www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 1. května 2024, Svátek má Svátek práce, zítra Zikmund

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 12 - RallyShow Uherský Brod

Rallyshow v Uherském Brodě poznamenala tragédie (aktualizováno)

10. listopadu 2012 • 16:00

Čtvrtý ročník Autogames RallyShow Uherský Brod byl ukončen po nešťastné události na úvodní rychlostní zkoušce Lopeník. Posádka se startovním číslem 27 na voze Mitsubishi Lancer EVO IX opustila trať a při nehodě došlo ke smrtelnému zranění čtyř diváků. Posádka vyvázla z nehody nezraněna. Pořadatelé soutěž okamžitě ukončili, nehoda je v šetření Policie České republiky. Organizátoři vyjadřují hlubokou soustrast pozůstalým obětí nehody a lítost nad ztrátou lidských životů.

(oficiální vyjádření pořadatele)

Redakce AutoSport.CZ se připojuje k vyjádření hluboké lítosti a smutku nad ztrátou čtyř lidských životů. Zároveň si nicméně dovolujeme upozornit čtenáře, že se v žádném případě nehodláme pouštět do neověřených spekulací, týkajících se příčin nehody a o oficiální vyjádření k skutečným příčinám nehody v následujícím týdnu požádáme PČR, případně AČR.

Informace PČR - Tragédie na RallyShow Uherský Brod

Během pouhých pár sekund skončily čtyři mladé životy. Pod koly závodního jezdce dnes odpoledne zemřely čtyři dívky z Uherskohradišťska. Nejmladší bylo teprve sedm let, nejstarší dvacet.

Nehoda se stala po druhé hodině odpoledne, tedy pár desítek minut po startu celé rally. Jeden z jezdců při projíždění tratě u Lopeníku vyjel mimo silnici. Stalo se to za horizontem. Prozatím není jasné, jestli za to mohla technická závada, nebo jestli rychlou jízdu nezvládl řidič. Auto pokračovalo mimo vytyčenou trasu asi sto metrů. Čtyři dívky zabilo, další dva lidi zranilo. Zastavilo se až po nárazu do plotu u rodinného domku. Zranění jsou podle záchranářů mimo ohrožení života.

V prvních okamžicích zavládl v místech nehody velký zmatek. Sjížděla se zde auta záchranářů, policistů i hasičů. Všichni se snažili zjistit, co se přesně stalo. Informace o počtu mrtvých se různily. Nikdo nechtěl uvěřit tomu, že by na 'autogames' skutečně zahynulo tolik diváků. Bylo potřeba zajistit nejen první lékařskou, ale i psychologickou péči. Pro diváky, a především pak pro příbuzné čtyř mladých dívek. Dvě z nich byly sestry. Členové posttraumatických týmů jak hasičského záchranného sboru, tak i policie posléze oznamovali tuto tragickou zprávu příbuzným obětí. Dívky (ročníky narození 1992, 1994, 1994 a 2005) bydlely v Lopeníku a v Nivnici.

Tragédie se nevyšetřuje jako klasická dopravní nehoda. Došlo k ní v průběhu závodu na uzavřené trati. Policisté sice zjišťují příčinu, zároveň ale nemůžeme brát v potaz překročení rychlostních limitů. Navíc prověřujeme, jestli se pochybení v rámci bezpečnostních předpisů nedopustil pořadatel závodu, popřípadě jestli dívky stály na místech určených pro diváky.

Jana Macalíková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Zlínského kraje (10. 11. 2012)

Za tragédii při rallye může silný vítr, tvrdí řidič

Řidič auta, které při RallyShov Uherský Brod 2012 smetlo čtyři dívky, tvrdí, že za nehodou byl silný vítr. Závodník Michael Bartončík vyloučil, že by jeho mitsubishi mělo technickou závadu vyloučil. Příčný smyk prý nešlo vyrovnat.

Vozidlo bylo na horizontu nadlehčeno a silný zadní nebo boční vítr jej poslal mimo vozovku, popsal nehodu Bartončík. Byla to strašlivá souhra nepříznivých okolností, dodal muž, který jel ve voze s bratrem Josefem. Technickou závadu na automobilu vyloučil.

Zdroj: www.idnes.cz (11. 11. 2012)

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist