www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 12 - Rally d'Italia Sardegna (PWRC)

Ford si ze Sardinie odváží cenné bonusové body za první a druhé místo v Power Stage

22. října 2012 • 11:00

Posádky týmu Ford vybojovaly první a druhé místo ve speciální Power Stage, závěrečné rychlostní zkoušce letošní Rally Italia Sardegna. Duo Petter Solberg / Chris Patterson zvítězilo nad posádkou Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila o pouhé dvě desetiny sekundy. Obě posádky továrního týmu Ford tak byly bezmála o pět sekund rychlejší než nejbližší soupeři.

Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila (Ford Fiesta RS WRC) - Rally d'Italia Sardegna 2012

Výsledky z Power Stage konečně přinesly trochu radosti do týmového zázemí Fordu, který neprožil na Sardinii svůj nejlepší víkend. Solberg skončil devátý a Latvala až dvanáctý, protože oba obdrželi velkou časovou penalizaci za odstoupení ve druhé etapě sardinské soutěže. Ta byla dvanáctým a předposledním kolem letošního ročníku mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích.

Po třech dnech náročného sportovního zápolení na úzkých a kamenitých cestách v kopcích na severu středomořského ostrova dnes na posádky čekala jen kratičká závěrečná etapa. Po dvou průjezdech rychlostní zkoušky Gallura o délce 8,24 km zamířili účastníci na vyhlášení výsledků do města Porto Cervo.

Solberg, který po páteční nehodě spadl z druhého místa, i Latvala, jenž se propadl pořadím po nárazu do sloupku od vrat, se soustředili na co nejlepší výkon v Power Stage. Tři nejrychlejší v ní totiž dostávají bonusové body.

Latvala byl nejrychlejší v prvních dvou sektorech měřeného testu a vedl před Solbergem o 0,2 s, sedmatřicetiletý Nor však během posledního sektoru obrátil ztrátu v náskok a v cíli byl rychlejší.

„Po pátečním odstoupení jsem myslel jen na to, jak vyhrát Power Stage,“ řekl Solberg. „Včera jsem jel opatrně, protože jsem nemohl nic získat, ale dnes jsem byl odhodlaný vytěžit z Power Stage maximum bodů. Věděl jsem, že to bude mezi mnou a Jari-Mattim, jelikož on chtěl také vyhrát, a jsem rád, že z tohoto víkendu neodjíždím s prázdnou.“

„Soutěž jsme mohli vyhrát, v pátek jsem ovšem chyboval a to bylo zklamáním jak pro mne, tak pro tým. Teď musíme na tuhle soutěž zapomenout a přemýšlet o závěrečném podniku ve Španělsku,“ dodal.

Latvala hodlá zakončit svoje působení ve Fordu dobrým výsledkem. „Mám radost, že jsem dostal příležitost znovu nabýt jistotu ztracenou po páteční nehodě. To bylo důležité, protože chci být připraven na Španělsko. Sardinie patří k mým oblíbeným soutěžím a měl jsem v ruce všechny trumfy, abych mohl bojovat o celkové vítězství, ale pokazilo se to. Musím to pustit z hlavy,“ řekl sedmadvacetiletý Fin.

Ředitel týmu Ford Malcom Wilson podotkl, že výsledek z Power RZ dodá jistotu oběma jezdcům. „První a druhé místo znamená, že si z tohoto víkendu něco odnesli, a to jim pomůže v přípravě na Španělsko. Ani jednomu se soutěž nevyvedla, nicméně mladí soukromí jezdci využili příležitosti a pořádně zde na sebe upozornili,“ dodal.

Ředitel Ford Racing Gerard Quinn řekl: „Na závěr týdne, v němž Ford oznámil odchod z WRC, bylo velmi smutné být svědkem předčasného odstoupení Jari-Mattiho i Pettera ze soutěže. Podmínky byly složité, jak by mohla dosvědčit řada špičkových jezdců, kteří zde měli potíže. Nicméně je pozitivní vidět na stupních vítězů Fiesty RS WRC soukromých jezdců Jevgenije Novikova a Otta Tänaka. Věřím, že oba se v budoucnu stanou hvězdami WRC.“

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist