www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Enteria Rally Příbram (MMČR)

CERS performance a úspěšná těžba příbramských kovů

14. října 2012 • 09:00

Seriál vícedenních soutěží MMČR 2012 se definitivně uzavřel na tradiční Rally Příbram. S touto soutěží to nějaký čas vypadalo hodně nahnutě, staronovému organizačnímu týmu se však podařilo podnik zachránit a uspořádat plnohodnotný závod, který měl konkrétně pro tým CERS performance nakonec hodně sladkou příchuť.

Ondřej Bisaha - David Zachar, Honda Civic VTi - Rally Příbram 2012 (foto: Petr Milfait)

Přestože o vítězi klasifikace MMČR ve třídě 9 bylo rozhodnuto už po zlínské barumce, na další medailové posty si brousilo zuby hned několik adeptů. Shodou náhod se stalo, že rovnou čtyřicítku bodů měli před Příbramí na svém kontě mimo jiných jak Ondřej Bisaha, tak Zbyněk Baller - tedy dva jezdci týmu CERS performance. Ačkoliv u obou pilotů měla letošní účast v MMČR diametrálně odlišný průběh, v Příbrami se zase sešli tváří v tvář při finálovém rozuzlení. Zbyněk Baller do sezony 2012 nakročil, jak nejlépe mohl – vyhrál těžkou zimní Jänner Rallye, avšak už na následující Valašce svou hondu těžce poškodil. Po opravě si další body připsal v Krumlově, avšak další havárie v Hustopečích přiměla Zbyňka přehodnotit plány a z MMČR se stáhnout. Ondřej Bisaha začal přesně naopak – na Jänneru se stal smutným hrdinou, když svou hondu opřel o strom hned na první vložce, těsně za známými serpentinami v Pierbachu. Valašku však dokončil, dařilo se mu i v Hustopečích a na domácí Barumce a nakonec svého stájového kolegu bodově dorovnal. A protože další adepti na zbývající medailové posty v šampionátu do Příbrami nedorazili, týmový přebor byl na světě.

První etapa se nesla v duchu babího léta. Ještě stále přijatelné teploty a jasná obloha byly příjemnou kulisou prvních osmi rychlostních zkoušek. Zato druhý den plně demonstroval přicházející podzim – teploty spadly o deset stupňů, k nepříjemné zimě se ještě navíc přidal intenzivní déšť. Asi se našel jen málokdo, kdo by litoval, že nedělní část obsahuje jen šestici podstatně kratších vložek… Ve třídě 9 situace vykrystalizovala poměrně brzy. Ondřej Bisaha tradičně navigovaný Davidem Zacharem dokázali vyhrát bez výjimky všechny rychlostní zkoušky a zaslouženě si dojeli jak pro vítězství v Rally Příbram, tak pro konečné druhé místo v šampionátu. „Příbramskou soutěž jsem poprvé absolvoval minulý rok. Tehdy jsem jel s Dankem Janalíkem, který mi v tréninku odhaloval tajemství tamějších kluzkých tratí, večer v restauraci zase historky, kde se kdo vyboural a podobně. I to nám letos hodně pomohlo, takže Danku, díky!“ prozrazuje Ondřej Bisaha. „Loňská zkušenost, spousta letošních startů, skvěle nachystané auto, bezvadná práce mechaniků, motivující přístup především jednoho z nich v deštivé neděli a v neposlední řadě zábavné a někdy okořeněné čtení spolujezdce, to vše nám dalo rychlost na hranici možností auta. Bylo zajímavé sledovat, mezi jakými posádkami se pohybujeme v celkové klasifikaci rally. Hodně nás to bavilo, líbí se mi, když tratě kloužou, a v tomhle směru jsme se v Příbrami vyřádili dosyta,“ vypráví Ondřej.

Zbyněk Baller - Martin Trlifaj, Honda Civic VTi - Rally Příbram 2012

Zbyněk Baller se spolu s navigátorem Martinem Trlifajem primárně soustředil na úspěšné dojetí, což se mu také podařilo, a svou premiérovou sezonu v seriálu MMČR tak zakončil pěkným třetím místem celkově. „Konkurovat Ondrovi bylo v dané situace prakticky nemožné,“ říká k příbramskému startu Zbyněk Baller. „V autě jsem neseděl několik měsíců, zatímco on je momentálně z velkých soutěží i ze sprintů opravdu dobře rozjetý. Ale chtěli jsme si zase po nějaké době zkusit, jaké to v mistráku je a pokusit se ještě urvat nějaké body. Nakonec se to podařilo, jsme třetí celkově, což vzhledem k tomu, co se u nás během roku všechno dělo, není vůbec špatné.“

Tým CERS performance má tedy letošní „velký“ mistrák za sebou, sezonu ale uzavře až na téměř domácím rallysprintu ve Vsetíně. A půjde o hodně. Ondřej Bisaha je totiž díky čtyřem vyhraným podnikům v řadě jedním ze dvou adeptů na spritový titul ve třídě 9! Kromě jeho Hondy Civic VTi zlínská stáj nasadí ještě další dva identické vozy – v jednom z nich na trať vyrazí Martinové Tomečka a Trlifaj, do dalšího pak poprvé od květnové Kopné usedne Hana Baďurová se spolujezdcem Michalem Bilkou.

Další informace o týmu včetně fotografií a videoklipů naleznete na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance.

Jakub Hofbauer
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist