www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 12 - Setkání mistrů

Kdo je kdo na XI. Global Assistance Setkání mistrů - rallycross

12. listopadu 2012 • 09:00

XI. Global Assistance Setkání mistrů bude šancí jak na jednom místě a v jeden čas sledovat na závodní trati speciály rallycrossu, rally ale i buggy z autocrossu.

V sobotu 17. listopadu se v Global Assistance Racing Aréně v Sosnové u České Lípy uskuteční volné tréninky a v neděli, 18. listopadu proběhne hlavní závod v němž se jezdci utkají vždy dva proti sobě na paralelní trati, kde nechybí přemostění. Diváci mohou celou show sledovat z bezpečí tribun a na internetových stránkách www.autodrom.cz najdou kromě dalších informací o XI. Global Assistance Setkání mistrů i možnost zakoupení VIP vstupenky na krytou tribunu včetně celodenního cateringu.

Rallycross je poměrně mladá motoristická disciplína, které mnoho z odborných motoristických novinářů přisuzuje skvělou budoucnost. Je to dáno především obrovskou atraktivitou tohoto sportu, kde „plechová“ závodní auta jezdí kontaktní souboje na okruhové trati. Jsou zde ale i šotolinové pasáže, asfaltový povrch, často i skoky a nechybí drama přinášející joker lapy a předjíždění. To vše na velmi malém prostoru, kde má divák stále na očích většinu tratě. Pro televizní přenosy ideální formát a i účastníci oceňují menší časovou náročnost například oproti automobilovým soutěžím rally. Kde jinde, než v rallycrossu se dají dnes spatřit speciály s výkonem přes 600 koňských sil a zrychlením z 0 na 100 Km/h za méně než tři vteřiny? Pojďme si představit rallycrossové účastníky XI. Global Assistance Setkání mistrů.

Jan Bartoš

Tento rodák z Mladé Boleslavi se v Sosnové představí se Škodou Fabia. Letošní rok strávil Honza v Mistrovství Evropy autocrossu, kde vybojoval celkové 5. místo. Jan patří mezi velice dravé jezdce a v loňském roce, v Sosnové předváděl krásné průjezdy na šotolinové části, takže se máme na co těšit.

Marek Zeman

Pravidelný účastník domácího mistrovství, postavil zbrusu nový speciál značky Ford Fiesta MkII. Tento vůz se poprvé představil před necelým měsícem v Sosnové na mistrovství Zóny střední Evropy, a ač finálovou jízdu kvůli technické závadě na motoru Marek nedokončil, troufnu si říct, že bude patřit mezi horké favority na vítězství.

Rene Münnich

Tento německý jezdec je vždy velice rychlý a sosnovský okruh patří mezi jeho oblíbené. Loňský účastník ME v divizi Supercars přestoupil pro letošní rok do divize Super1600 a v evropském šampionátu dokončil sezónu na pěkném 10. místě. Do Sosnové však přiveze svůj velice rychlý čtyřkolový speciál Škoda Fabia.

Marc Basseng

Německý závodník, který v roce 2012 získal titul mistra světa FIA GT1 společně s Markem Winkelhockem. Okruhový specialista, který má za sebou závody ve vytrvalostních závodech na okruzích například s Audi R8 .V loňském roce se zúčastnil Setkání mistrů s rallycrossovou Škodou Fabia týmu Münnich motorsport. V Sosnové se mu dařilo, zajel absolutně nejrychlejší kolo a stal se celkovým vítězem X. Setkání mistrů.

Anton Marklund

Mladý Švéd, závodící v rallycrossu v kategorii Touring cars. Na posledním závodě v německém Bauxtehude získal titul mistra Evropy a otvírá se před ním další výzva v podobě zbrusu nového vozu Volkswagen Polo. Na vývoji tohoto vozu se podílel i tovární tým Volkswagen, který v současné době pracuje na homologaci nového VW Polo WRC pro soutěže v rally. Některé komponenty rally speciálu se budou zkoušet právě v rallycrossu.

Stanislav Šusta

Standa je letošní rok nejlépe umístěným českým jezdcem v šampionátu mistrovství Evropy divizi Super1600. Svou kariéru začal v hobby-autocrossu a od roku 2008 se věnuje rallycrossu. Spolupracuje s mladoboleslavskou společností Blue engineering a v Sosnové se představí se svou Škodou Fabia MkII.

Josef Šusta

Mladší bratr Stanislava Šusty, není v rallycrossu žádným nováčkem a letošní rok dosáhl dokonce na třetí místo v Zóně střední Evropy. V Sosnové se divákům představí s bývalým vozem svého bratra a to Škodou Fabia Mk1.

Zdeněk Čermák

Pravidelný účastník kompletního evropského šampionátu zavítá do Sosnové se svou Škodou Fabia Mk II, kterou postavil se svým teamem před začátkem loňské sezóny. S rallycrossem začal Zdeněk koketovat v roce 2002 jako hobby jezdec. V roce 2003 už absolvoval závod MMČR a od roku 2004 se účastní evropského šampionátu.

Andie August

Jediná dáma na startu letošního Setkání mistrů. K rallycrossu se Mandie dostala díky svému příteli, výbornému jezdci, kterého v Sosnové také uvidíme, René Münnich. Doufejme, že se letošní ročník Mandie vydaří a neskončí jako v loňském roce, kdy poslala svou Škodu Fabia přes střechu.

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist