www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rally d'Italia Sardegna (PWRC)

Hirvonen vyhrál Rally d'Italia Sardegna

21. října 2012 • 21:00

Trpělivá a téměř bezchybná jízda, kdy s přehledem kontroloval první pozici, vynesla Mikko Hirvonenovi vítězství v Rally d'Italia Sardegna a také titul vicemistra světa. Český závodník Martin Prokop dojel na Sardinii osmý. Premiéru v mistrovství světa má za sebou také zpěvák Daniel Landa, který obsadil devětadvacáté místo.

Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen (Citroën DS3 WRC) - Rally d'Italia Sardegna 2012

Hirvonen zvítězil s náskokem 1:20,6 minuty před Rusem Jevgenijem Novikovem. Třetí místo obsadil s dalším fordem Estonec Ott Tänak a vystřídal Prokopa na osmé pozici celkového pořadí.

Dvaatřicetiletý Hirvonen si dojel pro patnácté prvenství v kariéře, ale první v barvách továrního týmu Citroën, kam přišel před touto sezonou. V ní dosud sbíral hlavně druhá místa, kterých získal šest. Dvakrát skončil třetí.

V Itálii vedl od první páteční rychlostní zkoušky, kdy jeho týmový kolega a už jistý světový šampion Francouz Sébastien Loeb havaroval a odstoupil. Za celou soutěž ovládl Hirvonen jen čtyři měřené testy, ale bezpečně si kontroloval první pozici. V dnešních dvou zkouškách se dokonce spokojil s devátým a pátým místem.

Prokop porazil o 21 sekund exmistra světa Nora Pettera Solberga, jehož časové konto zatížily trestné minuty za nedokončení druhé etapy. Solberg se před českého jezdce nedostal ani po vítězství v závěrečné „power stage“.

Až dvanáctý skončil Fin Jari-Matti Latvala, Solbergův kolega v továrním týmu Ford, který po poslední letošní rallye ve Španělsku z mistrovství světa odejde. Latvala nebodoval po sérii čtyř umístění na stupních vítězů a musel přenechat celkovou třetí pozici Norovi Madsu Östbergovi, jenž dojel v Itálii čtvrtý.

AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist