www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 13 - Int. Jänner Rallye (MMČR+ME)

Tajný favorit ožil

5. ledna 2013 • 16:00

Po prvním dni, který byl kvůli počasí 'bláznivý', uvítaly dnes ráno účastníky 30. mezinárodní Jännerrallye ve Freistadtu mnohem stabilnější povětrnostní podmínky. Jezdci, vyzbrojení v souladu s počasím, vyrazili na sice vlhké tratě, které ale byly díky relativně mírným teplotám bez ledu a sněhu, aby zde absolvovali zbývajících osm rychlostních zkoušek prvního závodu mistrovství Evropy v tomto roce.

Stejně jako v pátek přitahovali pozornost zejména první tři, přičemž Raimund Baumschlager se z taktických důvodů šikovně stáhl z boje o vítězství tomto závodě mistrovství Evropy („Pro mne jsou body do domácího mistrovství příliš důležité“), aby se do něj překvapivě zase vrátil. Loňský vítěz Jan Kopecký totiž přijel z RZ 15 vlevo vpředu pouze po ráfku, ztratil tak téměř jednu minutu a byl překvapený: „Nevím, ani kde, ani jak jsem pneumatiku poškodil.“ Ovšem díky tomu se Baumschlager na krátkou chvíli octl na druhém místě za Bryanem Bouffierem, který byl již před Jännerrallye tajným tipem na jejího vítěze. Tento 34letý Francouz na asfaltu v Mühlviertelu viditelně ožil a před dvěma nejdelšími rychlostními zkouškami rallye (pokaždé 25 km z Bad Zell do Aistallu) je v čele. Kopecký se mezitím vrátil na druhé místo.

Beppo Harrach - Leopold Welsersheimb, Mitsubishi Lancer Evo 9 R4 - Jänner Rallye 2013 (foto: D.Benych)

Za vedoucí trojicí zuří boj o další místa. Tady přidal Beppo Harrach. „Náš vůz Mitsubishi jsme opět přestavěli, nyní se zdá, že jsme našli to správné nastavení. Rallye nás teď skutečně těší,“ řekl bývalý rakouský mistr poté, co dokonce vyhrál RZ 15 a začal se dotahovat na polského šampiona Kajetana Kajetanowicze na pátém místě. V Harrachově zpětném zrcátku je Peugeot Francoise Delecoura na sedmém místě. Francouzská hvězda je zklamaná: „Hned ráno jsem udělal hodiny, ze svého vystoupení tady jsem velice nešťastný.“

Rallye bohužel skončila pro místního matadora Martina Fischerlehnera. Ten byl po včerejším dni na pěkném jedenáctém místě, ovšem na RZ 12 narazil do hromady dřeva a ohnul rameno svého Mitsubishi. Smůlu měl také Hermann Neubauer. Tento jezdec ze Salcburku si po přestavbě svého vozu Suzuki Swift 1600 ze šotoliny na asfalt stěžoval: „S autem se vůbec nedá jet. Vůbec nedrží na silnici.“ Krátce poté přišel konec. Na RZ 14 ztratil Neubauer na chvilku kontrolu nad vozem a o víko kanálu si vytrhl přední kolo.

V klasifikaci 2WD je Hannes Danzinger na cestě ke svému prvnímu vítězství v závodě ME. Tento závodník z Dolních Rakous je svým vozem Renault Clio dvě rychlostní zkoušky před koncem neohroženě ve vedení, v celkové klasifikaci je dokonce třetím nejlepším domácím jezdcem.

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist