www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

Čistý led přinesl čisté zděšení

4. ledna 2013 • 13:20

K počasí pro výlety měl dnes ráno region kolem Freistadtu hodně daleko. Ale účastníci 30. Jännerrallye nepřijeli do Mühlviertelu, aby si zde odpočinuli, ale aby se svými auty šli až na samou hranici. Na rychlostních zkouškách, které v sobě skrývaly nejrůznější záludnosti. „Sníh, břečka, ,černý led‘, který se tak nazývá proto, že téměř není vidět, a navrch prudké nárazy větru až 90 km/h,“ hlásil zástupce ředitele rallye Walter Lumetzberger bezprostředně před startem prvního závodu mistrovství Evropy v sezóně 2013. Fanouškům je to jedno, hromadně se valí do zón pro diváky, aby viděli hvězdy při těžké práci.

Michal Solowow - Maciej Baran, Peugeot 207 S2000 - Jänner Rallye 2013

Na RZ 1 ve zledovatělém Pierbachu se s tratí nejlépe vypořádal loňský vítěz Jan Kopecký. Tento Čech s vozem Škoda S2000 nechal těsně za sebou Bryana Bouffiera (Peugeot S2000) a trojnásobného vítěze Jännerrallye Václava Pecha s vozem Mini S2000. Na rakouské účastníky tak na předních pozicích nezbylo příliš mnoho místa, překvapil pouze rodák z Mühlviertelu David Glachs jako celkově desátý, před domácími esy Raimundem Baumschlagerem a Beppo Harrachem. Ti to ale působivě oplatili na RZ 2 u Liebenau. Baumschlager si zajistil vítězství na RZ před Harrachem a další domácí jezdec, Ernst Haneder, se katapultoval na třetí místo a nechal za sebou všechna evropská esa v rallye. Baumschlager, který se na začátku rozčiloval nad špatnou volbou pneumatik, najednou získal větší přilnavost. „Je to šílené, ráno to byl horor, ale teď pracují pneumatiky perfektně.“

Třetí úsek Jännerrallye ve zcela zledovatělém St. Oswald pak vyhrál Čech Jaroslav Orsák před Beppo Harrachem. Baumschlager, za Janem Černým na čtvrtém místě, se ovšem propracoval blíže k celkově vedoucímu Janu Kopeckému. Momentálně činí odstup rakouského mistra od toho českého pouhé 2,3 sekundy. Ovšem s odstupem pouhých čtyř desetin sekundy je za Baumschlagerem Václav Pech, který říká: „Můžeme dokázat ještě víc, ale vůbec nic neriskujeme.“ Tajný favorit Bryan Bouffier, který je na prozatímním šestém místě, shrnul podmínky na trati takto: „Prostě šílené. Jsem rád, že jsem dojel do cíle. Jak zvládnu průjezd odpoledne, kdy se tyto tři rychlostní zkoušky jedou ještě jednou, to ještě nevím.“ A tím vyjádřil tento Francouz to, co si myslí všichni ostatní jezdci. David Glachs si s tím ale už hlavu lámat nemusí. Po nehodě odstoupil.

V závodě také nepokračuje Michael Böhm. Tento jezdec z Dolních Rakous, který chtěl získat body do klasifikace 2WD, musel odstavit svůj vůz Suzuki 1600 na RZ 2. „Je to divné, motor neběží, ale tlak oleje tam je. Zřejmě se jedná o problém s elektronikou.“ Klasifikaci 2WD vede Hermann Neubauer s náskokem 0,8 sekundy před Hannesem Danzingerem.

Opožděný vánoční dárek ale dostal jeden muž, který není do rallyesportu zapojen. Zde je celý příběh: Protože Stiga Blomqvista před začátkem rallye trápily silné bolesti zubů, dostal se do freistadtské praxe dr. Uda Gradeneggera, který ho potíží zbavil. Poděkováním za to, ale také jakousi švédskou 'odvetou za strach na zubařském křesle' bylo, že zubař se směl posadit na sedadlo spolujezdce ve voze bývalého mistra světa a s určitě ne bezzubým Blomqvistem absolvovat testovací rychlostní zkoušku. „Jsem veliký fanoušek motoristického sportu,“ zářil lékař po této zcela nevšední odměně. „Pro mne to byl absolutně neuvěřitelný a nezapomenutelný zážitek.“

Naopak mnohem méně rozzářené obličeje bylo vidět v táboře Hermanna Gassnera. Čtyřnásobnému německému mistrovi v rallye a trojnásobnému vítězi Mitropacupu neumožnili techničtí komisaři po kontrole jeho vozu Mitsubishi Evo X start.

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist