tovární pilot Škody Motorsport na 44 kilometrech ztratil na Itala třináct sekund, čímž se zdvojnásobila jeho celková ztráta. Závod však rozhodně nekončí. Druhá etapa má na programu celkem šest rychlostních zkoušek a boj zejména o třetí místo bude hodně tuhý - vždyť kvarteto posádek na Peugeotech 207 S2000 je po prvním dni naskládáno v rozmezí necelé čtvrt minuty!

Juho Hänninen - Mikko Markkula (Škoda Fabia S2000) - Rallye Sanremo 2012

Noční vložka zamíchala i s klasifikací vložených podšampionátů. Marco Cavigioli dostal nekompromisně naloženo od Roberta Consaniho a propadl se na třetí místo v IRC PC. První je s přehledem i nadále Federico Gasperetti. Ve dvoukolkách podobně neohroženě vládne Simone Campedelli, za ním však zuří boj, do nějž jsou namočení Roberto Vescovi, Rudy Michelini a již zmíněný Gasperetti.

Rallye Sanremo - 1. etapa
1.Giandomenico Basso - Mitia DottaITAFord Fiesta RRC58:59.3
2.Jan Kopecký - Pavel DreslerCZEŠkoda Fabia S2000+25.6
3.Alessandro Perico - Fabrizio CarraraITAPeugeot 207 S2000+1:06.6
4.Stefano Albertini - Simone ScattolinITAPeugeot 207 S2000+1:12.9
5.Craig Breen - Paul NagleIRLPeugeot 207 S2000+1:13.3
6.Paolo Andreucci - Anna AndreussiITAPeugeot 207 S2000+1:19.5
7.Simone Campedelli - Danilo FappaniITACitroën DS3 R3T+3:14.9
8.Frigyes Turán - Gábor ZsirosHUNFord Fiesta S2000+3:18.9
9.Roberto Vescovi - Giancarla GuzziITARenault Clio R3+3:35.7
10.Rudy Michelini - Massimiliano BosiITACitroën DS3 R3T+3:43.0

RZ 3 - Bignone (10.59 km)

Giandomenico Basso - Rallye Sanremo 2012

Poslední test úvodní sekce opět nejlépe vyšel Bassovi, který navýšil svůj náskok na druhého Kopeckého už na 12.7 sekund. Perfektní výkon podal Stefano Albertini, který zajel druhý, jen o dvě sekundy pomalejší čas. Dostal se tak na dostřel dvojice Hänninen - Perico, kde po RZ 3 za delší konec tahá Fin. Ten Italovi, kterého trápily problémy s interkomem, ujel o pět sekund a má teď v dosahu další kořist - 'Ucciho', na nějž Juho ztrácí dvě desetiny. Do tempa se postupně dostává Frigyes Turán, který ve Fiestě S2000 týmu PS Engineering jednorázově zaskakuje za Patrika Flodina. Maďar se postupně prokousává vpřed, po trojici úvodních vložek se dostal na deváté místo, ze kterého odsunul nejrychlejšího pilota 2WD Simona Campedelliho. V klasifikaci IRC Production Cupu vede Federico Gasperetti s Méganem RS, za jeho zády to vře mezi Marcem Cavigiolim (Lancer Evo IX R4) a Robertem Consanim (další mégane). Ze hry venku je bohužel Marco Tempestini, s odstoupením se bohužel rozplynuly i jeho poslední šance na letošní 'produkční' titul. V soutěži se naopak drží Jiří Navrátil, který při svém prvním zahraničním startu s dvoutisícovkou momentálně ztrácí tři minuty.

RZ 2 - Apricale (17.43 km)

Jan Kopecký - Pavel Dresler, Škoda Fabia S2000 - Rallye Sanremo 2012

Druhou rychlostní zkouškou Rallye Sanremo nejrychleji prolétl Jan Kopecký, který se díky tomu posunuje na druhé místo. Paolo Andreucci byl odsunut na třetí příčku, vedoucí pozice Giandomenica Bassa zůstala víceméně neohrožena - Ital ztratil na Kopeckého jen necelou sekundu. Třetí čas zajel Hänninen, kterému do odbytí čtvrtého místa Allesandra Perica zbývá jediná desetina sekundy. Po předchozí zkoušce zmíněný rozlet Harryho Hunta výrazně zbrzdila proražena guma, Brit ztratil skoro tři a třičtvrtě minuty. Koncentrovanou hořkost má v puse Umberto Scandola, který také musel měnit poškozenou pneumatiku a po problémech v RZ 1 se jeho ztráta na pár kilometrech rázem vyšplhala na šest minut. Není divu, že jeden z černých koňů za cílem druhé vložky předčasně vzdal...

RZ 1 - Coldirodi (13.06 km)

Giandomenico Basso - Mitia Dotta, Ford Fiesta RRC - Rallye Sanremo 2012

Do předposlední soutěže seriálu IRC 2012 nejlépe vkročil Giandomenico Basso. Se svou obvyklou letošní zbraní, Fordem Fiesta RRC, porazil o čtyři sekundy italského multišampiona Paola Andreucciho, který opět pilotuje svůj osvědčený peugeot. Za touto dvojkou číhá se ztrátou necelých sedmi sekund česká posádka Jana Kopeckého a Pavla Dreslera. Druhý tovární jezdec škodovky Juho Hänninen je pátý, mezi obě 'zelené' posádky se ještě vklínil Alessandro Perico na peugeotu. Poprvé od tragické nehody na Sicílii se na start soutěže IRC postavil Craig Breen, po úvodním testu je sedmý. Vcelku sympatickým časem do soutěže vstoupil celkově devátý Harry Hunt, který poprvé v kariéře pilotuje dvoutisícovku - jede s dvěstěsedmičkou belgického týmu Kronos, pro který je Sanremo prvním startem od loňského Kypru. Smůla potkala Umberta Scandolu, který byl se svou škodovkou už na úvodním testu mimo trať a při neplánovaném výletu poškodil pravé zadní kolo. Trať je v tuto chvíli suchá, místy se ale nacházejí vlhké fleky a zatažena obloha naznačuje, že nemusí zůstat jen u nich.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
12.10.2012 17:35
Pluto - moderátor
Startovní pořadí do páteční večerní sekce - odkaz na rally-base.com
toplist