www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 13 - Dakar 2013

Kabina Princezny č. 503

4. ledna 2013 • 10:00

Dakar nám klepe, vlastně buší, na dveře! Celý tým je již na místě a poslední přípravy závodního vozu Princezny 69 jsou v plném proudu. Ještě před startem chceme připomenout a představit posádku, která bude hájit barvy InstaForex Loprais Teamu v letošním ročníku.

Je složena ze tří profesionálů, zkušených dakarských soutěžících, schopných v náročných podmínkách plnit své role a úkoly jednotlivě, ale také ze tří velkých osobností a zajímavých chlapů tvořících dobrý silný tým.

Pilot Aleš Loprais, jehož oblíbená věta s úsměvem na tváři je: “Co už.” Používá jí ve vzácných chvílích, kdy něco málo podstatného nestíhá. Jinak toho stíhá hodně a kromě soutěžení všeho druhu, které má od narození v krvi a je pro něj naprosto přirozené téměř ve všech odvětvích sportu, se postupně za pevné podpory své rodiny stal managerem celého týmu. S dálkovými motoristickými soutěžemi má bohaté zkušenosti. Rallye Dakar se účastí již posedmé. V roce 2006 začal jako navigátor v posádce svého strýce, šestinásobného vítěze Rallye Dakar Karla Lopraise. Kvůli zdravotním problémům však závod nedokončili. Svou premiéru v pozici prvního řidiče v roce 2007 zakončil (v posádce s Petrem Gilarem) ihned krásným třetím místem v kategorii kamionů, roku 2011 se mu podařilo vyhrát Rallye Hedvábná stezka. Loni bojoval na Dakaru o vítězství ve velmi napínavém souboji a na minuty těsně, ve spojovacím úseku však měl tým nehodu a musel odstoupit. Na Hedvábné stezce v loňském roce se mu nepodařilo obhájit prvenství, i přes podaný protest za nejasnou situaci, která je o prvenství zřejmě připravila, skončil s posádkou nakonec čtvrtý. Stejně jako strýc i Aleš závodí ve vozech Tatra, s loňským krátkodobým působením pro tým Eurol Veka Racing Team a značku Man.

Teprve pár měsíců sdílí s Alešem Lopraisem kabinu belgický spolujezdec Serge Bruynkens. Jejich spolupráce začala na minulém ročníku Silk Way Rally, kdy Aleš Loprais hostoval v týmu Eurol Veka. Serge Bruynkens začínal jako technik, později byl jako závodní jezdec v automobilových soutěžích nominován na Zlatou helmu. Na Dakar se poprvé dostal v roce 1998 jako technik. Od roku 2009 působí jako spolujezdec v závodních kamionech. Zkušenosti, které nasbíral například v posádce Johana Elferinka, Marcela Van Vliety nebo Petera Versluise, může letos uplatnit v Tatře Aleše Lopraise. Rozhodnutí účastnit se letošní soutěže v našem týmu je pro všechny milou povzbuzující zprávou, protože sympaťák Serge je profesionál a má co nabídnout.

Žádným nováčkem v teamu není naopak mechanik Radim Pustějovský. Jeho technické a navigační schopnosti se budou při náročných etapách letošního Dakaru zajisté hodit, bohaté zkušenosti s náročným terénem také v roli jezdce získal především čtyřletým působením v Mauretánii. Radim je nebojácný rovný člověk a spolehlivý kamarád, který se hned tak ničeho nelekne a nebojí žádné výzvy. Loni byl společně s navigátorem Otou Meřinským členem posádky Bonverdakar Teamu a je moc dobře, že letos jede v oprávněně získaném křesle posádky 503.

Zkrátka Princezna 69 je v dobrých rukou.

Brzy přineseme také zprávy o tom, co účast na Dakaru přinese posádce ze zdravotního hlediska a z pohledu fyzické kondice i náročnosti. V soutěži, kterou pro Vás chystáme se budeme ptát, kolik celá posádka během závodu shodí společně kilogramů. Pokud Vás i toto bude zajímat, budete chtít tipovat a soutěžit o prima ceny, tak pravidelně sledujte naše aktuality i web.

Budeme rádi, když budete fandit s námi!

Lucie Houthoofdtová
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist