www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

Velký sport v dešti v Mühlviertelu

5. ledna 2013 • 07:50

Po šest rychlostních zkoušek si včera protagonisté 30. Jännerrallye stěžovali na podmínky na trati. Led, sníh a břečka se ucházely o Oskara za nejlepší výkon ve vedlejší roli při začátku mistrovství Evropy v hornorakouském Freistadtu. Šest rychlostních zkoušek trvala napínavá bitva o vteřiny, při níž se tajil dech davům diváků, které neodradil ani déšť. Jejími účastníky byli obhájce titulu na Jännerrallye Jan Kopecký, rakouský mistr Raimund Baumschlager, trojnásobný vítěz Jännerrallye Václav Pech, bývalý rakouský mistr Beppo Harrach a tajný francouzský favorit Bryan Bouffier.

Václav Pech - Petr Uhel, Mini S2000 - Jänner Rallye 2013 (foto: D.Benych)

Ale pak led a sníh roztály a specialisté na asfaltové tratě ukázali své schopnosti. Jan Kopecký přijel z druhého regroupingu s autem dokonale připraveným továrním týmem Škoda, zajel nejlepší čas a změnil těsný dvousekundový náskok před Raimundem Baumschlagerem na 14 sekund. Bryan Bouffier, který se s každou RZ zlepšoval, rovněž využil nyní suchých tratí, aby rozehrál svou největší přednost. A právě, když hrozilo, že se pole rozpadne, vmísila se do toho ještě mlha. Právě na nejdelší rychlostní zkoušce dne ze Schönau do St. Leonhard (22 km) zahalila největší části startovního pole výhled. Kopecký, Bouffier, Baumschlager a Francois Delecour ještě projeli, ale Václav Pech, Beppo Harrach a ostatní již ztráceli na hranici minuty. „Byl to horor,“ řekl Harrach, „déšť a mlha, byl to skutečný let naslepo.“ Pech se vyjádřil stejně: „Úplně špatně. Viditelnost nebyla dobrá.“ Po nehodě českého jezdce Petra Kačírka musela být osmá rychlostní zkouška nakonec zastavena.

Brian Bouffier se dostal před Baumschlagera („V podstatě neriskuji, body do rakouského mistrovství jsou pro mne příliš důležité.“) a usadil se ve stínu vedoucího Jana Kopeckého. Francois Delecour se ve stíhací jízdě zabrzdil sám. Chybné razítko vyneslo bývalé francouzské hvězdě jednu trestnou minutu.

Na RZ 9 sice Václav Pech odpověděl svým prvním vítězstvím na RZ, ale odstup tohoto jezdce s vozem Mini-S2000 je, i kvůli problémům s mlhou, již velký.

Realisticky posouzeno budou o vítězství ve Freistadtu bojovat už jen vedoucí Kopecký, Bouffier a Baumschlager. Kopecký: „Dneska jsme jeli dvě různé rallye. Počasí to udělalo mimořádně těžké. I zítřejší den bude ještě velice dlouhý.“ Bouffier: „Absolvovat první den této obtížné rallye bez velkých chyb, to byl těžký úkol.“ Baumschlager: „Jännerrallye je vždycky těžká, ale letos je to skutečně šílené.“

Jen jako divák pokračuje polský vicemistr Evropy Michal Solowow (závada na elektronice) a český jezdec s vozem Mitsubishi Martin Semerád (poškození motoru). Z rakouského pohledu chybí také Kris Rosenberger. Také jemu, či spíše jeho vozu VW Polo S2000, udělala čáru přes rozpočet elektrika.

V rakouském poháru v rallye OSK 2013 vede po devíti RZ ve třídě 12 Christof Klausner (Audi quattro) s náskokem 30 sekund před Reinholdem Neulingerem (Mitsubishi Evo VI). Na třetím místě byl jednu RZ před koncem prvního dne Mario Klepatsch (Mitsubishi Evo V), jeho odstup činil 33,6 sekund. Ve třídě 14 byl první Mario Klopf (Ford Escort RS 2000) s náskokem 1,16 minut před Stefanem Försterem (Talbot Sunbeam).

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist