www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 12 - Setkání mistrů

XI. Global Assistance Setkání mistrů – kdo je kdo v rally

16. listopadu 2012 • 04:00

Automobilové soutěže rally patří mezi ty nejpopulárnější motoristické disciplíny, ale také mezi jedny z těch nejnáročnějších. V současné době sice soutěže prožívají v České republice díky několika tragickým událostem jdoucím rychle po sobě těžké chvíle, ale věříme, že „moudří“ dají hlavy dohromady a bez zbrklých řešení najdou taková systémová opatření, že soutěže znovu budou výkladní skříní motoristického sportu a v popředí zájmu médií kvůli úplně jiným věcem, než jsou tragické nehody ve spojení s diváky.

Soutěžní jezdci v Sosnové vyrazí na trať již při jedenáctém ročníku Global Assistance Setkání mistrů v sobotu 17. listopadu do volných jízd a v neděli 18. do hlavního závodu, který je letos věnovaný vzpomínce na Bohuslava Ceplechu. Více informací o XI. Global Assistance Setkání mistrů najdete na www.autodrom.cz.

Představme si všechny účastníky XI. Global Assistance Setkání mistrů z kategorie rally:

Craig Breen

Craig Breen - Wales Rally GB 2012

Snad největší hvězdou letošního Setkání mistrů bude irský závodník Craig Breen, který minulý týden ve Španělsku získal titul mistra světa v rally v kategorii SWRC. Craig Breen stále stoupá v kariéře soutěžního jezdce, kde nechyběl úspěch a celkové vítězství ve WRC Academy v sezoně 2011, ale také tragická ztráta přítele, spolujezdce, Garetha Robertse na italské Rally Targa Florio. Craig Breen se ale dokázal opět postavit na nohy, což jasně potvrzuje zisk titulu mistra světa. Na Setkání mistrů přijel Craig Breen na pozvání Martina Semeráda a odstartuje se Škodou Fabia WRC, již mu dali k dispozici pořadatelé XI. Setkání mistrů.

Patrik Flodin

Velmi rychlý a nadějný Švéd, který má za sebou několik úspěchů i v mistrovství světa rally, kde patří k nejrychlejším jezdcům v kategorii produkčních vozů. Dvakrát získal titul vicemistra světa, kdy mu často chybělo jen více štěstí. Na svém kontě má už 39 startů v mistrovství světa zejména s produkčním vozem, ale i s MINI John Cooper Works S2000, 1,6T. V Sosnové osedlá Mitsubishi Lancer EVO IX ze stáje Semerád Racing.

Jan Černý

Janu Černému letos vyšlo na co sáhl. Získal titul mistra české republiky ve dvoukolkách, titul mistra Evropy ve dvoukolkách, zvítězil v Citroën Racing Trophy, založil si vlastní tým a letos nepoznal porážku mezi dvoukolkami na žádném ze závodů kde startoval. Hodně povedenou sezonu zakončí startem na XI. Global Assistance Setkání mistrů v Sosnové se Subaru Impreza WRC a už usilovně přemýšlí nad další sezonou v rally, kde by rád přeskočil do silnějšího vozu a bojoval o čelní příčky.

Martin Semerád

Mladý český závodník, který má na svém kontě 18 startů v mistrovství světa. V letošním roce se vrátil do České republiky a v půlce sezony vedl kategorii produkčních vozů, jak v MMČR v rally, tak ve Sprintrally. Pak přišla nešťastná Rally Bohemia, kde zahynul Martinův spolujezdec Bohuslav Ceplecha. Závodnická kariéra Martina Semeráda se na nějakou dobu zastavila a na XI. Global Assistance Setkání mistrů se Martin opět posadí za volant Mitsubishi Lancer EVO IX.

Josef Semerád

Zkušený soutěžní jezdec mající na svém kontě bezpočet vítězství, zatáček projetých širokým smykem, při kterém aplaudují davy diváků, ale také množství kotrmelců v soutěžním voze. Divácky vděčný styl dokáží ocenit diváci právě na akcích, jako je Setkání mistrů, kde Josef Semerád s Mitsubishi Lancer EVO IX jistě opět pobaví.

Václav Pech jun.

Nejúspěšnější jezdec v historii setkání mistrů, který má na svém kontě i sosnovský „skalp“ mistra mistrů Sebastiena Loeba. Václav v letošním roce startuje s MINI John Cooper Works 1,6 T, které ale není na XI. Global Assistance Setkání mistrů v ideální kondici, a proto si Václav Pech vypůjčil BMW M3 od Luboše Tenkla s nímž odstartuje mezi historiky. To bude velká podívaná !

Tomáš Ondrej

Slovenský soutěžní jezdec startující převážně s produkčními vozy. V letošním roce se mu podařilo zvítězit na Rallye Tatry. V Sosnové se předvede se Škodou Fabia WRC a bude překvapením, jak rychle se dokáže s tímto vozem sžít.

Miroslav Plíhal

Překvapení letošní sezóny ve Sprintrally, kdy ke konci roku dokázal zajíždět vyrovnané a rychlé časy se Škodou Octavia WRC. Jeho Škodovka má netradiční design a Miroslav s ní předvádí divácky hodně atraktivní styl, což jistě předvede i na Setkání mistrů.

Silvestr Mikuláštík

Valašský ogara, kterému v krvi koluje 102 nepančovaných oktanů. Sám je jezdcem, ale i pořadatelem motoristických akcí a dokazuje tak, že soutěžemi skutečně žije. Před nedávnem se Škodou Octavia WRC velmi úspěšně dokončil Rally Legendy v San Marinu.

Martin Prokop

V současné době nejúspěšnější český soutěžní jezdec a jediný pravidelný účastník mistrovství světa WRC. Martin letos v Argentině dosáhl na 4. místo absolutní klasifikace soutěži mistrovství světa a tím stanovil metu pro další soutěžáky z České republiky. Společně se Zdeňkem Hrůzou startuje ve Fordu Fiesta WRC, který představí i v Sosnové.

Jaromír Tomaštík

Soutěžní jezdec s velkými zkušenostmi, sám ale také manažer rallyového týmu. Jednou z jeho posledních akvizicí bylo krásné Subaru Impreza WRC, jež přiveze do Sosnové. Jaromír za to umí pořádně vzít a dokáže i vyhrávat rychlostní zkoušky ve sprintrally. Uvidíme jak se mu povede na okruhu v Sosnové.

Martin Hudec

Dá li se o někom v rally říci, že je to showman, tak právě o „HUDovi“. Dává si záležet na každém detailu, rallysportem se baví a dokáže strhnout i diváky. Nadhled, zábava, atraktivní jízdní styl i design. To je Martin Hudec. Když zbytečně nechybuje, dokáže být velmi, velmi rychlým jezdcem produkčního Mitsubishi Lancer EVO IX.

Jan Sýkora

Před pár lety Honza Sýkora patřil k začínajícím jezdcům, jejichž dravost v malé dvoukolce obdivovali mnozí diváci u rychlostních zkoušek. Dnes z něj vyrostl špičkový soutěžák, který dokáže s relativně slabším Mitsubishi potrápit nejedno WRC. Na svém kontě má vyhrané soutěže i v absolutním pořadí a jako jediný v Sosnové předvede vůz kategorie R4.

Grzegorz Grzyb

V Čechách dobře známý závodník, který patří mezi špičku u nás doma, v Polsku, ale třeba i na Slovensku. Dovede si zajistit krásné vozy od produkčních aut, přes S2000, ale až po nová a silná WRC. V Sosnové odstartuje s produkčním Mitsubishi Lancer EVO IX.

Václav Dunovský

V Sosnové se odehraje jeho premiéra za volantem Citroënu DS3 R3T, který má zapůjčený od Jana Černého. Václav letos sice epizodně startoval se Škodou Fabia S2000, ale největších úspěchů dosáhl jako řidič dvoukolky. V loňském roce vybojoval titul mistra České republiky kategorie 2WD.

Miloš Vagner

Miloš nepatří mezi ty jezdce, kteří by startovali na všech závodech. Soutěžáckých zkušeností má ale mnoho a patří zejména ke skvělým technikům. V Sosnové představí vůz Citroën C2 S1600 ze stáje Antonína Tlusťáka.

Zdeněk Tichý

Soutěžní jezdec, který je v rally věrný historickým vozům. Dříve jsme jej vídali za volantem krásného Opelu Kadett, ale Zdeněk před nedávnem postavil zcela nové BMW M3, které provětrá po delší pauze právě v Sosnové.

Jiří Navrátil

Nadšenec do všeho, co jezdí rychle. Dovede si závody užít a prožít. Potrpí si na detailu a jen málokde byste hledali tak hezký tým, jako je ten Jirkův. Dokonale sladěné designy můžeme vidět na jeho Fordu Fiesta S2000 s níž absolvoval Rally San Remo, ale také na Fordu Sierra RS Cosworth s níž Jirka přijede do Sosnové. Na okruhu patří mezi velmi rychlé jezdce a z jeho Sierry létají plameny na všechny strany. Bude soupeřem Václavu Pechovi jun. ?

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist